Tajna trgovina organima: Osuđenicima na smrt vade srca dok su još živi!

06.04.2022

18:38

0

Aktivisti kažu da su priče koje dolaze iz Kine "gotovo previše strašne da bi se u njih poverovalo"

Tajna trgovina organima: Osuđenicima na smrt vade srca dok su još živi!
bolnica - Copyright Profimedia

Kina je angažovala hirurge da pogube zatvorenike tako što im vade srca, pokazalo je novo australijsko istraživanje.

Studija Australijskog nacionalnog univerziteta, koja je ispitala hiljade medicinskih radova komunističke nacije, otkrila je šokantne tajne o kineskoj tajnoj trgovini vađenjem organa, piše Dejli mejl.

Istraživanje, objavljeno u "American Journal of Transplantation", pokazalo je da sertifikovani uzroci smrti nisu u skladu sa medicinskim procedurama navedenim u 56 bolnica širom zemlje.

Umesto toga, srca zatvorenika su izvađena iz grudi pre nego što su oni bili moždano mrtvi, da bi se dala primaocima transplantacije.

Zabrinuti zagovornici ljudskih prava rekli su da novi, sve veći, dokazi "pričaju užasnu priču o ubistvima i sakaćenju u Kini" i da su priče koje dolaze iz Kine "gotovo previše strašne da bi se u njih poverovalo".

Profimedia
 

Autori studije - istraživač doktorskih nauka na ANU (Australijskom nacionalnom univerzitetu) Metju Robertson i izraelski hirurg za transplantaciju srca Džejkob Lavi - rekli su da je njihov rad prva sveobuhvatna studija koja "ilustruje aktivnu ulogu koju su transplantacioni lekari u Kini igrali u ovom procesu".

"Lekari postali dželati u ime države"

Istraživači su rekli da njihovi nalazi pokazuju kako se čini da je proces pogubljenja prešao sa streljačkog voda u operacionu salu.

- Otkrili smo da su lekari postali dželati u ime države i da je metod pogubljenja bio vađenje srca - rekao je Robertson.

- Ove operacije su veoma profitabilne za lekare i bolnice koje se njima bave - dodao je.

Robertson je rekao da je uklanjanje srca ono što je ubilo zatvorenike.

Operacije su rađene kako na osuđenicima na smrt, tako i na "zatvorenicima savesti" - ljudima koji su zatvoreni zbog onoga što jesu ili u šta veruju.

Autori su rekli da kineski zvanični zapisi navode da su zatvorenici bili moždano mrtvi pre operacija, ali to je bilo nemoguće.

 

 

Glavni kriterijumi koji se koriste za utvrđivanje moždane smrti su da li pacijent može da diše bez respiratora, ali u slučajevima transplantacije, smrt je objavljena pre nego što je aparatom procenjena sposobnost disanja zatvorenika.

U drugim slučajevima, ovo je urađeno maskom za lice, a ne intubacijom, za koju su istraživači rekli da je jasno kršenje propisa o transplantaciji organa.

- Ovo je bio jedan od najjačih dokaza o nepoštovanju pravila mrtvih donora jer je ventilacija putem intubacije ključni korak u dijagnostici moždane smrti - rekao je dr Lavi.

- Postojalo je još nekoliko problematičnih karakteristika ovih izveštaja o kliničkim slučajevima. Na primer, donatori nisu imali uspostavljene intravenske linije sve do nekoliko trenutaka pre operacije, a nekoliko radova se odnosilo na akutnu moždanu smrt. Ovi dokazi sugerišu da su organi donatora nabavljeni pre nego što im je pravilno dijagnostifikovana moždana smrt - dodao je.

Sumnja se da su vađeni i drugi organi

Istraživanje je analiziralo 124.770 medicinskih radova iz zvaničnih kineskih baza podataka između 1980. i 2020. godine.

Koristeći prilagođeni algoritam koji je skenirao izveštaje, istraživači su otkrili 71 sumnjivu smrt zbog uklanjanja srca u 56 bolnica, uključujući više od 300 medicinskih radnika širom Kine.

Robertson i dr Lavi veruju da je pravi broj neetičkih hirurških smrtnih slučajeva mnogo veći.

Kažu da se ta praksa, u koju je Kina negirala da je uključena, primenjuje više od tri decenije, pri čemu se sumnja da su i drugi organi, uključujući jetru i bubrege, uzeti kao deo tajne trgovine.

Međutim, kineske bolnice nastavljaju da oglašavaju vreme čekanja na transplantaciju u nedeljama, dok se vremena čekanja u drugim zemljama, poput SAD, mere mesecima i godinama.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike