Putin dobio prvog konkurenta: Druga najveća stranka u Rusiji imenovala svog kandidata za predsedničke izbore 2024.

19.12.2023

18:10

0

Predizborna trka se zahuktava

Putin dobio prvog konkurenta: Druga najveća stranka u Rusiji imenovala svog kandidata za predsedničke izbore 2024.
Copyright Profimedia

Lider desničarske Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) Leonid Slucki zvanično je nominovan za učešće na predstojećim predsedničkim izborima u Rusiji sledeće godine nakon glasanja na kongresu stranke u utorak.

Saopštenje je usledilo dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin zvanično podneo dokumente da bude kandidat za martovske izbore, tražeći reizbor za peti mandat. Odabrao je da se kandiduje kao nezavisni kandidat.

Od 108 delegata koji su prisustvovali sastanku LDPR-a u utorak, 106 je glasalo za imenovanje Sluckog, koji je i bio jedini predloženi kandidat na glasačkom listiću. Njegovu kandidaturu su prvobitno predložili zamenik šefa frakcije u Državnoj dumi Sergej Leonov i član partije Viktor But, ruski biznismen koji je prošle godine pušten iz zatvora u SAD zbog razmene zatvorenika.

The State Duma, the Lower House of the Russian Parliament via AP
Leonid Slucki

LDPR je trenutno druga najveća politička partija u Rusiji u smislu članstva i treća i četvrta po veličini u gornjem i donjem domu ruskog parlamenta. Stranku je 1989. osnovao pokojni vatreni političar Vladimir Žirinovski, koji je preminuo prošle godine. Slucki je bio na čelu frakcije od smrti Žirinovskog. Pokret se fokusira na patriotizam i konzervativizam dok se suprotstavlja modernom neoliberalnom kapitalizmu i komunizmu u sovjetskom stilu.

Druge velike političke stranke takođe su signalizirale da će predložiti svoje kandidate za predstojeće izbore, uključujući stranku „Pravedna Rusija – za istinu“ i frakciju „Novi ljudi“. Komunistička partija Rusije (KPRF), koja je druga po veličini partija u ruskom parlamentu, saopštila je da trenutno odlučuje između svog dugogodišnjeg lidera, 79-godišnjeg Genadija Zjuganova, i Sergeja Levčenka, bivšeg guvernera Irkutske oblasti.

Nekoliko javnih ličnosti i političara takođe je najavilo nameru da se kandiduje za predsednički mandat sledeće godine, uključujući Ekaterinu Duncovu, novinarku i bivšu lokalnu poslanicu iz Rževa; dugogodišnjeg opozicionara Boris Nadeždin, bivšeg poslanika, a sada regionalnog poslanika kojeg podržava stranka desnog centra Građanska inicijativa; kao i Sergeja Lipatova, advokata i aktivistu.

Predsednički izbori su zakazani za trodnevni period od 15. do 17. marta, a pobednik će biti inaugurisan u maju. To će biti prvi put da su predsednički izbori u Rusiji održani tokom više dana, nakon što je format uveden tokom pandemije kovida 19.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike