Putin poslao oštru poruku Zapadu, pomenuo i Avganistan: U svetu se dešavaju ozbiljne promene

13.10.2022

10:09

0

Autor: 24sedam

Ruski predsednik je pozvao da se uklone sve veštačke i nelegitimne barijere koje onemogućavaju obnavljanje lanaca isporuka robe i ukazao na neophodnost aktivnijeg korišćenja nacionalnih valuta u saradnji između država, jer će to doprineti jačanju njihovog finansijskog suvereniteta

Putin poslao oštru poruku Zapadu, pomenuo i Avganistan: U svetu se dešavaju ozbiljne promene
Vladimir Putin - Copyright Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji danas boravi u Astani, gde je počeo 6. Samit o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji, poručio je da se u globalnoj politici dešavaju ozbiljne promene, da svet postaje multipolaran i da ključnu ulogu počinje da igra Azija.

Zemlje azijskog regiona su lokomotiva svetskog ekonomskog razvoja, a integracioni procesi se dinamično odvijaju.

- U svim tim procesima aktivno učestvuje i Rusija. Zalažemo se za razvoj i procvat Azije i stvaranje široko otvorenog prostora za uzajamno korisnu trgovinsku i investicionu saradnju, produbljivanje i širenje kooperacionih veza u različitim privrednim oblastima - rekao je Putin.

Ruski predsednik je naglasio da Rusija čini sve u cilju postizanja sistema ravnopravne i nedeljive bezbednosti.

Takođe je upozorio da se povećala nestabilnost cena energenata u svetu, da preti glad, kao i da postoji opasnost od izbijanja velikih socijalnih nemira, posebno u najsiromašnijim zemljama.

Putin je pozvao da se uklone sve veštačke i nelegitimne barijere koje onemogućavaju obnavljanje lanaca isporuka robe i ukazao na neophodnost aktivnijeg korišćenja nacionalnih valuta u saradnji između država, jer će to doprineti jačanju njihovog finansijskog suvereniteta.

Takođe je naglasio da će Rusija razvijati odnose u raznim pravcima sa svim zemljama koje su deo ove inicijative.

Avganistan kao jedan od najvećih svetskih problema

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Avganistan je, prema njegovim rečima, i dalje jedan od najvećih izazova u svetu.

- Pokazalo se da je Avganistan nesposoban da samostalno rešava problem terorizma nakon dugogodišnjeg američkog prisustva u zemlji - rekao je Putin.

Predsednik Rusije je dodao i da Rusija konstantno poziva da se Avganistancima kompenzuje šteta za godine okupacije i da im se odblokiraju sredstva.

"Borba protiv terorizma je od najvećeg značaja"

Putin je pozvao zemlje Azije da aktivnije sarađuju sa međunarodnom bankom podataka u cilju suprotstavljanja terorizmu.

- Od najvećeg značaja je i dalje aktivno raditi zajedno sa drugim regionalnim forumima i organizacijama na rešavanju kriza i sukoba koje se pojavljuju u Aziji, jačati saradnju država u suprotstavljanju terorističkoj pretnji, otkrivati i neutralisati ekstremističke organizacije, boriti se protiv trgovine drogom i eliminisati propagandu radikalnih ideja - rekao je Putin.

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

U Astani se danas održava Konferencija o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji (CICA), čijih 27 država članica čine oko 90 odsto teritorije Azije i skoro polovinu svetske populacije, navodi ruska agencija.

Pored predsednika Rusije i Kazahstana, na događaju učestvuju i lideri Azerbejdžana, Iraka, Irana, Katara, Kirgistana, Palestine, Tadžikistana, Turske i Uzbekistana.

Vijetnam i Kina biće predstavljeni na nivou potpredsednika.

U radu samita učestvuje i predsednik Belorusije, pošto ta država ima status posmatrača.

Očekuje se da će ovom događaju prisustvovati ukupno oko 50 delegacija.

Glavni grad Kazahstana biće 14. oktobra domaćin sastanka Saveta šefova država ZND, kao i sastanka u formatu „Rusija - Centralna Azija“.

Putinov dnevni red u Astani uključuje i bilateralne sastanke, a za danas je planiran susret i sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike