Zelenski je hteo da otpusti Zalužnog, ali se Zapad usprotivio: Herš otkrio nove detalje o sukobu u vrhu Ukrajine

02.02.2024

14:32

0

Navodno se sastao sa njim kako bi obavestio generala o odluci da ga otpusti, ali mu je na kraju ponudio mesto sekretara Saveta bezbednosti

Zelenski je hteo da otpusti Zalužnog, ali se Zapad usprotivio: Herš otkrio nove detalje o sukobu u vrhu Ukrajine
Copyright Profimedia

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski želi da smeni glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog sa funkcije zbog navodne umešanosti u tajne razgovore sa zapadnim zvaničnicima o ostvarivanju primirja sa Rusijom, izvestio je američki istraživački novinar Simor Herš.

U ponedeljak je ukrajinski poslanik Aleksij Gončarenko rekao, pozivajući se na izvore, da je Zalužnom navodno naređeno da podnese ostavku. Ministarstvo odbrane Ukrajine i portparol Zelenskog demantovali su te tvrdnje.

- Želja Zelenskog da otpusti svog komandanta je rezultat, smatraju neki Amerikanci, njegovog saznanja da je Zalužni nastavio da učestvuje, da li direktno ili preko pomoćnika nije poznato, u tajnim pregovorima od prošle jeseni sa američkim i drugim zapadnim zvaničnicima o tome kako je najbolje da postignemo prekid vatre i pregovaramo o okončanju rata sa Rusijom - rekao je Herš u četvrtak.

Profimedia
Zelenski i Zalužni

"Njujork tajms" je u utorak objavio, pozivajući se na izvore, da je ukrajinska vlada odložila smenu Zalužnog zbog curenja informacija o njegovoj mogućoj ostavci. Vlada je planirala da ga otpusti, ali je u ponedeljak uveče, kada su informacije procurile, odlučila da se povuče, navodi se u izveštaju, dodajući da sada vlada usporava proces.

Prema izveštajima, Zelenski je bio primoran da poništi svoju odluku pošto su međunarodni partneri, uključujući Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, izrazili zabrinutost zbog postupaka Zelenskog.

Zelenski se navodno sastao sa Zalužnim kako bi obavestio generala o odluci da ga otpusti, ali je na kraju ponudio Zalužnom mesto sekretara Saveta bezbednosti, što je on odbio.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov i komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sirski imenovani su kao kandidati za mesto glavnokomandujućeg ukrajinskih oružanih snaga, dodaje se u izveštaju.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike