Kenedi osudio napad na Irak i Siriju: SAD treba da povuku trupe sa Bliskog istoka, niko ih ne želi tamo

03.02.2024

13:17

0

Prema njegovom mišljenju, eskalacija je mogla da se izbegne

Kenedi osudio napad na Irak i Siriju: SAD treba da povuku trupe sa Bliskog istoka, niko ih ne želi tamo
Robert F. Kenedi Mlađi - Copyright AP Photo/Matt York

SAD bi trebalo da povuku svoje kopnene trupe iz zemalja Bliskog istoka koje ih ne žele, rekao je nezavisni kandidat za predsednika SAD Robert F. Kenedi Mlađi.

On je naglasio da je eskalacija mogla da se izbegne, reagujući u Iksu (bivšem Tviter) na napad Vašingtona na više od 80 ciljeva navodno povezanih sa iranskom Revolucionarnom gardom (IRGC) u Iraku i Siriji.

Centralna komanda SAD saopštila je da je pogodila 85 ciljeva povezanih sa Iranom u Siriji i Iraku u znak odmazde na nedavni napad u kom su ubijena tri američka vojnika u Jordanu. U Iks postu predsednika SAD Džozefa Bajdena stoji da SAD „ne traže sukob na Bliskom istoku ili bilo gde drugde u svetu. Ali svima onima koji žele da nam nanesu štetu: mi ćemo odgovoriti“, uprkos tome što Iran negira umešanost u incident.

- Ako „ne tražimo sukob", onda hajde da povučemo trupe odatle. Nisu dobrodošle. Nisu potrebne - rekao je Kenedi reagujući na Bajdenovu izjavu.

Robert F. Kenedi Mlađi je tvrdio da trenutna eskalacija ne bi bila neophodna da Vašington svoju vojsku nije stavio „na nišan“ šiitskim milicijama. On je opisao postojanje ovih grupa „kao nasleđe našeg ilegalnog rata u Iraku“ i podsetio da su i Irak i Sirija tražili od američkih trupa da napuste njihovu teritoriju dok Iran neće tolerisati američko vojno prisustvo na svojim granicama.

Osim što je predložio povlačenje američkih trupa „sa Bliskog istoka“, Kenedi je pozvao Vašington da umesto toga uspostavi veze sa regionalnim silama. Predsednički kandidat je takođe opisao prisustvo trupa u toj oblasti kao „neodbranjivu metu za svakoga u regionu ko želi da izazove sukob”.

Irak je prekorio SAD zbog vazdušnih napada, rekavši da oni predstavljaju „kršenje iračkog suvereniteta” i „predstavljaju pretnju koja bi mogla da ima strašne posledice po region". Sirijska vojska, kako je citirala novinska agencija SANA, osudila je napad kao „agresiju američkih okupacionih snaga“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike