RAT NA BLISKOM ISTOKU Devet članova Hezbolaha ubijeno u napada na južni Liban; Stejt department: SAD "ne vide genocidna dela" u Gazi

04.01.2024

19:39 >> 00:14

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Devet članova Hezbolaha ubijeno u napada na južni Liban; Stejt department: SAD "ne vide genocidna dela" u Gazi
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 89. dan.

Palestinska grupa Hamas potvrdila je da je u jučerašnjem izraelskom napadu na predgrađe Bejruta ubijen njen visoki zvaničnik Saleh Al Aruri.

Hamas kaže da više neće oslobađati taoce koje je uzeo tokom napada na Izrael 7. oktobra, osim pod sopstvenim uslovima.

Prva pomorska pošiljka pomoći Ujedinjenog Kraljevstva za Gazu stigla je u Egipat, sa skoro 90 tona termalnih ćebadi i drugih osnovnih stvari.

*** UŽIVO ***

00.05 - Devet članova Hezbolaha ubijeno u napada na južni Liban

Lokalni zvaničnik Hezbolaha i još tri člana te grupe povezane sa Iranom ubijeni su večeras u izraelskom napadu na južni Liban, prenosi Rojters pozivajući se na dva neimenovana bezbednosna izvora.

Time je broj ubijenih članova Hezbolaha u današnjim izraelskim napadima na južni Liban porastao na devet, navodi Tajms of Izrael.

23.14 - Hezbolah imenovao tri člana ubijena u prekograničnim sukobima s Izraelom

Hezbolah je objavio imena tri člana te libanske militantne grupe, koja su ubijena u prekograničnim sukobima s Izraelom, čime je broj poginulih operativaca porastao na pet.

Hezbolah navodi da su trojica boraca Muhamad Akram Hamad, Abas Husein Zaher i Hasan Ali Dakik, kao i da je grupa gađala izraelske trupe u blizini naselja Šomera kod libanske granice, koristeći "odgovarajuće oružje", oko 20.55 po lokalnom vremenu.

22.59 - Stejt department: SAD "ne vide genocidna dela" u Gazi

SAD nisu primetile dela koja bi predstavljala genocid u Gazi, saopštio je potparol Stejt departmenta Metju Miler povodom zahteva Južne Afrike od Međunarodnog suda pravde (MSP) da se izraelske akcije u Pojasu Gaze proglase genocidom.

"To nisu optužbe koje treba olako iznositi. Ne vidimo nikakva dela koja predstavljaju genocid", rekao je Miler.

22.54 - Nemačka upozorava protiv putovanja u Liban:Ne isključuje se širenje sukoba

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas svoje državljane da ne putuju u Liban i da brzo napuste tu zemlju.

Profimedia
 

Kako je navelo na svom sajtu, ne može se isključiti dalje pogoršanje situacije i širenje sukoba, posebno imajući u vidu ubistvo jednog od lidera Hamasa Saleha al Arurija u području Bejruta, prenosi Rojters.

Iz ministarstva napominju da se upozorenje posebno odnosi na južne delove Libana, uključujući južne urbane oblasti Bejruta.

22.50 - SAD i još 11 zemalja pozvale Hute da prekinu napade u Crvenom moru

SAD i 11 drugih zemalja objavile su danas zajedničko saopštenje u kojem su pozvale na prekid napada jemenskih Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru, saopštila je Bela kuća.

Profimedia
 


„Neka naša poruka sada bude jasna: pozivamo na hitan kraj ovih nezakonitih napada i oslobađanje protivpravno pritvorene posade i plovila. Huti će snositi posledice ako nastave da ugrožavaju živote, globalnu ekonomiju i slobodan tok trgovine u ključnim vodenim putevima tog regiona“, navodi se u saopštenju, preneo je „Tajms of Izrael“.

Osim SAD, saopštenje su potpisale Australija, Belgija, Bahrein, Velika Britanija, Kanada, Danska, Nemačka, Italija, Japan, Holandija i Novi Zeland.

21.54 - Lider Hezbolaha odao počast ubijenom operativcu Hamasa i zapretio borbom bez granica

Lider Hezbolaha Hasan Nasrala odao je počast ubijenom operativcu Hamasa Salehu el Aruriju, pri čemu je izjavio saučešće Hamasu i palestinskom narodu.

Hasan Nasrala nazvao je izraelski napad na južni Bejrut očitom izraelskom agresijom, a ubistvo Arurija opasnim činom koji, kako je dodao, predstavlja dvostruku eskalaciju.

 

 


Lider Hezbolaha takođe je upozorio Izrael da ne napada Liban, naglasivši da ubistvo Arurija neće proći nekažnjeno.

„Ako neprijatelj razmišlja o ratu protiv Libana, tada će naše borbe biti bez granica, bez ograničenja, bez pravila. I znaju na šta mislim. Mi se ne bojimo rata. Ne bojimo se toga. Nismo neodlučni. Da jesmo, stali bismo“, istakao je vođa Hezbolaha, preneo je „Tajms of Izrael“.

 

 

21.23 - Bela kuća: Hamasova ideologija ne može biti istrebljena vojnim putem

Koordinator za strateške komunikacije Bele kuće, Džon Kirbi, rekao je da potpuno uništenje Hamasa ne može da se postigne silom.

- Mislimo da je apsolutno neodrživ cilj izraelske vojske da slomi sposobnosti Hamasa da izvodi napade na teritoriji Izraela. Da li ćete eliminisati njihovu ideologiju? Ne. Da li ćete uspeti da izbrišete grupu sa lica zemlje? Verovatno ne - rekao je Kirbi. 

20.38 - Stejt department: SAD nisu umešane u napad u Iranu, ne verujemo ni da je Izrael

SAD nisu ni na koji način umešane u napad koji se dogodio danas u Iranu, a Vašington nema razloga da veruje da je u napad bio umešan Izrael, rekao je potparol Stejt departmenta Metju Miler.

Profimedia/ Stringer / Anadolu Agency
 

20.18 - Lider Hezbolaha odao počast Al Aruriju, zapretio "borbom bez granica"

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah odao je počast ubijenom operativcu Hamasa Salehu al Aruriju, pri čemu je izjavio saučešće Hamasu i palestinskom narodu.

Nasralah je nazvao izraelski napad na jug Bejrut "očitom izraelskom agresijom", a ubistvo Arurija "opasnim činom" koji, kako je dodao, predstavlja "dvostruku eskalaciju".

19.40 - SAD i još 11 zemalja zapretile Hutima

Dvanaest zemalja, predvođenih SAD, u zajedničkom saopštenju su upozorile jemenske Hute na posledice ukoliko ne obustave napade na brodove u Crvenom moru.

- Neka naša poruka bude jasna: pozivamo na momentalno zaustavljanje ovih nezakonitih napada i oslobađanje zaplenjenih plovila i zarobljenih članova osoblja - navodi se u saopštenju koje je objavila Bela kuća.

- Huti će snositi odgovornost ukoliko nastave da ugrožavaju živote, svetsku ekonomiju i slobodno obavljanje trgovine u regionalnim kritičnim vodama - naveli su.

Šta je sve rekao lider Hezbolaha?

Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah se obratio javnosti u kome je odao počast svim ljudima koji su poginuli u izraelskim i američkim napadima u Gazi, Zapadnoj obali, Libanu, Iraku i Jemenu.

Nazvao ih je "mučenicima koji su pali na putu ka Jerusalimu".

- Vaša krv, strpljenje i žrtva će jedino doneti dobre rezultate Palestini, Libanu, Siriji, Iraku i čitavom regionu - rekao je.

Nasralah je kazao da iako "pokreti otpora" dele viziju o tome kako treba da izgleda budućnost regiona, svaka grupa deluje u skladu sa sopstvenom strateškom idejom i lokalnom agendom.

Profimedia
Lider Hezbolaha Hasan Nasralah

Tzv. sile pokreta otpora, koje se odupiru Izraelu, ne prate naređenja jedne centralizovane komande. Primera radi, Huti ne sprovode "bitku na Crvenom moru" po iranskim naređenjima.

Precizirao je i da se Hezbolah ne udaljava od Hamasa iako je prethodno rečeno da nisu imali nikakve informacije da će 7. oktobra biti sproveden napad na Izrael. Prema njegovom mišljenju, napad je ponovo palestinsko pitanje bacio u prvi plan.

- Izraelcima je sada jasno da ljudi neće zaboraviti svoju zemlju ili istoriju - dodao je.

- Izrael je potpuno omanuo ljudski, moralno i legalno - zaključio je.

Nasralah smatra da za tri meseca rata u Gazi, Izrael nije postihgao nikakvu stratešku pobedu.

Podsetimo, od 7. oktobra je u Pojasu Gaze u izraelskim napadima poginulo više od 22.000 Palestinaca.

18.25 - IDF: Talac ubijen tokom pokušaja spasavanja u decembru

Izraelske odbrambene snage obavestile su porodicu taoca Sahara Baruha da je on ubijen 8. decembra tokom neuspelog pokušaja spasavanja iz zatočeništva Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska saopštila je da u ovoj fazi nije u mogućnosti da utvrdi tačan uzrok smrti Baruha, prenosi Tajms of Izrael i ističe da trennutno nije poznato da li je Baruha ubio Hamas ili Izrael. 

16.34 - Pariz: Smotrič i Ben Gvir raspiruju tenzije neodgovornim izjavama

Francuska se priključila osudama na račun izraelskih ministara, Bezazela Smotriča i Itamara Bena Gvira, koji su pozvali na emigraciju stanovništva Gaze kao i uspostavljanje izraelskih naselja u Gazi i njenu okupaciju.

Pariz je pozvao dvojicu izraelskih ministara da se "suzdrže od takvih provokativnih izjava, koje su neodgovorne i raspiruju tenzije", navodi se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova.

- Francuska podseća da prisilno preseljavanje građana predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava u sklopu Ženevske konvencije i Rimskog statuta - dodaje se u saopštenju ministarstva.

AP Photo/Mohammed Dahman
Palestinci beže na jug enklave

16.33 - Šef Mosada: Svako ko je učestvovao u napadu 7. oktobra potpisao je sebi presudu

Šef izraelske obaveštajne agencije Mosad, David Barnea, rekao je danas da je svako ko je učestvovao u smrtonosnom napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra "potpisao sebi smrtnu presudu".

15.58 - Šef UNRWA-e: Nepodnošljiva patnja u Gazi

Filipe Lazarini rekao je da su tri meseca rata u Gazi dovela do “masovnog raseljavanja, masovnih ljudskih gubitaka i povreda i masovnog uništenja”.

- Nepodnošljiva patnja pogoršana stalnom dehumanizacijom i promovisanjem govora mržnje koji se ne kontroliše - rekao je u objavi na Iksu.

14.33 - Portparol vlade Izraela: Od 7. oktobra stradalo 509 izraelskih vojnika

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi rekao je da je od početka sukoba sa Hamasom broj poginulih izraelskih vojnika porastao na 509.

Precizirao je da su najmanje 174 vojnika poginula tokom izraelske kopnene operacije u Pojasu Gaze.

14.12 - Jemenski Huti tvrde da su gađali američki brod koji je išao prema Izraelu

Portparol Huta Jahja Sarea rekao je da je grupa ciljala američki kontejnerski brod CMA CGM Tage, tvrdeći da je krenuo prema Izraelu.

Sarea je također upozorio SAD, koji predvodi pomorsku koaliciju koja patrolira vodama, da se ne upliže, rekavši da nijedan američki napad “neće proći bez odgovora ili kazne”.

Profimedia
 

13.15 - U 2023. godini uhapšeno 11 hiljada Palestinaca

Palestinsko društvo zatvorenika (PPS) kaže da je 11.000 Palestinaca uhapšeno 2023. godine, uključujući 1.085 dece i 300 žena.

Broj uhapšenih sličan je kao i u prvim godinama druge Intifade, 2001. i 2002, naveo je PPS.

12.25 - Hagari: Izrael je spreman za osvetu

Izrael je u stanju pripravnosti zbog napada nakon što je dronom ubijen visoki zvaničnik Hamasa Saleh Al Aruri u Bejrutu.

Danijel Hagari, portparol izraelske vojske, rekao je da “su u visokoj pripravnosti za svaki scenario”.

11.48 - Hezbolah: Al Arurijevo ubistvo neće proći nekažnjeno

AP Photo/Hassan Ammar
 

Hezbolah je saopštio da ubistvo Saleha Al Arourija neće proći nekažnjeno.

U saopštenju je osudio atentat na Al Arourija i šest drugih pripadnika Hamasa u srcu južnog predgrađa Bejruta kao “opasan napad na Liban”.

Takođe se navodi da ciljano ubijanje može dovesti do neizvesnog razvoja događaja u toku izraelskog rata u Gazi.

11.38 - U Pojasu Gaze stradalo 22.313 Palestinaca

Ukupno 22.313 Palestinaca je ubijeno, a 57.296 je povređeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze.

U posljednja 24 sata ubijeno je 128 Palestinaca, a 261 je povređen, dodalo je ministarstvo koje vodi Hamas.

 

 

Najmanje 85 odsto stanovništva Pojasa Gaze je raseljeno.

10.49 - Libanska vlada apeluje na Hezbolah da se uzdrži od odmazde

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib izjavio je da njegova vlada razgovara sa Hezbolahom da bi tom pokretu "ukazala da ne treba da odgovara" na ubistvo Saleha Al Arurija, visokog zvaničnika Hamasa u Bejrutu.

Habib je za rekao da libanska vlada, zapravo, predstavnicima Hezbolaha ne govori šta da rade, već da sa njima vodi dijalog.

- U naredna 24 sata biće jasno da li reaguju ili ne. Veoma smo zabrinuti. Libanci ne žele da budu uvučeni, čak ni Hezbolah, u regionalni rat - rekao je Habib.

10.22 - Regev: Izrael nije preuzeo odgovornost za napad na Bejrut

Mark Regev, viši savetnik premijera Benjamina Netanjahua, nije ni potvrdio ni porekao odgovornost za ubistvo Saleha Al Arurija, ali je napomenuo da Izrael ima dugu istoriju ubistava “terorista” na stranom tlu.

- Možete spekulisati ako želite, ali budimo jasni: Izrael nije preuzeo odgovornost. Izrael se u prošlosti nosio s teroristima u stranim zemljama - rekao je on za američku televiziju MSNBC.

Profimedia
 

- Komandanti koji su učestvovali u ubijanju izraelskih civila i svi koji su bili uključeni u masakr 7. oktobra legitimna su meta - dodao je.

10.14 - Desetine izraelskih doseljenika provalile u džamiju Al Aksa

Brojni doseljenici, zaštićeni izraelskom policijom, probili su se u kompleks džamije Al-Aksa i izveli talmudske rituale u blizini, navodi palestinska novinska agencija Wafa.

Krajnje desničarski izraelski doseljenici često upadaju u kompleks, koji se nalazi u srcu istočnog Jerusalema, zalažući se da se on zameni trećim jevrejskim hramom.

10.10 - IDF: Nastavljaju se intenzivne borbe u Kan Junisu

U svom najnovijem operativnom ažuriranju, izraelska vojska je rekla da se „intenzivne borbe“ nastavljaju u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze i tvrdi da je locirala „tunelsko okno“ u školi.

10.06 - Iran: Izraelski napad i ubistvo Al Arurija je kukavička teroristička operacija

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan izjavio je da je jučerašnje ubistvo zamenika lidera Hamasa Saleha Al Arurija u Bejrutu bila "kukavička teroristička operacija koja dokazuje da cionistički režim nije postigao nijedan od svojih ciljeva nakon nedelja ratnih zločina, genocida i uništenje u Gazi i na Zapadnoj obali, uprkos direktnoj podršci Sjedinjenih Država".

AP Photo/Vahid Salemi
Amir Abdolahjan

- Zla aktivnost terorističke mašine ovog terorističkog režima u drugim zemljama je stvarna pretnja miru i bezbednosti i ozbiljan alarm za bezbednost zemalja u regionu - istakao je Amir Abdolahjan, prenosi "Tajms of Izrael".

9.09 - Palestinci iz Gaze se sele u Afriku? Izrael vodi tajne pregovore sa Kongom o prihvatu izbeglica

Izraelski zvaničnici su vodili tajne pregovore sa afričkom državom Kongo i nekoliko drugih zemalja o potencijalnom prihvatanju izbeglica iz Pojasa Gaze, preneli su danas izraelski mediji.

- Kongo je voljan da primi izbeglice, ali mi smo u pregovorima i sa drugima - potvrdio je viši zvaničnik bezbednosne službe Izraela novinaru Šalomu Jerušalmiju - prenosi "Tajms of Izrael".

8.34 - Berni Sanders pozvao Kongres da blokira paket vojne pomoći za Izrael

Uticajni američki senator Berni Sanders ponovio je poziv Kongresu da blokira predloženu vojnu pomoć vIzraelu vrednu više milijardi dolara i osudio izraelsku vojnu kampanju u Pojasu Gaze kao "Netanjahuov nezakonit, nemoralan, brutalan i krajnje nesrazmeran rat protiv palestinskog naroda".

Sanders, progresivni jevrejski poslanik iz države Vermont, naveo je u objavi na platformi Iks da je rat u Pojasu Gaze izazvan Hamasovim "varvarskim napadom", ali je ocenio da je odgovor Izraela "krajnje nesrazmeran, nemoralan i u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

AP Photo/Jose Luis Magana
 

- Dosta je bilo. Poreski obveznici Sjedinjenih Država više ne smeju da budu saučesnici u uništavanju života nevinih muškaraca, žena i dece u Gazi - poručio je Sanders, prenosi Tajms of Izrael.

7.20 - Stejt department: Retorika izraelskih ministara zapaljiva i neodgovorna

Američki Stejt department kritikovao je kao "zapaljive i neodgovorne" nedavne izjave izraelskih ministara Bezalela Smotriča i Itamara Ben-Gvira u kojima su pozivali na preseljenje Palestinaca iz Pojasa Gaze. "Ova retorika je zapaljiva i neodgovorna. Više puta nam je saopšteno od strane vlade Izraela, uključujući i premijera, da takve izjave ne odražavaju politiku izraelske vlade", navodi se u saopštenju Stejt departmenta. Stejt department je naglasio da bi sa takvim izjavama trebalo "odmah prestati", prenosi Rojters.

Profimedia
 

U saopštenju se ističe više puta ponovljeni stav SAD o tome da je "Gaza palestinska zemlja i da će ostati palestinska zemlja, bez Hamasa na vlasti i bez terorističkih grupa koje bi mogle da ugroze Izrael". Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir izjavio je u ponedeljak da rat predstavlja priliku da se podstakne migracija stanovnika Gaze.

7.10 - Američke službe uverene da je Hamas koristio bolnicu Al Šifa kao komandni štab

Američke obaveštajne službe su uverene da su palestinske militantne grupe koristile najveću bolnicu u Gazi za smeštaj komandne infrastrukture i držanje nekolicine talaca zarobljenih tokom napada 7. oktobra, izjavio je danas neimenovani američki zvaničnik. Američka procena predstavlja dodatnu podršku izraelskim tvrdnjama o bolničkom kompleksu Al Šifa, u koji su izraelske snage upale u novembru.

Tu operaciji su osudile mnoge svetske humanitarne organizacije, ali i neki članovi stranke predsednika SAD Džozefa Bajdena, prenosi AP. Objavljene informacije, ipak, ne podržavaju u potpunosti neke od najznačajnijih navoda Izraela, kao što je tvrdnja da je bolnica služila kao glavni čvor aktivnosti Hamasa i palestinskog Islamskog džihada.

- Američka obaveštajna zajednica je uverena u svoju procenu o ovoj temi i nezavisno je potvrdila informacije o tome kako Hamas i palestinski Islamski džihad koriste bolnički kompleks u različite svrhe u borbi protiv Izraela - navodi se u proceni.

Veruje se da su palestinske militantne grupe "koristile bolnički kompleks al-Šifa i lokacije ispod njega za smeštaj komandne infrastrukture, vršenje određenih komandnih i kontrolnih aktivnosti, skladištenje oružja i držanje najmanje nekoliko talaca", tvrdi neimenovani američki zvaničnik.

7.00 - Tajms of Izrael: Blinken odlaže put u Tel Aviv do sledeće nedelje

AP Photo/Eugene Hoshiko
 

Američki državni sekretar Antoni Blinken odložio je svoj put u Izrael za sledeću nedelju, saopštio je za Tajms of Izrael zvaničnik upoznat sa ovim pitanjem.

Blinken je trebalo da doputuje u Izrael do kraja nedelje, ali je sada njegov dolazak odložen za početak sledeće nedelje, rekao je neimenovani zvaničnik. Odlaganje Blinkenove posete nema nikakve veze sa današnjim napadom dronom na Bejrut , kada je ubijeno najmanje šest osoba, među kojima je i visoki zvaničnik Hamasa Saleh el Aruri, navodi Tajms of Izrael.

6.50 - Hezbolah: Ubistvo Hamasovih zvaničnika u Bejrutu neće proći nekažnjeno

Profimedia
 

Libanska grupa Hezbolah poručila je da ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu predstavlja "ozbiljan napad na Liban" i "opasan razvoj događaja" u ratu sa Izraelom.

- Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Mi smo verni svojim principima i obavezama koje smo sebi dali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti - naveli su iz Hezbolaha na Telegramu.

Dodaju da je ubistvo Saleha el Arurija, jednog od najviših zvaničnika Hamasa, i njegovih kolega "u srcu predgrađa Bejruta ozbiljan napad na Liban, njegov narod i suverenitet".

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan u Izraelu i Pojasu Gaze.

Najvažnije činjenice

Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.200 ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 17.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.200 u Izraelu, među kojima je veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike