Gutereš pozvao na formiranje multipolarnog poretka i naglasio: Neophodno je poštovati teritorijalni integritet država

17.01.2024

12:34

0

Geopolitičke podele, prema njegovim rečima, sprečavaju efikasno rešavanje globalnih izazova

Gutereš pozvao na formiranje multipolarnog poretka i naglasio: Neophodno je poštovati teritorijalni integritet država
Copyright Profimedia

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je, pričajući na Svetskom ekonomskom forumu (SEF) u Davosu, da je "apsolutno neophodno" poštovati princip teritorijalnog integriteta država širom sveta.

- Toliko je zemalja širom sveta koje imaju potencijalne pretenzije na teritoriju drugih zemalja. Toliko je situacija u kojima manjine mogu, u određenom trenutku, da tvrde da treba da pripadaju drugoj državi - naglasio je Gutereš.

Poseban fokus stavio je na potrebu reafirmacije principa teritorijalnog integriteta Ukrajine i drugih zemalja. Gutereš je naglasio da su, iako je to izazovno, reforme globalnog upravljanja neophodne kako bi se nosilo s pretnjama i izazovima današnjeg sveta.

Geopolitičke podele, prema njegovim rečima, sprečavaju efikasno rešavanje globalnih izazova.

- Verujem  da možemo da izgradimo novi multipolarni globalni poredak, sa novim mogućnostima za liderstvo i sa ravnotežom i pravdom u međunarodnim odnosima - rekao je Gutereš, dodajući da jedino rešenje predstavlja "reformisani, inkluzivni, umreženi multilateralizam".

Profimedia
 

Gutereš je naglasio da moto ovogodišnjeg SEF-a "Obnova poverenja" zahteva ozbiljne reforme globalnog upravljanja i da nije samo slogan, ističući da postojeće institucije stvorene pre osam decenija ne mogu da zadovolje potrebe budućnosti.

- Institucije i okviri globalnog upravljanja, od Saveta bezbednosti do sistema Breton Vudsa, stvoreni su pre 80 godina. Ne možemo da gradimo budućnost za naše unuke sa sistemom izgrađenim za naše bake i deke - zaključio je Gutereš.

Svetski ekonomski forum u Davosu, pod sloganom "Obnova poverenja", okuplja preko 100 predstavnika država, vodeće međunarodne organizacije, 1.000 partnera SEF-a, lidere civilnog društva, stručnjake, predstavnike mladih, društvenih preduzetnika i novinskih agencija. Na ovom skupu prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je svrstan među tridesetak vodećih svetskih političara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike