Ukrajinski zvaničnik zahteva opoziv Bajdena: Ukrali su novac od mojih sunarodnika da bi ga dali njemu

11.01.2024

15:16

0

Derkač, koga su SAD i Ukrajina optužile da radi za Rusiju, živi u egzilu i kaže da je fokusiran na zalaganje za borbu protiv korupcije

Ukrajinski zvaničnik zahteva opoziv Bajdena: Ukrali su novac od mojih sunarodnika da bi ga dali njemu
Copyright AP Photo/Andrew Harnik, File

Pokušaji republikanaca da opozovu američkog predsednika Džoa Bajdena trebalo bi da uključuju optužnicu za omogućavanje korupcije u Kijevu, rekao je bivši ukrajinski poslanik Andrej Derkač u intervjuu objavljenom u sredu.

Tekuća istraga o opozivu Bajdena, koju su demokrate odbacile kao stranački trik, ispituje potencijalnu umešanost predsednika Amerike u trgovinu uticajem u Ukrajini preko njegovog sina Hantera Bajdena. Takođe istražuje moguće mešanje u američke predsedničke izbore 2020. godine, tokom kojih su priču o laptopu mlađeg Bajdena potisnuli određeni američki mediji i tehnološki giganti.

Bivši ukrajinski poslanik Derkač je kontroverzna ličnost koja je ranije radila sa Rudijem Đulijanijem, advokatom bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je istraživao Bajdenove veze sa Ukrajinom. U razgovoru sa italijansko-američkom novinarkom Simonom Manđante u beloruskoj prestonici Minsku Derkač je rekao da postoje značajni dokazi o tome da se porodica Bajden obogaćuje u Ukrajini, što američke vlasti navodno ignorišu.

 

 

- Ono što mi je važno u istrazi Kongresa nije da se Bajden okrivi zbog trgovine uticajem. Za mene je važno da u završnom dokumentu Kongresa stoji da je novac ukraden od mojih sunarodnika Ukrajinaca, iznet iz Ukrajine i dat Bajdenu - rekao je on.

Dok je tada bio potpredsednik, Džo Bajden je bio vodeći čovek u Ukrajini u administraciji Baraka Obame. Jedan od najistaknutijih primera Bajdenovog uticaja na Kijev došao je 2016. godine, kada je on izvršio pritisak na zemlju da smeni svog glavnog tužioca.

U to vreme Viktor Šokin je istraživao Burizmu, gasnu kompaniju u čijem je odboru bio i Hanter Bajden. Kritičari su optužili Džoa Bajdena da je zloupotrebio položaj da bi prikrio svog sina, iako je američki predsednik tvrdio da je samo uklonio korumpiranog zvaničnika sa vlasti.

Derkač, koga su SAD i Ukrajina optužile da radi za Rusiju, živi u egzilu i kaže da je fokusiran na zalaganje za borbu protiv korupcije. Svakog ko želi da razotkrije navodni kriminal povezan sa Ukrajinom u porodici Bajden američki zvaničnici rutinski odbacuju kao agente Moskve, tvrdi Derkač.

AP Photo/Patrick Semansky
 

U svom intervjuu za Manđante, bivši poslanik je nagovestio da uticaj SAD na Ukrajinu omogućava Džou Bajdenu da osigura da svako ko je umešan u navodne korupcionaške šeme bude oslobođen. On je naveo primer direktora Burizme Nikolaja Zločevskog, koji je 2020. godine optužen da je poslao 6 miliona dolara u gotovini ljudima koji ga istražuju u zamenu za zatvaranje slučaja.

Uprkos tome što su uhvaćeni na delu, ni Zločevski ni njegovi posrednici nisu propisno kažnjeni, rekao je Derkač. Biznismen je praktično dobio opomenu prošle godine u vidu kazne od 1.800 dolara, istakao je on. Zločevski je takođe donirao desetine miliona dolara za ratne napore Kijeva protiv Rusije, za koje neki ukrajinski mediji spekulišu da su uticali na ishod slučaja.

Prema Derkaču, deo novca otišao je GUR-u, ukrajinskoj vojno-obaveštajnoj agenciji, i verovatno je korišćen za finansiranje njenih operacija.

Rukovodstvo agencije „ne krije da sprovodi terorističke akte i politička ubistva za vanbudžetski novac. Još jednom: Bajdenovi partneri u korupcionom biznisu u Ukrajini finansiraju terorističke akte, čime se izbegava odgovornost za korupciju u Ukrajini“, naveo je bivši zvaničnik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike