RAT NA BLISKOM ISTOKU Hezbolahov novi raketni napad na Izrael; PRCS: 16 Palestinaca ubijeno u napadu na Deir el-Balah

30.01.2024

07:01 >> 23:48

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Hezbolahov novi raketni napad na Izrael; PRCS: 16 Palestinaca ubijeno u napadu na Deir el-Balah
Copyright AP Photo/Profimedia

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 116. dan.

Grupa koja sebe naziva "Islamski otpor" u Iraku preuzela je odgovornost za napad dronom na američku bazu u Jordanu kao odgovor na napad Izraela na Pojas Gaze.

Damask se ponovo našao na udaru, bombardovan južni deo grada u kojem uporište imaju pripadnici Iranske revolucionare garde.

Kako je protekao još jedan ratni dan, čitajte u našem blogu:

23.47 - Posle ubistava u bolnici, Izrael je rekao da će „ići na teroriste gde god da se kriju“


Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi tvrdi da Izrael ne želi da se bori u medicinskim centrima, već da će krenuti za „teroristima gde god da se kriju“.

„Ne želimo da pretvaramo bolnice u bojna polja... ali smo još odlučniji da ne dozvolimo da bolnice u Gazi, Judeji i Samariji okupiranoj Zapadnoj obali, Libanu — iznad zemlje ili u oknima i tunelima ispod bolnica — postanu mesto koje je paravan za terorizam“, rekao je on grupi rezervnih vojnika, navodi se u vojnom saopštenju objavljenom na Telegramu.

Halevi dodaje da će izraelske snage „takođe ući na najsloženija mesta da eliminišu terorizam“.

23.01 - Hezbolahov novi raketni napad na Izrael

U saopštenju, libanska grupa navodi da je pogodila "lokaciju Al-Dahira" i da je pogodila direktan pogodak.

Oni su rekli da su napad izveli u 20.50 po lokalnom vremenu.

Izraelski zvaničnici su pojačali svoje pretnje Hezbolahu poslednjih nedelja, rekavši da će eskalirati vojnu akciju protiv njega ako udari na izraelsku teritoriju ne prestanu.

 

 

Hezbolah je sa svoje strane izjavio da će nastaviti bombardovanje dok se ne postigne prekid vatre u Gazi.

22.44 - Bela kuća pozvala Katar da izvrš ipritisak na Hamas kako bi se oslobodili taoci

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven pozvao je katarskog premijera Mohameda bin Abdulrahmana el Tanija da se ''izvrše svi potrebni pritisci na Hamas kako bi se obezbedilo oslobađanje talaca bez odlaganja'', saopšteno je iz Bele kuće.

El Tani je ranije istakao da su takvi pozivi beskorisni jer Doha zapravo nema uticaj na Hamas.

''Ne vidimo da je Katar supersila koja može da nametne nešto ovoj ili drugoj strani. To što lideri Hamasa posećuju Dohu ne znači da to predstavlja polugu koju možemo upotrebiti. Mi to vidimo kao kanal komunikacije koji koristimo u dobre svrhe'', rekao je El Tani.

22.22 - PRCS: 16 Palestinaca ubijeno u napadu na Deir el-Balah

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS) objavilo je na platformi Ks da je prevezlo tela 16 ljudi, uključujući žene i decu, izvučena iz ruševina stambene zgrade pogođene izraelskim bombama.

 

 

Ranije smo izveštavali o još jednom izraelskom napadu na centralni grad Pojasa Gaze, takođe na stambenu kuću, u kojem su ubijene najmanje dve devojčice.

20.55 - Crveni polumesec: Izraelski vojnici primoravaju raseljene ljude da napuste bolnicu

Salim Abu Ras, koordinator palestinskog Crvenog polumeseca, kaže da su izraelski vojni tenkovi ušli u dvorište bolnice Al-Amal i da je ljudima naređeno da se odmah evakuišu.

„Situacija je izuzetno teška. Ljudi se zaista plaše. Nemaju mesta“, napisao je on na svom Instagram profilu.

„Od jutros granatiranje nije prestalo. A izraelske snage su spalile šatore za raseljene koji su bili u dvorištu bolnice“, dodao je on.

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca je ranije izvestilo da su izraelske snage izvršile raciju u bolnici. Izraelska vojska je potom izdala saopštenje u kojem je demantovala te tvrdnje.

20.20 - IDF priznao da je upumpavao morsku vodu u tunele u Gazi

Izraelska vojska (IDF) zvanično je objavila da je upumpavala morsku vodu u pojedine tunele u Pojasu Gaze, što je već nekoliko nedelja javna tajna, pišu izraelski mediji. 

Printscreen/Youtube/VICE News
 

Nekoliko jedinica IDF-a i zvaničnika u izraelskom Ministarstvu odbrane zajednički su razvili "alate za ubrizgavanje vode velikog protoka u Hamasove tunele u Pojasu Gaze", navela je vojska i naglasila da je to "deo alata koje IDF ima kako bi se izborila sa tunelima", preneo je Tajms ov Izrael.

IDF je naveo da nisu poplavljeni svi tuneli i da proces uključuje pričvršćivanje pumpi i cevi na "prikladna tunelska okna da bi se izvršio zadatak".

Vojska je saopštila i da pre nego što izvede plavljenje tunela, sprovodi "profesionalne i sveobuhvatne" preventivne provere, uključujući analizu zemljišta i vodnog sistema u toj oblasti, kako bi se osiguralo da podzemne vode ne budu kontaminirane.

19.38 - IDF: Nećemo dozvoliti da bolnice postanu skloništa za teror

Načelnik Generalštaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general potpukovnik Herci Halevi, izjavio je, povodom sinoćnjeg napada na bolnicu u Dženinu, da Izrael ne želi da se bori u medicinskim centrima, već da će krenuti za teroristima gde god da se kriju.

"Ne želimo da medicinske centre pretvaramo u bojna polja, ali smo mnogo odlučniji da ne dozvolimo da bolnice u Gazi, Judeji i Samariji (Zapadnoj obali) ili Libanu, ni iznad zemlje, ni u oknima i tunelima ispod bolnica, postanu skloništa za teror", rekao je Halevi, navodi se u saopštenju vojske. 

19.13 - Rojters: Lider Hamasa tvrdi da postoje tri faze predloga o prekidu vatre

Profimedia
 

Navodni predlog za novi prekid vatre u sukobu između Izraela i Hamasa u Gazi uključivao bi tri faze, piše Rojters, pozivajući se na tvrdnje visoko pozicioniranog pripadnika Hamasa.

Prema planu, žene, deca, stariji i ranjenici bili bi pušteni u prvoj fazi, nakon čega bi usledilo puštanje svih muškaraca i vojnih regruta. 

Jedan od lidera Hamasa kaže da bi u trećoj fazi bila razmenjena tela poginulih sa obe strane, a da će Hamas i Izrael prekinuti akcije i vojne operacije tokom dogovorenog oslobađanja i razmene zarobljenika, civila i vojnika. 

18.05 - Bi-Bi-Si: Više od polovina zgrada u Gazi uništeno ili oštećeno

Profimedia
 

Više od polovine zgrada u Gazi oštećeno je ili uništeno otkako je Izrael pokrenuo odmazdu za napade Hamasa 7. oktobra, piše Bi-Bi-Si. 

Bombardovanje južne i centralne Gaze intenzivirano je početkom decembra, a grad Kan Junis najviše je oštećen na jugu enklave. 

Širom Gaze, stambene oblasti su ostavljene u ruševinama, ranije prometne trgovačke ulice su pretvorene su u barikade, univerziteti uništeni, a poljoprivredna zemljišta oštećenaa, navodi Bi-Bi-Si u svojoj analizi. 

17.24 - Crveni polumesec: IDF upao u bolnicu u Kan Junisu

Palestniski ogranak Crvenog polumeseca saopštio je da su izraelske snage upale u bolnicu El Amal u Gazi u Kan Junisu.

- Ušli su u prostorije medicinskog centra pod pretnjom da će pucati - navodi se u objavi na Iksu.

Sa druge strane, izraelska vojska negira tvrdnje palestinskog ogranka Crvenog polumeseca. 

17.03 - SZO: Stanovništvo Gaze na ivici gladi

Portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Kristijan Lindmajer upozorova da je stanovništvo Gaze "na ivici gladi" posle skoro četiri meseca rata.

AP Photo/Hatem Ali
 

Naveo je da je konvoj SZO pokušao da stigne do bolnice Naser u Kan Junisu, sa hranom i medicinskom opremom, ali da to jednostavno nije dovoljno za potrebe gladnih stanovnika Pojasa Gaze.

- Bolesti među neuhranjenim stanovništvom Gaze mogu da se prošire poput šumskog požara - naveo je Lindmajer. 

16.29 - Gardijan: Hamas nije pobeđen, preživeo je

13.51 - Ben-Gvir: Napustiću izraelsku vladu u slučaju nepromišljenog dogovora o taocima

Stranka "Jevrejska snaga", krajnje desničarski partner u koaliciji izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, zapretila je danas da će napustiti vladu ukoliko se uđe u bilo kakav "nepromišljeni" dogovor o taocima sa Hamasom.

- Nesmotren dogovor jednako krah vlade - napisao je Itamar Ben-Gvir, lider "Jevrejske snage" na platformi Iks.

12.58 - Kameron: Velika Britanija će razmotriti priznavanje palestinske države

Velika Britanija će razmotriti priznavanje palestinske države, izjavio je danas britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron i ukazao da bi taj potez pomogao da se rešenje dve države učini "nepovratnim" procesom.

On je ukazao da će taj potez pomoći da se dođe do rešenja za dve države koje se trenutno suočava sa žestokim protivljenjem izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Crni bilans

  • Broj ubijenih Palestinaca u Gazi se povećao na 26.751
  • Od 7. oktobra je ranjeno 65.636 ljudi
  • U poslednja 24 sata je ubijeno oko 114 ljudi, a povređeno 249

11.39 - IDF: Uništeni raketni bacači Hamasa korišćeni za gađanje Tel Aviva

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su pogodile raketne bacače koje je Hamas koristio u jučerašnjem napadu na oblast Tel Aviva.

Najmanje 11 projektila ispaljeno je sa juga Gaze, u prvom napadu na Tel Aviv posle skoro dva meseca, navela je izraelska vojska.

11.35 - Hanije: Posle razgovora u Parizu Hamas dobio predlog za prekid vatre

Lider Hamasa Ismail Hanije izjavio je danas da je ta palestinska organizacija dobila predlog za prekid vatre koji je dostavljen posle razgovora u Parizu i potvrdio da ga proučava.

Hanije je rekao da će posetiti Kairo radi dodatnih razgovora o predloženom planu.

On je ponovio da je prioritet organizacije okončanje izraelske vojne ofanzive i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze.

Učesnicima razgovora u Parizu Hamas je poručio da bi oslobađanje svih talaca koje drži zahtevalo garancije za prekid svih izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze i povlačenje svih izraelskih okupacionih snaga.

Profimedia
Ismail Hanije, jedan od lidera Hamasa

9.40 - Naredbe o evakuaciji utiču na ceo Pojas Gaze

Naređenja o evakuaciji koje izdaje izraelska vojska diretkno su uticale na skoro celu enklavu, piše u najnovijem izveštaju UN.

U pojedinim slučajevima, Palestinci nemaju dovoljno vremena da napuste svoje domove ili privremena boravišta.

Od 1. decembra, evakuacije su se odnosile na teritoriju od 158 kvadratnih kilometara, što čini 41 odsto Pojasa Gaze.

U toj oblasti je nekada živelo 1,38 miliona ljudi.

9.38 - Izrael naredio da se napusti zapadni deo grada Gaza

Izraelske snage su naredile stanovnicima zapadnog dela grada Gaze da se evakuišu jer se približavaju sa "severa, juga i zapada".

Istovremeno, palestinski borci ratuju sa izraelskim vojnicima u područjima oko gaze, Zejtunu, Tal al Havi i Šeik Radvanu. Izraelske snage napadaju i iz vazduha.

7.20 - Izrael: Tri pripadnika Hamasa ubijena u Dženinu, planirali teroristički napad

Izraelske trupe ubile su tri člana naoružane ćelije palestinske militantne grupe Hamas koja se krila u bolnici Ibn Sina u gradu Dženin, na Zapadnoj obali, saopštila je danas izraelska vojska. Navodi se da je ćelija planirala neposredne terorističke akcije, uključujući i jednu sličnu napadu Hamasa 7. oktobra na izraelska naselja u blizini Gaze.

Operaciju su zajedno izveli vojska, izraelska obaveštajna služba Šin Bet i specijalna policijska jedinica, precizira se u saopštenju.

 

https://24sedam.rs/svet/vesti/277398/idf-ubio-palestince-u-bolnici-u-dzeninu/vest

 

7.10 - Blinken: Napravljen korak ka oslobađanju talaca, na Hamasu je da odluči

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je nadu da će doći do pauze u borbama u Gazi, a da će zauvrat biti oslobođeni izraelski taoci, nakon razgovora u Parizu u kojem su učestvovali Mosad, CIA, predstavnici Katara i Egipta.

AP Photo/Eugene Hoshiko
 

On je rekao da je napravljen dobar napredak i da postoji nada da će se krenuti napred. "Rad na oslobađanju talaca je važan i obećavajući, a predlog koji se nalazi na stolu je snažan, ali i obavezujući. Na Hamasu je da odluči", rekao je Blinken, prenosi Rojters. (Kraj) pv/gri

7.00 - Netanijahuova kancelarija: Ima i neprihvatljivih uslova za oslobađanje talaca

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua izdala je saopštenje u kojem se ne poriče da je Izrael pristao na okvir za oslobađanje talaca, ali navodi da izveštaji o dogovoru nisu tačni i da uključuju uslove koji nisu prihvatljivi za Izrael.

U izveštaju koji je ranije objavio Kanal 12 tvrdi se da je Izrael pristao na 45-dnevnu pauzu u borbama u zamenu za 35 talaca u prvoj fazi oslobađanja. Prema izveštaju, oko 100-250 palestinskih zatvorenika bilo bi oslobođeno za svakog Izraelca poslatog kući, preneo je Tajms of Izrael.

6.55 - Hamas: Izrael da prekine ofanzivu i povuče se, pa onda razmena zarobljenika

Hamas i Narodni front za oslobođenje Palestine (PFLP) poručuju da Izrael mora da zaustavi ofanzivu na Pojas Gaze i da se povuče iz te enklave, pre nego što počne razmena zarobljenika, saopštila je večeras militantna grupa Hamas.

PFLP je druga najveća frakcija Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), posle Pokreta Fatah na čijem čelu je predsednik Mahmud Abas, navodi Rojters.

Pročitajte kako je protekao jučerašnji dan.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 26.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Zapadne zemlje su obustavile finansiranje UNRWA, ključne agencije UN za pružanje humanitarne pomoći Palestincima, zbog optužbi Izraela da su neki njihovi zaposleni "na neki način učestvovali" u napadu 7. oktobra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike