Žestoka tuča građana i policije na protestu u Atini: Hiljade Grka izašlo na ulice - ne žele privatizaciju javnog obrazovanja! (FOTO)

01.02.2024

17:45

0

Pripadnici grupe koja se izdvojila iz mase demonstranata, napala je policijace, koji su potom, prema rečima policijskog zvaničnika, odgovorili suzavcem

Žestoka tuča građana i policije na protestu u Atini: Hiljade Grka izašlo na ulice - ne žele privatizaciju javnog obrazovanja! (FOTO)
Copyright AP Photo/Michael Varaklas

Na protestu hiljade studenata i drugih građana u grčkoj prestonici Atini protiv uvođenja novog zakona kojim bi se omogućilo stranim univerzitetima da osnivaju svoje ogranke u toj zemlji, došlo je sukoba između policije i grupe maskiranih demonstranata ispred zgrade parlamenta.

Demonstranti su danas prošli centralnim ulicama grčke prestonice noseći transparente na kojima je pisalo "Ne privatizaciji javnog obrazovanja!".

AP Photo/Michael Varaklas
 

Pripadnici grupe koja se izdvojila iz mase demonstranata, napala je policijace, koji su potom, prema rečima policijskog zvaničnika, odgovorili suzavcem, preneo je Rojters.

Kasnije su lokalni mediji preneli da su kontejneri za smeće zapaljeni u atinskom okrugu Egzarhija, koji je popularan među studentima.

Grčki parlament će ovog meseca glasati o nacrtu zakona o reformi obrazovanja koji je izradila konzervativna vlada premijera te zemlje Kirijakosa Micotakisa, a kojim će biti otvorena vrata za uspostavljanje ustanova koje će poslovati kao ogranci stranih univerziteta.

Studenti su pre nedelju dana već protestovali centralni atinskim ulicama, kako bi se suprotstavili planovima grčke konzervativne vlade, koji će ukoliko se ostvare, prema rečima kritičara, obezvrediti diplome sa grčkih javnih univerziteta i dodatno smanjiti državno finansiranje javnih visokoškolskih ustanova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike