Indija poslala ratne brodove u Crveno more: Zbog akcija Huta imaju specijalan zadatak

19.12.2023

15:58

0

Dok somalijski pirati otimaju trgovačke tankere radi otkupnine, jemenski militanti su i dalje glavna pretnja međunarodnom brodarstvu

Indija poslala ratne brodove u Crveno more: Zbog akcija Huta imaju specijalan zadatak
Copyright Profimedia

Indija je rasporedila dva pomorska razarača u Adenskom zalivu, koji povezuje Crveno more na zapadu sa Arapskim morem na istoku, u okviru operacija pomorske bezbednosti i borbe protiv piraterije.

Do toga je došlo dan nakon što su SAD uspostavile multinacionalnu operativnu grupu za zaštitu trgovačkih brodova na meti jemenskih Huta koji napadaju brodove zbog rata između Izraela i Hamasa.

Dva indijska razarača vođenih raketa, INS Kochi i INS Kolkata, dobila su zadatak da nadgledaju i štite trgovačke brodove u Adenskom zalivu, kroz koji prolazi jedna šestina svih globalnih komercijalnih brodova, izvestio je u utorak Hindustan Times.

Prema izveštaju, INS Kochi je dobio zadatak da zaštiti trgovačke brodove od somalijskih pirata na ušću Crvenog mora, dok je INS Kolkata stacioniran u Adenskom zalivu kako bi pojačao bezbednost u toj oblasti.

- Indijska mornarica ostaje posvećena tome da bude prva pomoć u regionu i da obezbedi bezbednost trgovačkog brodarstva, zajedno sa međunarodnim partnerima i prijateljskim stranim zemljama - navodi se u saopštenju indijske mornarice.

Youtube/Houthi Military Media
 

Dok somalijski pirati otimaju trgovačke tankere radi otkupnine, Huti su i dalje glavna pretnja međunarodnom brodarstvu jer raketama i bespilotnim letelicama gađaju brodove, posebno one na putu ka izraelskim lukama.

Napadi su se pojačali poslednjih nedelja kao reakcija na rat Izraela i Hamas. U ponedeljak je pobunjenička grupa saopštila da je napala norveški Swan Atlantic i MSC Clara koristeći pomorske bespilotne letelice kako bi „pokazala solidarnost“ sa Palestincima u Gazi.

Izveštaji o pojačavanju prisustva Indije u regionu usledili su odmah nakon što su SAD pojačale snage za zaštitu mora zajedno sa zemljama poput Velike Britanije, Kanade, Francuske, Italije, Holandije, Norveške, Sejšela i drugih kako bi pomogle u obezbeđenju pomorskog saobraćaja kroz nemirne vode.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin najavio je u ponedeljak inicijativu koalicije, rekavši da će operacija Prosperity Guardian raditi na obezbeđivanju slobode plovidbe kroz Crveno more i u Adenskom zalivu. Ostin je pozvao „zemlje koje nastoje da podrže temeljni princip slobode plovidbe” da se udruže protiv napada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike