Glavni saveznik Zelenskog priznao: Kontraofanziva je propala, ostao je gorak ukus u ustima

02.02.2024

17:11

0

Kijev je pokrenuo opsežnu akciju da probije ruske linije početkom juna, ali nije imao mnogo uspeha, što je Zapad sve donedavno poricao

Glavni saveznik Zelenskog priznao: Kontraofanziva je propala, ostao je gorak ukus u ustima
Copyright Profimedia

Ukrajinska letnja kontraofanziva završila se razočaranjem, priznao je Mihail Podoljak, viši savetnik predsednika Zelenskog. On se takođe žalio da Kijev i dalje pati od nedostatka municije.

Kijev je pokrenuo opsežnu akciju da probije ruske linije početkom juna, nakon što je dobio stotine tenkova i drugog oružja koje je isporučio Zapad, ali nije uspeo da osvoji značajne komade teritorije. Ukrajina je pretrpela kolosalne gubitke, a ministar odbrane Sergej Šojgu ih procenjuje na oko 160.000 vojnika od početka kontraofanzive.

Govoreći u četvrtak za ukrajinski TV kanal 24, Podoljak je priznao da je „osato određeni loš ukus u ustima“ posle onog što se dogodilo 2023. On je primetio da su i ukrajinski vojni i politički lideri priznali „određene taktičke greške“. Istovremeno, on je insistirao da „ovo nije problem“, jer se Ukrajina bori protiv velike zemlje sa značajnim resursima.

Zvaničnik je takođe naglasio da, ako Kijev želi da ostvari svoj strateški cilj da pobedi Rusiju, ne može uvek da ostane u defanzivi. On je predložio da oni koji se zalažu za pristup „strateške odbrane“ ne učestvuju u akcijama Moskve.

- Uvek postavljam pitanje: da li to znači da će dok… Ukrajina gomila rezerve, izvodi obuku i tako dalje, Rusija samo ležati na kauču i čekati? Ovo je besmislica - kazao je.

Profimedia
Mihail Podoljak

Podoljak je dalje rekao da se ukrajinska vojska suočava sa nedostatkom municije, uključujući rakete dugog dometa, i izrazio nadu da će se situacija postepeno poboljšati. On je sugerisao da bi problem mogao biti rešen ako bi Zapad povećao svoje isporuke oružja i investirao u zajedničku proizvodnju oružja.

Prošlog marta, EU je donela „istorijsku odluku“ da Ukrajini isporuči milion artiljerijskih granata tokom 12 meseci. Međutim, ovi ambiciozni planovi su propali, jer je ranije ove nedelje najviši diplomata bloka Žozef Borelj priznao da je do sada isporučena samo trećina tog iznosa, a da se očekuje da će ukupan iznos dostići 500.000 do marta.

Prošle jeseni najviši ukrajinski general Valerij Zalužnji ocenio je da je sukob dospeo u „zastoj“. Njegov stav o ovom i drugim vojnim pitanjima navodno je izazvao razdor sa predsednikom Zelenskim, a kruže glasine i o skoroj ostavci generala. Komentarišući tadašnje izjave Zalužnjeg, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Ukrajina treba da shvati da nema šanse da pobedi na bojnom polju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike