RAT NA BLISKOM ISTOKU Huti tvrde da su pogodili američki brod; Ben-Gvir: Došlo je vreme da se pokrene kampanja u Libanu

17.01.2024

20:36

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Huti tvrde da su pogodili američki brod; Ben-Gvir: Došlo je vreme da se pokrene kampanja u Libanu
Ilustracija - Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 103. dan.

Iz kibuca Beri saopšteno da su Josi Šarabi i Itai Svirski, koji su oteti 7. oktobra, ubijeni u Gazi i da njihova tela drži Hamas.

SAD su ponovo gađale položaje Huta u Jemenu, dok je kompanija za pomorsko obezbeđenje saopštila da je grčki teretni brod, koji plovi pod zastavom Malte, pogođen projektilom u Crvenom moru.

U Davosu se vodi živa rasprava o situaciji na Bliskom istoku, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da "palestinsko pitanje" mora da bude rešeno.

22.25 - Huti tvrde da su pogodili američki brod

Huti tvrde da su raketama gađali i pogodili američki teretni brod "Genko Pikardi" u Adenskom zalivu.

"Naše pomorske snage neće oklevati da gađaju sve izvore pretnje u Crvenom i Arapskom moru u okviru legitimnog prava da brane Jemen i da nastave da podržavaju potlačeni palestinski narod“, navode Huti.

22.02 - Vašington: Izrael nije uslovljavao povratak raseljenih Palestinaca sporazumom o taocima

Izrael nije povezao dozvolu za povratak evakuisanih Palestinaca u severnu Gazu sa napretkom u pregovorima oko taoca tokom razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, tvrdi portparol američkog Stejt departmenta Met Miler.

21.45 - IDF: Podaci o lokacijama gde se nalaze taoci i dalje nepotpuni

Portparol IDF-a Danijel Hagari kaže da vojska još uvek nema informacije o tome gde sve taoce drži Hamas u Pojasu Gaze.

Hagari je rekao da IDF čini sve da izgradi obaveštajnu sliku o taocima.

„Prilagođavamo borbe u Gazi u skladu sa obaveštajnim podacima koje imamo. Moramo reći javnosti da nemamo potpunu sliku o taocima“,rekao je portparol izraelske vojske.

On kaže da su napori za vraćanje talaca glavni prioritet za IDF-a.

21.17 - Ben-Gvir: Došlo je vreme da se pokrene kampanja u Libanu

Izraelski ministar nacionalne bezbednosti, Itamar Ben-Gvir, rekao je da Izrael treba da započne rat protiv Hezbolaha u južnom delu Libana.

- U Libanu je neophodan preventivni udar na Hezbolah i nijedan politički dogovor neće pomoći - rekao je.

AP Photo/Hussein Malla
Okršaji Izraela i Hezbolaha

21.14 - Bela kuća: Ako Huti prestanu sa napadima u Crvenom moru, razmotrićemo odluku kojom smo ih označili kao terorističku organizaciju

- Ukoliko ne obustave napade, nećemo oklevati da preduzmemo dalje akcije da zaštitimo naše ljude i slobodan protok trgovine - naveo je američki portparol za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

20.36 - Dron pogodio brod u Crvenom moru

Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) izvestila je o novom incidentu u Crvenom moru, a dron je pogodio brod koji još nije identifikovan. 

Na brodu izbio je požar, koji je brzo ugašen.

20.09 - Jemen pozdravio proglašenje milicije Huti kao globalne terorističke grupe

Jemen pozdravlja odluku administracije Sjedinjenih Američkih Država o proglašenju militantne grupe Huti kao globalne terorističke grupe, saopštila je danas međunarodno priznata vlada u Sani.

Jemenska vlada je potvrdila da je odluka SAD u skladu sa vladinom oznakom ove grupe kao "terorističke organizacije" saglasno jemenskim zakonima i dolazi kao odgovor na stalne pozive vlade međunarodnoj zajednici da ozbiljno deluje na zaštiti jemenskog naroda od ugnjetavanja i terorizma ovih terorističkih milicija, navodi se u saopštenju.

Najnovija dešavanja - 103. dan rata

  • Pomoć iz Katara za izraelske taoce i palestinske civile je stigla na granicu sa Egiptom
  • SAD su jemenske Hute proglasile terorističkim pokretom
  • Oko 190 porodica je stiglo do kampa al Mavasi u Kan Junisu, koji vodi Crveni polumesec, a postavljeno je 300 šatora
  • Palestinci strahuju da bi bolnica Naser u Kan Junis mogla bi da prestane sa radom
  • U Pojasu Gaze već šest dana vlada prekid komunikacije

18.26 - Više Palestinaca će umreti og gladi nego od rata

Predsedavajući Palestinskog investicionog fonda, Muhamed Mustafa, govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu je rekao da međunarodna zajednica mora da brzo reaguje.

- Razaranje je ogromno. Možda će više ljudi umreti od gladi nego od samog rata, a ne želimo da čekamo da se to dogodi. Mislim da sada trenutak da se nešto učini - rekao je.

On je dodao da će biti potrebno najmanje 15 milijardi dolara kako bi se obnovila infrastruktura u Pojasu Gaze.

18.00 - Sjedinjene Američke Države proglasile su Hute posebno označenom globalnom terorističkom grupom

Profimedia/Mohammed Hamoud / Anadolu
 

17.00 - Pomoć za palestinske civile i izraelske taoce stigla u Egipat

Pomoć namenjena palestinskim civilima i izraelskim taocima u Pojasu Gaze isporučena je danas Egiptu kako bi preko graničnog prelaza Rafa bila transportovana u Pojas Gaze, nakon dogovora u kojem su posredovali Katar i Francuska.

16.07 - Iran kaže da je delio obaveštajne podatke o Mosadu sa Irakom

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan izjavio je danas da je Teheran sa Irakom podelio obaveštajne podatke o, kako kaže, aktivnostima izraelske obaveštajne agencije Mosad u iračkom poluatonomnom kurdskom regionu.

Iran je ranije saopštio da su njegove Revolucionarne snage balističkim projektilima u Erbilu 16. januara uništile glavni špijunski centar izraelske obaveštajne službe Mosad u iračkom Kurdistanu.

15.09 -  Prekid komunikacija u Gazi od 12. januara

Aktivisti za digitalna prava kažu da je ovo najduži prekid telekomunikacija od početka rata, ističući da većina stanovnika već šest dana nema komunikaciju sa spoljnim svetom.

AP/Hatem Moussa
 

14.44 - Iran: Gađali smo "iransku terorističku grupu" u vazdušnom napadu na Pakistan

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan rekao je da je njegova zemlja ciljala "iransku terorističku grupu" kada je pokrenula napad unutar Pakistana, koji je Islamabad nazvao "ilegalnim" i "ničim izazvanim kršenjem svog vazdušnog prostora".

13.54 - Izraelske snage buldožerima srušile groblje u Kan Junisu

Izraelske snage uništile su deo groblja jugozapadno od Kan Junisa.

Snimci koje su podelili stanovnici pokazuju da su grobnice oštećene, a neke od njih uništila su izraelska vojna vozila.

Svedoci su rekli da su izraelske snage odnele neka od tela na nepoznato odredište.

13.05 - Šef UN-a: Širi rat u Libanu je najopasnija pretnja

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš kaže da se rat u Gazi mora zaustaviti pre nego što uvuče druge zemlje u sukob.

- Ne možemo imati još jedan rat u Libanu i moramo zaustaviti ono što se događa u Gazi. Liban je u ovom trenutku najopasnija pretnja - rekao je Gutereš za Al Džaziru iz Davosa u Švajcarskoj.

12.37 - Blinken u Davosu: Situacija u Gazi "slama srce"

Državni sekretar SAD Entoni Blinken opisao je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu konflikt u Gazi kao "srceparujući" i dodao da je Palestincima potrebna država "koja ljudima daje ono što žele i sarađuje sa Izraelom da bude efikasna".

Blinken je rekao da mu patnja muškaraca, žena i dece u Gazi "slama srce" i insistirao na tome da SAD izvrše pritisak na Izrael u vezi s odgovornostima koje ta zemlja ima, piše Gardijan.

11.52 - Gutereš u Davosu: Svet ne deluje dok civili ginu

Antonio Gutereš, generalni sekretar UN-a, ponovno je pozvao na trenutni prekid vatre u Gazi tokom sastanka sa svetskim čelnicima u Davosu.

Profimedia
 

Rekao je da zaraćene strane u Gazi očito “ignorišu međunarodno pravo”, što dovodi do sve veće ljudske patnje, te da je međunarodna zajednica malo učinila da to zaustavi.

10.43 - Izrael priveo 85 Palestinaca na Zapadnoj obali tokom noći, četiri ubijena u Tulkarmu

Četiri Palestinca ubijena su u sredu u izraelskom granatiranju kampa Tulkarm na Zapadnoj obali, prenosi Rojters u saopštenju palestinskog Crvenog polumeseca.

10.35 - Papa Franja osudio iranski napad na Irak

Papa Franja je osudio iranski raketni napad na region Kurdistana na severu Iraka i pozvao sve strane da izbegnu eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.

- Izražavam svoju bliskost i solidarnost sa žrtvama, svim civilima, u raketnom napadu koji je pogodio urbano područje Erbila, glavnog grada autonomnog regiona iračkog Kurdistana - rekao je papa tokom nedeljne audijencije u Vatikanu, prenosi Rojters.

10.08 - Japan obustvalja plovidbu Crvenim morem

Japanska transportna kompanija „Nipon Jusen“ saopštila je da obustavlja plovidbu Crvenim morem, objavila je agencija „Džiđi“.

Saobraćaj je privremeno obustavljen zbog napete situacije u regionu. Agencija je takođe saopštila da se nakon početka bombardovanja, kao i u vezi sa zahtevom koalicije SAD i Velike Britanije, brodovi neće približavati ovom regionu.

Mass Communications Spc. 2nd Class Moises Sandoval/U.S. Navy via AP
 

9.44 - Irak opozvao ambasadora iz Irana zbog novih napada

Irak je opozvao svog ambasadora iz Teherana na konsultacije i pozvao na razgovor iranskog otpravnika poslova u Bagdadu, u znak protesta zbog iranskih udara na sever Iraka u kojima je tokom noći ubijeno nekoliko civila, saopštilo je iračko Ministarstvo spoljnih poslova.

9.19 - Sastali se iranski ministar spoljnih poslova i premijer Pakistana

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amir Abdolahjan sastao se sa pakistanskim premijerom Anvarom ul-Hakom Kakarom na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, saopštilo je iransko Ministarstva spoljnih poslova.

Saopštenje je usledilo u trenutku kada su objavljene informacije o udaru Irana na teritoriji Pakistana. Nije navedeno da li su zvaničnici razgovarali o tome.

9.16 - Tri Palestinca ubijena u napadu izraelskih dronova u blizini Nablusa

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca tvrdi da su izraelske bezbednosne snage „sprečile“ njegove timove da priđu vozilu koje je napadnuto u blizini Nablusa na Zapadnoj obali radi evakuacije ranjenih ljudi.

U poruci objavljenoj na društvenim mrežama, bez eksplicitnog navođenja izvora pucnjave, takođe se kaže da je „pucnjava bila usmerena na naše timove“.

8.32 - U izraelskim udarima u Pojasu Gaze ubijeno šest operativaca Hamasa

U izraelskim udarima na Pojasu Gaze ubijeno je šest operativaca Hamasa, uključujući oficira zaduženog za ispitivanje osumnjičenih špijuna, saopštila je izraelska vojska.

Vojska je saopštila da je ovaj oficir Hamasa, identifikovan kao Bilal Nofal, ubijen u vazdušnom napadu koji je izvršila vojska, postupajući na osnovu informacija koje je dala obaveštajna služba Šin Bet, prenosi "Tajms of Izrael".

7.15 - Izrael i Hamas postigli dogovor o isporuci lekova taocima i civilima u Gazi

Katar i Francuska postigli su dogovor sa Izraelom i palestinskom islamističkom grupom Hamas o hitnoj isporuci lekova za oko 45 izraelskih talaca koje Hamas drži u Gazi u zamenu za isporuku humanitarne i medicinske pomoć za najugroženije palestinske civile.

Kako prenosi Rojters, pomoć će danas biti prebačena iz Katara u Egipat, odakle će biti dostavljena u Gazu preko graničog prelaza Rafa.

7.07 - Na hiljade ljudi u zapadnom gradu Gaze pojurile su napolje kada su čule da je stigao kamion sa hranom, ali je na njih pucala izraelska vojska.

6.58 - Izrael planira invaziju na bolnicu Naser

Bolnica Naser u Kan Junisu je okružena izraelskom vojskom i njenim vozilima.

To je poslednja operativna bolnica u Gazi sa hiljadama ranjenih i desetina hiljada raseljenih. Ne postoji internet da pokrije šta se dešava.

Izrael je bombardovao nasleje svuda okolo bolnica.

Ljudi sada hitno napuštaju Naserovu medicinsku bolnicu - Desetine hiljada se nasumično sele i nemaju gde da odu.

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan u Izraelu i Pojasu Gaze.

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.200 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 24.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike