Zaigrala mečka i pred njihovim vratima: Raspad Amerike vrlo izvestan scenario (FOTO/VIDEO)

28.01.2024

19:19

1

Sukob države Teksas i američke savezne vlasti zbog pitanja kontrole granice i ilegalne migracije pojačao se ove nedelje

Zaigrala mečka i pred njihovim vratima: Raspad Amerike vrlo izvestan scenario (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Napetosti u Sjedinjenim Američkim Državama sve su veće, a sve se češće govori i o neminovnom raspadu te, nekada moćne imperije. Stanje se toliko zakomplikovalo da preti da preraste u građanski rat.

Sukob države Teksas i američke savezne vlasti zbog pitanja kontrole granice i ilegalne migracije pojačao se ove nedelje posle presude Vrhovnog suda da Teksas treba da ukloni  bodljikavu žicu sa granice. 

Profimedia/Michael Gonzalez
 

Guverner Teksasa Greg Abot ipak nije odustao od svojih stavova, pa je rekao da će nastaviti sa postavljanjem žice kako bi "zaustavio invaziju".

Republikanski guverneri pružaju podršku Teksasu

U međuvremenu, veliki broj republikanskih kongresmena je podržao Teksas, a čini se da to će to pitanje biti u centru pažnje ovogodišnje izborne kampanje.

Tako je guvernerka Južne Dakote Kristi Noem obećala da će sama voziti žicu na granicu ako predsednik Džo Bajden ili savezne snage spreče Abota da zadrži operativnu kontrolu nad parkom u Igl Pasu.

- Ono što ljudi zaboravljaju je da su guverneri glavnokomandujući. Mi smo odgovorni za muškarce i žene naše Nacionalne garde. To je teška odgovornost koja je na našim plećima, i zato nikada ne angažujemo naše vojnike Nacionalne garde i te ljude i žene osim ako nije neverovatno važno - poručila je.

Profimedia
 

Nacionalna garda Teksasa premešta oklopna vozila

Na društvenim mrežama su se pojavili video snimci na kojima se vidi da Nacionalna garda Teksasa premešta oklopna vozila na granicu sa Meksikom.

Na jednom od tih snimaka se vidi da se na platformama voza prevoze tenkovi M1A1 Abrams i borbena vozila pešadije M2A2 Bredli.

Farmeri ustali u odbranu Teksasa

Pored Nacionalne garde koja se raspoređuje na granici sa Meksikom i teksaški farmeri su ustali kako bi pružili podršku vlastima svoje zemlje u borbi protiv Bajdena i savezne vlade. 

Više stotina farmera je izašlo sa traktorima na ulice i time pokazalo da stoje uz svog guvernera.

Guverner Teksasa poručio Bajdenu: Skloni mi se sa puta!

Sukob savezne države i federalne administracije zbog migranata traje od 2021. godine kada je Teksas pokrenuo operaciju "Usamljena zvezda" da bi pojačao resurse oko granice.

Podsetimo, guverner Teksasa Greg Abot upozorio je Bajdena na sukob sa snagama bezbednosti Teksasa.

AP Photo/Eric Gay, File
 

- Skloni mi se sa puta, Bajdene - rekao je on i tom prilikom pozvao da se dozvoli državnim organima za sprovođenje zakona da rade svoj posao - da zaštite granicu Teksasa od priliva migranata. 

Ovu odluku podržali su republikanski guverneri 25 američkih država. Oni su optužili Bajdena da ostavlja Amerikance ranjivim na ilegalne imigrante koji unose smrtonosnu drogu i terorizam u Sjedinjene Američke Države.

Sukob između federalnog centra i regiona dešava se u jeku izborne trke.

Tramp pozvao druge savezne države da stanu uz Teksas

Republikanski kandidat za predsednika Donald Tramp je pozvao države da pošalju svoje gardiste na granicu s Meksikom. 

AP Photo/Charles Krupa
 

Takođe, obećao je da će blisko sarađivati sa Teksasom i boriti se protiv "invazije" ukoliko ponovo postane predsednik u januaru 2025. godine, prenosi Fox News.

U objavi na mreži "Truth Social", optužio je Bajdena da želi da "veže ruke" republikanskom guverneru u Tekasasu da bi se nastavila invazija bez kontrole.

Žirinovski predvideo raspad SAD

Ruski političar Vladimir Volfovič Žirinovsk, držeći govor u ruskoj Dumi, predvideo je aktuelne događaje u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno u Teksasu.

Naime, on je tom prilikom tvrdio da izbora u 2024. godini neće ni biti!

- Jednostavno, nećeš moći da spasiš Ameriku, Trampe. Zato što u Americi neće biti izbora 2024. godine. Jer neće biti Amerike. To znači da izbora neće biti. Neka igra golf - rekao je tada.

Bonus video:

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike