„Naše jedinice idu napred“: Šojgu najavio napredovanje Ruske vojske na frontu, Ukrajinci sve slabiji

02.02.2024

17:55

0

Autor: M. Vu.

Grupe ruskih trupa nastavljaju da rešavaju zadatke koje je postavio vrhovni komandant“, naglasio je ministar

„Naše jedinice idu napred“: Šojgu najavio napredovanje Ruske vojske na frontu, Ukrajinci sve slabiji
Sergej Šojgu - Copyright Vadim Savitsky/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Rusko vojno osoblje zadržava stratešku inicijativu duž cele linije borbenog kontakta nakon neuspeha kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, rekao je Sergej Šojgu.

Prema rečima ruskog ministra odbrane, grupe ruskih trupa idu napred, proširuju svoje zone kontrole i poboljšavaju svoju poziciju duž linije fronta. Šojgu je napomenuo da su ukrajinske oružane snage u januaru imale 23 hiljade ubijenih i ranjenih, kao i više od 3 hiljade jedinica različitog naoružanja, uključujući tenkove Leopard, američka borbena vozila pešadije Bredli, lansere Patriot i HIMARS.

Prema njegovim rečima, borbeni potencijal neprijatelja stalno opada.

„Posle neuspeha kontraofanzive neprijatelja, Oružane snage Rusije zadržavaju stratešku inicijativu duž cele linije borbenog dodira. Naše jedinice idu napred, proširuju zone kontrole, poboljšavaju položaj duž linije fronta... Grupe ruskih trupa nastavljaju da rešavaju zadatke koje je postavio vrhovni komandant“, naglasio je ministar.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije
 

Šojgu je napomenuo da je ruska vojska tokom aktivnih operacija na Kupjanskom, Krasnolimanskom i Donjeckom pravcu oslobodila naselja Vesjoloje, Krahmalnoje, Tabajevka.

„U januaru su ruske oružane snage izvele 127 napada preciznim oružjem na vojnu infrastrukturu i objekte vojno-industrijskog kompleksa u Ukrajini. Pogođena su preduzeća za proizvodnju, modernizaciju i popravku naoružanja, arsenali, vojni aerodromi, skladišta goriva, punktovi za razmeštanje jedinica Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika. Kako bi sprečilo urušavanje odbrane, ukrajinsko rukovodstvo baca svoje preostale rezerve u borbu i žurno sprovodi sledeće prinudne mobilizacije“, dodao je ministar.

On se dotakao i teme oborenog ruskog vojno-transportnog aviona Il-76. U avionu je bilo šest članova posade, tri ruska vojna lica i 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika namenjenih za razmenu.

Da bi zapadnim kustosima pokazao bar neki uspeh, režim Zelenskog sprovodi terorističke akte protiv ruskih civila. Istovremeno, kijevske vlasti ne oklevaju da unište sopstvene građane“, rekao je Šojgu. „Ovo govori o ciničnoj prirodi akcija Kijeva, koji je spreman da počini svaki zločin kako bi postigao sebične ciljeve.

Dan ranije je utvrđeno da su Oružane snage Ukrajine pogodile avion protivvazdušnim navođenim raketama MIM-104A iz kompleksa „Patriot“ SAD, koji je bio raspoređen u blizini sela Lipci, Harkovske oblasti (teritorija pod kontrolom kijevskog režima).

Profimedia
 

Istraga  je identifikovala posmrtne ostatke poginulih u padu Il-76. Više od 670 fragmenata tela žrtava, kao i delimično sačuvanih ličnih dokumenata, otkriveno je i zaplenjeno na području gde se avion srušio.

Predsednički izbori

Sergej Šojgu se dotakao i teme predstojećih predsedničkih izbora u Rusiji, koji će, prema njegovim rečima, postati najznačajniji događaj u političkom životu 2024. godine.

„Detaljno se proučavaju pitanja učešća na izborima vojnih lica, članova njihovih porodica i civilnog osoblja oružanih snaga. Posebna pažnja posvećena je obezbeđivanju glasanja osoblja u zoni specijalne vojne operacije“, naglasio je ruski ministar odbrane.

Po prvi put u ruskoj istoriji, predstojeći predsednički izbori trajaće tri dana – od 15. do 17. marta. Po prvi put će se koristiti i daljinsko elektronsko glasanje. Centralna izborna komisija Ruske Federacije sledeće nedelje očekuje završetak jedne od faza izborne kampanje, odnosno odobrenje svih kandidata koji će se kandidovati za šefa države. Trenutno su registrovana četiri kandidata, uključujući aktuelnog predsednika Rusije Vladimira Putina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike