Zaharova udarila na SAD: Hoćete da ratuju najveće zemlje Bliskog istoka jer samo vam odgovara sukob

03.02.2024

16:49

0

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije poziva da se akcije Amerike razmotre u Savetu bezbednosti UN

Zaharova udarila na SAD: Hoćete da ratuju najveće zemlje Bliskog istoka jer samo vam odgovara sukob
Marija Zaharova - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je snažno nezadovoljstvo zbog napada Sjedinjenih Američkih Država na teritoriju Sirije i Iraka, ističući da ti napadi predstavljaju kršenje normi međunarodnog prava.

U saopštenju se naglašava da Moskva oštro osuđuje ove akcije i zahteva hitno razmatranje situacije u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Portparolka Ministarstva Marija Zaharova istakla je da učešće britanskih aviona u američkim napadima ne bi trebalo da sugeriše postojanje međunarodne koalicije, naglašavajući da London takođe treba da odgovara za podršku SAD.

- Napadima bez pauze u poslednje vreme na objekte, kako se tvrdi, proiranskih grupa u Iraku i Siriji SAD ciljano pokušavaju da najveće zemlje regiona uvuku u sukob - navela je ona i naglasila da nemaju opravdanje, posebno u kontekstu aktuelne operacije koju je američki predsednik Džozef Bajden nazvao odmazdom za napad na američku bazu bespilotnom letelicom čije poreklo nije poznato.

- SAD ne traže i nikada nisu ni tragale za rešenjem problema u regionu. Stanje stvari prema kojem se hronični sukobi na Bliskom istoku samo produbljuju uvek je izazivalo zadovoljstvo Vašingtona - dodala je.

Sjedinjene Američke Države započele su tokom noći agresivnu operaciju usmerenu na Siriju, pri čemu su meta bili i objekti na teritoriji Iraka. Prema najnovijim informacijama, u napadima je život izgubilo 10 osoba, dok je 18 ranjeno.

Američka vojska tvrdi da je pogodila preko 85 ciljeva u Iraku i Siriji, koristeći brojne avione, uključujući i bombardere dugog dometa koji su poleteli iz SAD.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike