RAT NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah napao "vitalni cilj" Izraela; Izraelska vojska upala u bolnicu Al-Amal

09.02.2024

17:13 >> 23:57

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Hezbolah napao "vitalni cilj" Izraela; Izraelska vojska upala u bolnicu Al-Amal
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 126. dan.

Izraelska vojska nastavlja operacije širom Pojasa Gaze, a najžešće borbe vode se u Kan Junisu, gde je, kako kaže ubijeno više od 20 hamasovaca, tvrdeći da su neki od njih učestvovali u napadima 7. oktobra.

Na meti izraleske vojske bio je pogranični grad Rafa, poginulo je 13 Palestinaca.

Američke snage pogodile su dve raketa Huta u Jemenu.

Delegacija Hamasa, stigla je u Kairo na razgovore o potencijalnom prekidu vatre s Izraelom.

I u četvrtak je došlo do nove razmene vatre između izraelske vojske i Hezbolaha u Libanu.

Kako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku čitajte u našem blogu:

23.56 - Izveštaj: Izraelska vojska upala u bolnicu Al-Amal


Izraelski list Haarec izvestio je da je napad izraelske vojske na bolnicu u Kan Iounisu, u kojoj se trenutno nalaze hiljade raseljenih lica, pod teškim granatiranjem i desetodnevnom opsadom, usledio nakon „obaveštajnih podataka koji ukazuju da su pripadnici Hamasa unutra i da se u objektu nalaze njihovi infrastruktura.”

Palestinska grupa dugo je poricala da koristi bolnice u vojne svrhe, a Izrael nije uspeo da pruži ubedljive dokaze koji bi podržali svoje navode da je bolnica Al-Šifa u gradu Gaza bila komandni centar Hamasa.

22.31 - Hezbolah napao "vitalni cilj" Izraela

Grupa iranskih milicija Kataib Hezbolah, koju Sjedinjene Američke Države (SAD) okrivljuju za napad na bazu u Jordanu, u kojem su nedavno ubijena tri američka vojnika, objavila je na Telegramu da je napala „vitalni cilj“ Izrael na obali Mrtvog mora.

AP Photo/Hassan Ammar
 

U znak odmazde za raniji napad, SAD pokreću seriju uzvratnih udara na proiranske grupe širom regiona.

21.47 - Izraelske snage uhapsile su nekoliko radnika u bolnici Al-Amal


Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS) saopštilo je da su izraelske snage uhapsile nekoliko medicinskih radnika u bolnici Al-Amal, zajedno sa ranjenim pacijentima i njihovim pratiocima.

„Hitno: Izraelske okupacione snage uhapsile su nekoliko naših timova u bolnici Al-Amal u Kan Junisu, zajedno sa nekoliko ranjenih i pratećih pacijenata u bolnici“, navodi grupa u objavi na društvenim mrežama.

20.20 - Izraelski ratni avioni narušili su vazdušni prostor Libana

Juče je na nebu iznad Libana viđen par izraelskih borbenih aviona, vidljivih stanovnicima cele zemlje, a libanska državna Nacionalna novinska služba prijavila je nekoliko povreda libanskog vazdušnog prostora.

Avioni su bili vidljivi u Bejrutu, pa čak, kako pokazuje Al Džazirina fotografija, visoko u planinama Kfardebiana na jednom od skijališta. Otkako je Izrael započeo rat protiv Gaze, prizor je postao gotovo stalna pojava.

19.54 - Egipat pojačao bezbednost na granici sa Gazom

Egipat je poslao oko 40 tenkova i oklopnih transportera do Sinaja tokom protekle dve nedelje u okviru mera za jačanje bezbednosti na granici sa Gazom, saopštila su dva egipatska bezbednosna izvora.

Do jačanja pogranične bezbednosti dolazi nakon najavljene ekspanzije izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze, s planom invazije na pogranični grad Rafu, prenosi Rojters.

U Rafi se trenutno nalazi više od 700.000 interno raseljenih lica, a Egipat strahuje da bi, u slučaju napada, oni mogli biti prisilno isterani iz Gaze u Sinaj

17.12 - UN: Smrtonosni napad na bolnicu na Zapadnoj obali mogao bi biti ratni zločin

Grupa stručnjaka za ljudska prava koju je imenovao Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija rekla je da tajni izraelski napad na bolnicu na okupiranoj Zapadnoj obali u januaru može predstavljati ratni zločin i “teško kršenje” međunarodnog prava.

19.40 - UN reagovale povodom najave IDF-a o udaru na Rafu

Portparol Ujedinjenih nacija (UN) Stefan Dižarik naveo je da civili u Rafi moraju da budu zaštićeni od vojne operacije i da UN ne podržavaju prisilno raseljavanje, piše Rojters. 

Reakcija UN-a usledila je nakon što je što je izraelska vojska naredila pripremu plana evakuacije za izbeglice iz Rafe, uoči, kako navode, invazije na grad.

18.25 - Abas: Netanjahuov plan za cilj ima proterivanje Palestinaca

Kancelarija palestinskog predsednika Mahmuda Abasa je saopštila da plan izraelskog premijera Benjamina Netanjahua za vojni napad na Rafu, najjužniji grad u Pojasu Gaze, ima za cilj da protera Palestince sa njihove teritorije u toj enklavi.

Iz Kancelarije, koja vrši delimičnu samoupravu na Zapadnoj obali, naglašeno je da će palestinsko predstavništvo smatrati američku i izraelsku administraciju odgovornim za posledice ovog plana, prenosi Rojters.

16.31 - Norveška odlučila da nastavi sa finansiranjem URNWA

Norveška daje 26 miliona dolara ove godine agenciji UN za palestinske izbeglice (UNRVA) i mogla bi da poveća taj iznos ako bude potrebno, saopštila je u petak, nekoliko dana nakon što je agencija upozorila da bi mogla da prekine sve aktivnosti do kraja meseca.

16.08 - Netanjahu naredio da se pripreme planovi za evakuaciju civila iz Rafe

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu saopštio je da je naredio vojsci (IDF) i odbrambenim zvaničnicima da pripreme planove za evakuaciju palestinskog civilnog stanovništva sa juga Pojasa Gaze, uključujući grad Rafu.

- Nemoguće je postići ratni cilj koji se odnosi na eliminaciju Hamasa ako četiri bataljona Hamasa ostanu u Rafi. S druge strane, jasno je da masovna operacija u Rafi zahteva evakuaciju civilnog stanovništva iz zona gde se vode borbe - navodi se u saopštenju, prenosi Tajms of Izrael.

AP Photo/Fatima Shbair
 

Dodaje se da će više od milion civila, koji se nalaze u Rafi na jugu Gaze, moći da se evakuiše pre nego što IDF bude počeo da deluje u toj oblasti.

15.03 - Hamas zahtevao da se građanima Gaze obezbedi 1.000 kamiona pomoći dnevnop

Vlada Hamasa u Gazi zahtevala je da se omogući pristup za 1.000 kamiona humanitarne pomoći severu Gaze svakog dana, sve dok se, kako navode, ne poništi uticaj rata na civile, prenose mediji na arapskom jeziku.

Vladina kancelarija za medije u Gazi koju vodi Hamas tvrdi da je ova količina pomoći potrebna jer se „glad u severnoj Gazi pogoršava“ zbog američkih i izraelskih akcija, navode mediji.

14.57 - U Gazi od 7. oktobra ubijeno 340 zdravstvenih radnika

Ašraf al-Kudra, portparol Ministarstva zdravlja u Gazi, kojim upravlja Hamas, rekao je da su izraelske snage od 7. oktobra ubile 340 zdravstvenih radnika i uhapsile 99.

Najmanje 123 vozila hitne pomoći uništena su u istom periodu, prenosi Al Džazira.

14.25 - PRCS kaže da izraelske snage sprovode raciju u bolnici Al Amal u Kan Junisu

 

 

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS) objavilo je na Iksu da okupacione snage vrše raciju na bolnicu PRCS Al Amal u Kan Junisu.

Nacionalna humanitarna organizacija nije saopštila više detalja.

13.16 - Al Džazira: Snajperisti IDF ubili 21 osobu ispred bolnice Naser

Izraelski snajperisti u Kan Junisu ubili su najmanje 21 osobu ispred Naser bolnice, a na meti je i medicinsko osoblje, prenosi Al Džazira.

12.28 - UNICEF: Glad i bolest će porasti ako Rafa bude napadnuta

Agencija UN-a za decu upozorila je na izraelsku vojnu eskalaciju u Rafi, ističući da se u tom području nalazi više od 600.000 dece.

Izvršna direktorka UNICEF-a Katerin Rasel kaže da bi napad na Rafah označio “još jedan razoran preokret u ratu” u kom je ubijeno skoro 28.000 ljudi.

Rekla je da bi to moglo da uzrokuje još hiljade mrtvih zbog nasilja ili nedostatka osnovnih usluga i da dodatno poremeti humanitarnu pomoć.

 

 

12.12 - U severnom delu Izraela čuju se sirene zbog neprijateljskih aviona

Uzbuna je aktivirana zbog prijavljenog neprijateljskog aviona na severu Izraela, regiji koja se graniči s Libanom, prema izraelskim medijima.

Sirene su se čule u naseljima Even Menačem, Goren i Abirim, navodi se u izvještajima.

11.41 - U napadima izraelske vojske na Zapadnoj obali tokom noći uhapšeno 11 Palestinaca

Al Džazira je tokom noći i ujutru primala novosti o racijama izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali. Ta novinska organizacija navodi da su tamo izraelske snage pritvorile 11 Palestinaca, prema lokalnim izvorima koji su govorili za novinsku agenciju Wafa.

10.27 - Izraelski demonstranti blokiraju ulaz pomoći u Gazu na prelazu Nicana

Izraelski demonstranti okupili su se ispred prelaza Nicana sa egipatskom granicom, blokirajući ulazak humanitarne pomoći u Gazu, javlja Al Džazira pozivajući se na objave izraelskih aktivista na društvenim mrežama.

 

 

10.04 - Broj stradalih u Gazi porastao na 27.947

Najnoviji podaci iz Ministarstva zdravlja Gaze, kojim upravlja Hamas, kažu da je 107 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima, a 142 ranjeno u protekla 24 sata.

Prema saopštenju, najmanje 27.947 Palestinaca je ubijeno, dok je 67.459 povređeno u izraelskim udarima na Gazu od 7. oktobra.

9.36 - Dodatno obezbeđenje oko izraelske ambasade u Hagu zbog pretnje

Područje oko izraelske ambasade u holandskom gradu Hagu ograđeno je jutros zbog pretnje "koju svi moraju shvatiti veoma ozbiljno", izjavio je gradonačelnik Haga Jan van Zanen.

On je napomenuo da je potrebno preduzeti više mera , ali da ne može da daje nikakve izjave o njihovoj "daljoj prirodi", prenosi NL Tajms.

9.02 - U Gazi 500.000 dece ne ide u školu

Čelnik UN-ove agencije za palestinske izbeglice kaže da je zbog rata u Gazi više od pola miliona dečaka i devojčica izostalo iz škole.

- Svaki dan rata produbljuje ožiljke, stvarajući izgubljenu generaciju ranjivu na izrabljivanje. Deci se krade detinjstvo - rekao je Filipe Lazarini u objavi na društvenim mrežama.

 

 

8.27 - Hezbolah ispalio 30 raketa na sever Izraela

Militanti Hezbolaha ispalili su najmanje 30 raketa iz Libana na severni Izrael, prenosi Tajms of Izrael.

Nema neposrednih izveštaja o povređenima u raketnim napadima na grad Meron u Gornjoj Galileji.

8.11 - Istraga o propustima vezanim za napad Hamasa

Državni kontrolor Izraela Matanjahu Englman zatražio je dnevnike osam vodećih izraelskih političara i vojnih zvaničnika u okviru svoje istrage o propustima vezanim za napad Hamasa 7. oktobra, prenosi javni emiter Кan.

Dokumenti koje je tražio uključuju dnevni red i raspored sastanaka zvaničnika počevši od ponoći 7. oktobra, nekoliko sati pre nego što je Hamas započeo napad, navodi se u izveštaju.

Premijer Benjamin Netanijahu, ministar odbrane Joav Galant, direktor Šin Beta Ronen Bar i načelnik generalštaba IDF-a general-potpukovnik Herci Halevi su među onima od kojih je navodno zatraženo da dostave svoje dnevnike, prenosi Tajms of Izrael.

7.25 - SAD izvele više udara na ciljeve Huta u Jemenu

Američke snage izvele su sedam "samoodbrambenih" udara protiv četiri plovila Huta bez posade, saopštila je američka vojska.

 

 

Кako je navedeno, tokom jučerašnjeg dana snage američke Centralne komande izvršile su i udare na sedam mobilnih protivbrodskih krstarećih raketa koje su bile pripremljene za lansiranje na brodove u Crvenom moru, prenosi Rojters.

7.00 - Preminuo komandant Hezbolaha

Komandant Hezbolaha koji je povređen u četvrtak u Nabatiehu, na jugu Libana, preminuo je, javlja novinarka Al Džazire Zeina Khodr iz Bejruta.

Komandant libanske grupe teško je povređen u napadu izraelske bespilotne letelice.

6.55 - Deset dana od nestanka devojčice Hind i članova Hitne pomoći

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS) saopštilo je da je prošlo deset dana od nestanka ekipe hitne pomoći koja je tragala za šestogodišnjom devojčicom.

Ekipa hitne pomoći PRCS nestala je dok je tragala za šestogodišnjom devojčicom čija je porodica ubijena kada su izraelske snage otvorile vatru na njihov automobil.

- Prošlo je deset dana otkako smo čuli bilo šta od naših kolega Jusefa Zeina i Ahmeda Al Madhuna, koji su otišli ​​da spasu šestogodišnjeg Hinda - saopštila je grupa danas na društvenim mrežama.

- Želimo odgovore, hoćemo istinu, treba da prekinemo bolnu tišinu. Pomozite nam da pronađemo naš tim. Pomozite nam da pronađemo Hind i vratimo je njenoj majci - dodaje se.

Hind je očajnički pozvala PRCS iz automobila tražeći pomoć, a članovi njene porodice su poginuli u vozilu sa njom. Od tada se o njoj ništa nije čulo.

Pročitajte i kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 26.000 ljudi.

Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Zapadne zemlje su obustavile finansiranje UNRWA, ključne agencije UN za pružanje humanitarne pomoći Palestincima, zbog optužbi Izraela da su neki njihovi zaposleni "na neki način učestvovali" u napadu 7. oktobra.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike