RAT NA BLISKOM ISTOKU Zvaničnik Hamasa: Nismo dali odgovor na predlog o primirju; Izraelski ministar: Rafa je sledeća meta vojske

02.02.2024

16:25 >> 00:52

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Zvaničnik Hamasa: Nismo dali odgovor na predlog o primirju; Izraelski ministar: Rafa je sledeća meta vojske
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 118. dan.

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na formiranje međunarodnog istražnog tima koji će ispitati njegove tvrdnje da su izraelske snage pogubile zarobljenike.

Komandant Iranske revolucionarne garde (IRGC) Hosein Salami podsetio je SAD da nijedna njihova pretnja Iranu neće ostati bez odgovora, iako Islamska Republika ne traži rat.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je cilj Evropske unije da do 19. februara pokrene pomorsku misiju u Crvenom moru, koja bi trebalo da zaštiti trgovačke brodove, koji se suočavaju sa napadima Huta

Kako je tekao još jedan ratni dan na Bliskom istoku čitajte u našem blogu: 

23.55 - Izraelski ministar odbrane kaže da će snage napredovati ka Rafi

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je da će izraelske snage u Gazi "nastaviti ka Rafi" blizu granice sa Egiptom, gde je veliki broj raseljenih Palestinaca potražio utočište, a egipatske vlasti su upozorile na izraelski upad.

„Hamasova brigada Kan Junis je raspuštena, tamo ćemo završiti misiju i nastaviti prema Rafi“, rekao je Galan u objavi na društvenim mrežama u četvrtak.

Hiljade raseljenih Palestinaca, koji su od početka rata bežali na jug, završilo je u Rafi ili blizu njega. Dugo su se plašili izraelskog napada na to područje, jer nema nigde južnije gde mogu da se kreću.

22.10 - Huti saopštili da su gađali britanski brod u Crvenom moru

Jemenska pobunjenička grupa Huti saopštila je danas da su njene pomorske snage gađale neidentifikovano britansko trgovačko plovilo u Crvenom moru, u okviru nastojanja grupe da ometa brodski trgovinski saobraćaj zbog izraelskih napada u Pojasu Gaze.

Ranije danas Organizacija za pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) saopštila je da je došlo do eksplozije na jednom od britanskih brodova zapadno od jemenskog obalskog grada Hodeida, prenosi Rojters.

21.58 - Zvaničnik Hamasa: Nismo dali odgovor na pariski predlog o primirju i taocima

Hamas je dobio predlog, dogovoren nedavno u Parizu, o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca, ali još nije dao svoj odgovor, rekao je večeras medijski savetnik političkog biroa tog islamskog pokreta.

"Mi kažemo da trenutna faza pregovora je na nultoj tački i u isto vreme, ne možemo da kažemo da smo postigli sporazum", rekao je savetnik Taher al-Nono za Rojters.

21.53 - Alžir predložio nacrt rezolucije SBUN o hitnom prekidu vatre u Pojasu Gaze

Alžir je predložio nacrt rezolucije Savetu bezbednosti UN kojom traži hitan humanitarni prekid vatre između Izraela i Hamasa, i u kojoj se takođe ''odbacuje prisilno raseljavanje palestinskog civilnog stanovništva''.

U nacrtu se takođe zahteva od svih strana da se pridržavaju međunarodnog prava i poziva na pun, brz, bezbedan i nesmetan humanitarni pristup celom Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

21.32 - Kameron: Britanija bi mogla da prizna palestinsku državu

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je danas da bi Britanija mogla zvanično da prizna državu Palestinu nakon prekida vatre u Gazi i pre ishoda višegodišnjih pregovora između Izraela i Palestinaca o rešenju dve države.

- Do priznanja ne može doći na početku procesa, ali ne mora da bude ni na samom kraju. To bi moglo da bude nešto o čemu bismo razmišljali u okviru procesa, dok zaista napredujemo ka rešenju - rekao je Kameron i dodao da je palestinskom narodu potrebno omogućiti da vidi bolju budućnost i "budućnost u sopstvenoj državi".

AP Photo/Alberto Pezzali
Dejvid Kameron

21.15 - Kanal 13: Izrael nije ništa odobrio?

Izraelski kanal 13 je citirao visokog izraelskog zvaničnika koji negira da je Jerusalim išta odobrio. 

Kanal 12 je naveo da Izrael tek treba da dobije zvaničan odgovor od Katara o predloženom dogovoru.

Šta je sve rekao ministar spoljnih poslova Katara, Madžid al Ansari, o pregovorima Izraela i Hamasa:

  • Sastanak u Parizu je uspeo da više predloga o prekidu vatre sažme u jedan
  • Izrael je odobrio predlog primirja
  • Hamas je imao pozitivnu inicijalnu reakciju
  • Biće dogovoreno kako će izgledati "humanitarna pauza"
  • Nadamo se da ćemo u narednim nedeljama imati dobre vesti

20.23 - Primirje na pomolu?

Izrael je pristao na predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze, a pozitivna reakcija stigla je i od palestinskog pokreta Hamas,

20.02 - Izraelski ministar: IDF ubio 10.000 palestinskih boraca u Gazi

Izraelske snage su uništile Hamasovu brigadu u Kan Junisu na jugu Gaze tokom gotovo četvoromesečnog rata u kome je ubijeno 10.000 palestinskih boraca i isto toliko ranjeno, rekao je danas izraelski ministar odbrane Joav Galant.

19.57 - Zamenik britanskog premijera: Britanija neće slati kopnene trupe u borbi protiv Huta

Britanija neće poslati kopnene trupe u borbu protiv Huta u Jemenu, rekao je danas zamenik britanskog premijera Oliver Dauden, dodajući da su vazdušni udari oslabili tu grupu.

- Hajde da budemo potpuno jasni od početka. Nemamo nikakve planove da kročimo na zemlju -  rekao je Dauden. 

On je dodao da je cilj vazdušnih napada, koji su dobili međunarodnu podršku, bio da se smanji sposobnost Huta da nastave da prete komercijalnim brodovima na Crvenom moru, a ne da ih uguše.

Profimedia/Mohammed Hamoud / Anadolu
Jemenski Huti

19.28 - Irska traži reviziju sporazuma između EU i Izraela zbog ljudskih prava

Irska pregovara sa drugim članicama Evropske unije koje žele da se izvrši revizija sporazuma o pridruživanju sa Izraelom jer Tel Aviv možda krši njegovu klauzulu o ljudskim pravima, rekao je irski premijer Leo Varadkar.

- Odnosi između EU i Izraela zasnovani su na sporazumu koji uključuje klauzulu o ljudskim pravima, a mnogi od nas veruju da je Izrael možda krši - istakao je Varadkar.

19.27 - SAD uvele sankcije četvorici Izraelaca zbog nasilja na Zapadnoj obali

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena saopštila je danas da je uvela sankcije četvorici Izraelaca koji su umešani u napade na Palestince na Zapadnoj obali.

Bajden je izdao direktivu kojom se Stejt departmentu i Ministarstvu finansija daje ovlašćenje da kazne pojedince, što je praksa SAD kada žele da sankcionišu kriminalce, teroriste i prekršioce ljudskih prava.

17.14 - Lider Huta: Izvedeno 10 napada na brodove u Crvenom moru prošle sedmice

Vođa jemenske pobunjeničke grupe Huta Abdul-Malik al-Huti izjavio je danas je da je ta grupa tokom prošle sedmice izvela 10 vojnih operacija protiv brodova koji su plovili Crvenim morem i moreuzom Bab al-Mandab, a koji su povezani sa Izraelom, SAD i Velikom Britanijom.

16.24 - SAD odobrile napade na iranske ciljeve u Iraku i Siriji

SAD su odobrile planove za višednevne napade u Iraku i Siriji na više ciljeva, uključujući iransko osoblje i objekte, navodi se u izveštaju.

Udari, o kojima izveštava CBS News, biće odgovor na napade dronovima i raketama usmerene na američke snage u regionu, uključujući napad dronom u nedelju u kome su ubijena tri američka vojnika i ranjeno još nekoliko ljudi u bazi Tower 22 na severu Jordana.

15.51 - Izraelski ministar odbrane: UNRWA je Hamas sa fejsliftom

Šef izraelske odbrane Joav Galant rekao je gostujućem izaslanstvu ambasadora pri Ujedinjenim nacijama da je UN-ova agencija za palestinske izbeglice UNRWA “Hamas sa fejsliftom” i da je “izgubio legitimitet postojanja u svom sadašnjem obliku”.

AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool
 

- Sredstva iz država širom sveta usmeravana su preko UNRWA-e i korišćena za jačanje terorističke infrastrukture i za plaćanje terorista - rekao je ministar odbrane, a prenosi Tajms of Izrael.

Hamas verovatno neće odbiti prekid vatre, ali će tražiti povlačenje izraelskih trupa

Hamas najverovatnije neće odbiti prekid vatre, što stoji u predlogu primirja koje su dobili od posrednika, ali sporazum neće potpisati dok se ne dobiju garancije da će Izrael obustaviti rat, rekao je za Rojters palestinski zvaničnik upoznat sa pregovorima.

- Očekujem da Hamas neće odbaciti predlog primirja, ali i da se neće konkretno složiti. Umesto toga, očekujem pozitivan odgovor i potvrđivanje njihovih zahteva: da bi se sporazum potpisao, Izrael mora da okonča rat u Gazi i povuče se u potpunosti iz enklave - naveo je izvor.

Prema nacrtu ovog sporazuma, primirje bi trajalo 40 dana tokom kojih bi bili oslobođeni taoci. U daljim fazama bi bili oslobođeni izraelski vojnici, a bila bi predata i tela stradalih zarobljenika.

15.17 - Italija šalje brod, a možda i avione na Crveno more u misiji EU

Italija će možda poslati avione na Crveno more u okviru pomorske misije Evropske unije "Aspides" čiji je cilj zaštita komercijalnih brodova od napada jemenskih Huta, najavio je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.

Govoreći na zajedničkom sastanku italijanskog Senata i komiteta Donjeg doma za odbranu, Korzeto je najavio da će u misiji EU u Crvenom moru godinu dana biti uključen i najmanje jedan italijanski brod.

12.47 - Broj mrtvih u Gazi premašio 27.000

 

 

Najmanje 27.019 Palestinaca u Gazi ubijeno je u izraelskim napadima od 7. oktobra, dok je još 66.139 ranjeno, objavilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

12.40 - Hezbolah tvrdi da je ciljao izraelsku "špijunsku opremu"

Libanska oružana grupa Hezbolah kaže da je oprema koju je gađala bila na radaru okupirane farme Šeba.

12.31 - Pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) izdale su upozorenje o incidentu u Crvenom moru u blizini Jemena.

11.38 - Australija odugovlači sa odgovorom na izraelske zahteve za kupovinu vojne opreme

Australija odugovlači sa odgovorom na izraelski zahtev za kupovinu vojne opreme, jer raste zabrinutost zbog sve većeg broja civilnih žrtava u Pojasu Gaze.

Iako Australija retko izvozi oružje u Izrael, i to nije uradila najmanje pet godina, od kako je izbio rat sa Hamasom 7. oktobra, nekoliko zahteva je upućeno za prodaju proizvoda australijske vojne industrije, prenosi australijski javni servis ABC Njuz.

10.45 - Italija: Napadi u Crvenom moru destabilizuju našu ekonomiju

Italijanski ministar odbrane rekao je da prekid plovidbe u Crvenom moru izazvan napadima jemenskih Huta rizikuje da destabilizuje italijansku ekonomiju.

Mass Communications Spc. 2nd Class Moises Sandoval/U.S. Navy via AP
 

- Sa geopolitičke perspektive, nastavak ovakve situacije mogao bi dovesti do marginalizacije luka na Sredozemnom moru. Ne samo da ugrožava bezbednost plovidbe, već i ekonomsku stabilnost Italije - rekao je Gvido Kroseto, navodeći da je saobraćaj znatno manji od Sueckog kanala ka Italiji.

9.21 - Više tela pronađeno nakon što je izraelska vojska napustila izbeglički kamp

Ekipe hitne pomoći i civili izvukli su oko 14 tela Palestinaca nakon delimičnog povlačenja izraelskih vozila iz izbegličkog kampa Kan Junis u druga područja unutar grada, piše Al Džazira.

8.30 - Izraelska vojska: Ubijene desetine militanata u Gazi u poslednja 24 časa

Izraelska vojska je saopštila danas su njene trupe ubile desetine militanata širom Pojasa Gaze u sredu, dok su izraelski vojnici izveli kopnene i vazdušne napade na grad Kan Junis, piše Rojters. Vojska je saopštila i da se borbe nastavljaju u severnoj i centralnoj Gazi, gde su 162. divizija, 401. oklopna brigada i pešadijska brigada Nahal ubile desetine operativaca Hamasa i izvršile racije na lokacijama koje pripadaju ovoj palestinskoj grupi. 

7.20 - Vojska SAD: Oboreni raketa i tri drona koje su ispalili Huti

 

 

Centralna komanda SAD (CENTCOM) saopštila je da je američki ratni brod oborio tri bespilotne letelice i jednu protivbrodsku balističku raketu, ispaljene sa teritorije Jemena koju kontrolišu militantni Huti, uz podršku Teherana. Raketa je ispaljena ka Adenskom zalivu oko 20:30 po lokalnom vremenu, a 40 minuta kasnije, američki brod "Karni" oborio je tri bespilotne letelice (UAV) iranske proizvodnje u blizini, prenosi "Hil".

CENTCOM je saopštenju dodao da nije bilo povređenih, niti štete. Naknadno je oboreno još 10 dronova i američka vojska izvršila je napad na kopnenu kontrolnu stanicu koja pripada Hutima. Američki udari su bili usmereni na tu kopnenu stanicu i dronove zbog pretnje koju su "predstavljali trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regionu“, navodi Centralna komanda (CENTCOM) u saopštenju, a javlja Rojters.

7.13 - Novi napad Huta na američki kontejnerski brod u Adenskom zalivu

Jemenski pobunjenici Huti saopštili su da su njihove pomorske snage izvele operaciju protiv američkog kontejnerskog broda u Adenskom zalivu, nekoliko sati nakon ispaljivanja raketnog projektila na razarač "Graveli" američke ratne mornarice.

Profimedia
 

Kontejnerskim brodom KOI, koji plovi pod zastavom Liberije, upravlja kompanija Oceanik Services sa sedištem u Velikoj Britaniji.

U floti ove kompanije je i naftni tanker "Marlin Luanda", koji je oštećen u raketnom napadu Huta.

Britanska kompanija za pomorsko obezbeđenje Ambrei saopštila je da je trgovački brod prijavio eksploziju na desnom boku nakon pogotka raketom tokom plovidbe na 69 nautičkih milja jugozapadno od Adena u Jemenu.

Proiranski pobunjenici Huti, koji kontrolišu velike delove Jemena, pokrenuli su od 19. novembra talase napada dronovima i raketama na komercijalne brodove u Crvenom moru, kao odgovor na operacije izraelske vojske u Pojasu Gaze.

Vojna kampanja Huta je poremetila komercijalni međunarodni pomorski saobraćaj zbog čega su mnoge kompanije obustavile tranzit kroz Crveno more.

7.00 - Vafa: Najmanje devet civila poginulo u izraelskim napadima

Najmanje devet civila, uključujući jedno dete, poginulo je, a nekoliko je povređeno u najnovijim izraelskim napadima na stambena naselja u Pojasu Gaze, piše palestinska agencija Vafa. 

Navodi se i da je na desetine civila povređeno u napadu izraelskih snaga na stadion "Jarmuk" u gradu Gaza.

6.50 - Netanjahu: Radimo na izvlačenju talaca, ali imamo crvene linije

Abir Sultan/Pool Photo via AP
 

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu saopštio je da izraelska vlada radi na postizanju drugog okvira za oslobađanje izraelskih talaca, ali, kako je rekao, "ne po svaku cenu“.

- Imamo crvene linije, nećemo povući trupe iz Gaze, nećemo okončati rat, nećemo oslovoditi hiljade terorista - rekao je Netanjahu.

Naveo je i da IDF pored izvlačenja talaca iz zarobljeništva u Gazi radi i na svojim drugim ciljevima u ratu - eliminaciji Hamasa i osiguranju da palestinska enklava više nikada ne bude pretnja Izraelu.

Pročitajte kako je protekao jučerašnji dan sukoba na Bliskom istoku.

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 26.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Zapadne zemlje su obustavile finansiranje UNRWA, ključne agencije UN za pružanje humanitarne pomoći Palestincima, zbog optužbi Izraela da su neki njihovi zaposleni "na neki način učestvovali" u napadu 7. oktobra.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike