Jevreji su unajmili migrante da im kopaju tajni tunel: "To su uradili u stilu Bekstva iz Šošenka" (VIDEO)

11.01.2024

15:37

0

Autor: N.P.

Neverovatno otkriće u njujorškom Bruklinu

Jevreji su unajmili migrante da im kopaju tajni tunel: "To su uradili u stilu Bekstva iz Šošenka" (VIDEO)
Ispod sinagoge u Bruklinu je otkriven tajni tunel - Copyright Youtube/New York Post

"Ekstremistički studenti" iz ultraortodoksne grupe hasidskih Jevreja tajno su unajmili migrante da im pomognu da ispod sinagoge u Bruklinu iskopaju tunel.

Osećali su da imaju versku obavezu da prošire ovu bogomolju, a u susednom objektu se nalazi sedište Habad Ljubaviča, najbrojnijeg hasidskog pokreta.

Šest pripadnika Habad Ljubaviča je nekoliko meseci tajno kopalo tunel skoro metar visok, oko šest metara širok i 15 metara dugačak, služeći se osnovnim alatima i golim rukama.

Zemlju su stavljali u svoje džepove kako njihov poduhvat ne bi otkrili verski lideri, ali i šira zajednica.

- Da li ste videli film Bekstvo iz Šošenka? To su radili ovi mladići. Kopali bi, pa bi zemlju trpali i džepove i tako je iznosili - rekao je za Njujork post Itan Kalmovic, član Habad Ljubaviča u naselju Kraun Hajts u njujorškom Bruklinu.

Mladići, stari oko 20 godina i mlađi, unajmili su i grupu migrantskih radnika kako bi obavili posao, a veruje se da se radi o Meksikancima.

Radnici su živeli u napuštenoj zgradi u kojoj se nalazi muško ritualno kupatilo, pored sedišta Habad Ljubaviča.

- Meksikanci su tamo živeli tri nedelje. Međutim, nisu radili pravilno i nisu postavili grede. Tamo su spavali i jeli zato što je to bila tajna operacija - rekao je Kalmovic.

Još jedan pripadnik Habada je istakao da je bio šokiran time kako su uspeli sve da sakriju od očiju javnosti.

Jedan deo studenata je u SAD boravio preko studentskih viza, a poreklom su iz izraelskog grada Safeda, koji se smatra rodnim mestom kabale, odnosno, jevrejskog misticizma.

Problem je nastao početkom ove nedelje kada je tunel otkriven, a onda se na licu mesta pojavio kamion sa cementom koji je trebalo da ga zatrpa. Tada su se mladići sukobili i sa policijom, a polomili su i drvene zidove sinagoge, iza kojih je zapravo bio tajni prolaz. Devet muškaraca, starih od 19 do 21 godine, uhapšeni su, a njihove verske vođe su rekle da više neće sponzorisati njihove studentske vize.

Naime, oni su želeli da ispune obećanje koje je dao nekadašnji vođa Habada, rabin Menahem Mendel Šnerson, koji je 1988. rekao da će proširiti njihovu sinagogu.

Šnerson je rođen u Ukrajini, a postao je jedan od najvažnijih jevrejskih lidera 20. veka. Tokom Drugog svetskog rata je izbegao u Njujork, a vernici Habada Ljubaviča ga smatraju mesijom.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike