Amerika optužila Indijca za zaveru za ubistvo njihovog državljanina: Otkriveno i kako se navodno sve odvijalo, tvrde da je umešana i vlada

29.11.2023

22:02

0

Američki tužioci opisali su optuženog kao umešanog u „međunarodnu trgovinu narkoticima i oružjem“ i kao „saradnika“ osobe koja je navodno naručila ubistvo

Amerika optužila Indijca za zaveru za ubistvo njihovog državljanina: Otkriveno i kako se navodno sve odvijalo, tvrde da je umešana i vlada
Copyright Profimedia

Američko Ministarstvo pravde saopštilo je u sredu da je indijski državljanin, uhapšen ranije ove godine u Češkoj, optužen za zaveru za ubistvo Gurpatvanta Singa Panuna, aktiviste Sika koga je Indija proglasila teroristom.

Tužioci u Južnom okrugu Njujorka pročitali su optužnicu protiv Nikila „Nike“ Gupte (52) koji se tereti da je iznajmljeni ubica i za zaveru da počini naručeno ubistvo, za koje bi mogao da dobije do deset godina zatvora.

- Naručeno ubistvo je zločin iz filma, ali zaplet u ovom slučaju je bio previše stvaran - rekao je pomoćnik direktora FBI Džejms Smit, pohvalivši američku policiju zbog razotkrivanja, kako je rekao, „drske zavere“ za atentat američkog državljanina.

- Nećemo tolerisati ubistva američkih državljana na tlu SAD i spremni smo da istražimo, osujetimo i krivično gonimo svakoga ko želi da naudi i ućutka Amerikancima ovde ili u inostranstvu - rekao je američki tužilac Demijan Vilijams iz Južnog okruga Njujorka.

Ministarstvo pravde je opisalo Singa kao „glasnog kritičara indijske vlade“ koji je „vodio organizaciju sa sedištem u SAD koja se zalaže za secesiju Pendžaba, države na severu Indije koja je dom velike populacije Sika“.

Profimedia
 

Organizacija Siki za pravdu (SFJ) nastoji da uspostavi nezavisnu državu pod nazivom Kalistan, a indijska vlada ju je proglasila terorističkom grupom.

Američki tužioci opisali su Guptu kao umešanog u „međunarodnu trgovinu narkoticima i oružjem“ i kao „saradnika“ osobe koja je navodno naručila ubistvo. Neimenovana osoba je identifikovana samo kao CC-1, „zaposlenik indijske vladine agencije“ koji je ranije služio u Centralnoj rezervnoj policiji i „režirao zaveru za ubistvo iz Indije“.

U optužnici se tvrdi da je Gupta regrutovan u maju i da je kontaktirao čoveka za koga je verovao da je kriminalac, a da je u stvari bio doušnik američke Agencije za borbu protiv droga (DEA). Doušnik ga je upoznao sa „ubicom“, za kog se ispostavilo da je tajni agent DEA. CC-1 je navodno ponudio „ubici" 100.000 dolara da ubije Singa, od čega je 15.000 dolara plaćeno unapred, početkom juna.

Dva dana nakon što su 20. juna maskirani atentatori ubili aktivistu Sika Hardipa Singa Nidžara ispred hrama u Kanadi, CC-1 je navodno poslao poruku Gupti da je njegov potez „sada prioritet“. Deset dana kasnije, međutim, Gupta je uhapšen u Češkoj.

Nekoliko američkih medija otkrilo je navodnu zaveru protiv Singa prošle nedelje, rekavši da je Vašington „upozorio“ Nju Delhi u umešanost vlade. Indijsko ministarstvo spoljnih poslova je u sredu potvrdilo da su SAD „podelile neke inpute koji se odnose na vezu između organizovanih kriminalaca, terorista i drugih“, i saopštilo je da komitet na visokom nivou ispituje ovo pitanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike