Putinovoj glavnoj konkurentkinji zabranjeno da se kandiduje na izborima u Rusiji: Jekaterina Duncova diskvalifikovana

23.12.2023

14:29

0

Njena platforma obuhvatala je okončanje rata u Ukrajini i oslobađanje političkih zatvorenika

Putinovoj glavnoj konkurentkinji zabranjeno da se kandiduje na izborima u Rusiji: Jekaterina Duncova diskvalifikovana
Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Bivšoj ruskoj televizijskoj novinarki Jekaterini Duncovoj onemogućeno je da se kandiduje protiv predsednika Rusije Vladimira Putina na predstojećim predsedničkim izborima u martu 2024.

Razlog za ovo ograničenje, prema saopštenju iz njenog izbornog štaba na Telegram kanalu, jesu "greške" u njenoj prijavi za registraciju kandidature.

Ova odluka doneta je svega tri dana nakon što je 40-godišnja Duncova podnela prijavu izbornoj komisiji kako bi bila registrovana kao kandidatkinja, prenosi Rojters.

Njena platforma obuhvatala je okončanje rata u Ukrajini i oslobađanje političkih zatvorenika.

U video-snimku objavljenom na jednom ruskom televizijskom kanalu može se videti sastanak Centralne izborne komisije na kom su svi članovi glasali protiv toga da se Duncova kandiduje.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Predsednica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova izjavila je da je već 29 osoba podnelo prijave za kandidaturu na predsedničkim izborima, prema pisanju medija "Parlamentarnaja gazeta".

U Rusiji državljani mogu učestvovati na predsedničkim izborima kao samostalni kandidati ili kao predstavnici političkih stranaka. Međutim, kako bi se prijavili za učešće u izbornom procesu, moraju podneti odgovarajuću dokumentaciju Centralnoj izbornoj komisiji.

Samostalni kandidati takođe moraju obezbediti podršku grupe građana, a isti postupak prošao je i aktuelni predsednik Ruske Federacije. On je predao svoju dokumentaciju kao samostalni kandidat 18. decembra, a već narednog dana Centralna izborna komisija je registrovala grupu koja podržava njegovu kandidaturu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike