Još jedan kandidat na listi za predsednika Rusije: Izborna komisija odobrila kandidaturu Haritonova, iza njega je jaka stranka

09.01.2024

19:31

0

Putinova kanidatura još nije odobrena

Još jedan kandidat na listi za predsednika Rusije: Izborna komisija odobrila kandidaturu Haritonova, iza njega je jaka stranka
Copyright Profimedia

Najviša ruska izborna vlast u utorak je odobrila Nikolaju Haritonovu da se kandiduje za predsednika na listi Komunističke partije Rusije (KPRF), koja predstavlja jednu od najstarijih političkih snaga u zemlji.

Predsednički izbori u Rusij trebalo bi da se održe 17. marta.

Haritonov je četvrti kandidat kome je Centralna izborna komisija odobrila papirologiju. Prošlog petka Leonid Slucki iz veteranske nacionalističke partije LDPR i Vladislav Dvankov iz relativno nove, centrističke partije Novi ljudi su potvrđeni da se kandiduju.

Haritonov kaže da nastoji da obezbedi budućnost Rusije kao moćne nacije koja dobija snagu od svog multietničkog naroda.

Ela Pamfilova, predsednica izborne komisije, obećala je podršku tog tela njegovoj kandidaturi u skladu sa ruskim zakonom.

Za osam drugih ruskih državljana - uključujući sadašnjeg predsednika Vladimira Putina, koji se kandiduje kao nezavisni kandidat i koji se smatra favoritom - Komisija tek treba da da odobrenje.

Profimedia
Nikola Haritonov

Jedan od onih koji čekaju odobrenje deli Haritonovljevu političku ideologiju, ali ne i njegovu partijsku odanost. Sergeja Malinkoviča nominovali su Komunisti Rusije, mala snaga koja je kritikovala strategiju KPRF-a za uticanje na nacionalnu politiku.

Nakon vesti da je kandidatura Haritonova prihvaćena dugogodišnji lider KPRF-a Genadij Zjuganov saopštio je da je stranka finalizovala predizborni manifest od 15 tačaka, koji će uskoro odobriti rukovodstvo, rekao je on.

KPRF je osnovana 1990. godine i tvrdi da je naslednik Komunističke partije Sovjetskog Saveza, koja je de jure bila jedina politička snaga u SSSR-u tokom većeg dela njegove istorije. Konzistentno je održavala prisustvo u donjem domu parlamenta, Državnoj dumi, a njena snaga je dostigla vrhunac na 157 od 450 mesta sredinom 1990-ih, dok trenutno drži manje od 60 poslaničkih mesta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike