Mejlovi ga razotkrili! Bajden se dopisivao o poslovima svog sina čak 54 puta, postoje i dokazi

22.12.2023

17:32

0

Najveći deo mejlova razmenio je u vreme dva putovanja u Ukrajinu 2014. godine

Mejlovi ga razotkrili! Bajden se dopisivao o poslovima svog sina čak 54 puta, postoje i dokazi
Copyright AP Photo/Patrick Semansky

Američki predsednik Džo Bajden razmenio je na desetine mejlova sa poslovnim saradnikom svog sina Hantera dok je bio potpredsednik, navodi komitet pod vođstvom republikanaca koji istražuje Bajdenovu navodnu trgovinu uticajem. Bajden je uporno negirao bilo kakvu umešanost u poslove svog sina u inostranstvu.

Datoteke koje je ove nedelje objavio Komitet za načine i sredstva Predstavničkog doma pokazuju da je Bajden 54 puta koristio pseudonime i privatne imejl adrese za komunikaciju sa Erikom Šverinom, računovođom Hantera Bajdena.

Najveći deo mejlova razmenio je u vreme dva putovanja u Ukrajinu 2014. godine, a Hanter Bajden je imenovan u odbor Burizme, ukrajinske energetske kompanije, nakon prvog putovanja.

Komisija nije objavila sadržaj mejlova, nego je samo saopštila kada su poslati i da poruke „direktno pobijaju prethodne izjave predsednika da nije imao saznanja o poslovima svog sina“, navodi se u saopštenju Komiteta.

Upitan ranije ovog meseca da li je znao za Hanterove poslovne aktivnosti ili je učestvovao u njima, Bajden je rekao: „Nisam, i to je gomila laži“.

Hanter Bajden je dobio pozamašnu nadoknadu za svoj rad sa Burizmom, zaradivši oko milion dolara godišnje dok je njegov otac bio u Beloj kući. Hunterov bivši poslovni partner Devon Arčer rekao je Nadzornom odboru Predstavničkog doma u julu da je Hanter imenovan isključivo da garantuje da će kompanija imati uticaj na američku politiku i da je Džo Bajden redovno zvao Hantera tokom sastanaka sa klijentima Burizme.

AP Photo/Evan Vucci
 

Bajden je 2018. priznao da je koristio milijardu dolara američkog novca da bi pomogao da se otpusti ukrajinski tužilac Viktor Šokin. Prema Komitetu za nadzor, Hanter je tražio od svog oca da sredi da Šokin bude otpušten dok su njih dvojica razgovarali telefonom tokom sastanka Burizme.

Odbor za načine i sredstva Predstavničkog doma, Odbor za nadzor i Odbor za pravosuđe trenutno sprovode istragu o opozivu Bajdena zbog navodne korupcije i trgovine uticajem. Predstavnički dom glasao je po stranačkoj liniji da formalizuje ovu istragu ranije ovog meseca, što je potez koji odborima daje veća ovlšćenja. Međutim, Hanter Bajden je prkosio sudskom pozivu koji ga je pozvao da da izjavu iza zatvorenih vrata odborima za nadzor i pravosuđe, navodeći da će odgovarati na pitanja samo na javnom suđenju.

Pozivajući se na svedočenja svedoka i fajlove preuzete sa laptopa koji pripada Hanteru Bajdenu, republikanci navode da je porodica Bajden primila oko 24 miliona dolara uplata preko lažnih kompanija od poslovnih ličnosti i političara iz Kine, Kazahstana, Rumunije, Rusije i Ukrajine dok je Bajden bio potpredsednik. Oko 150 od ovih transakcija Ministarstvo finansija SAD označilo je kao „sumnjivo“, prema odborima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike