Izrael će se braniti od optužbi za genocid pred sudom pravde u Hagu

02.01.2024

14:43

0

Postupci na sudu mogu da potraju godinama, ali neposredni cilj Izraela bi bio da spreči sud da izda privremenu naredbu za zaustavljanje vojne operacije u Gazi

Izrael će se braniti od optužbi za genocid pred sudom pravde u Hagu
Gaza - Copyright AP Photo/Fatima Shbair

Izrael će braniti svoje postupke u Gazi pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, nakon što je Južnoafrička Republika prošle sedmice pokrenula postupak protiv te države optužujući je za genocid, javili su danas izraelski mediji.

- Izrael, koji je dugogodišnji potpisnik Konvencije o genocidu, neće bojkotovati postupak. Mi ćemo učestvovati i odbaciti apsurdnu optužbu koja predstavlja klevetu - rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi za sajt Ynet.

Izraelski list "Haarec" je objavio da je ta odluka doneta tokom sastanka kojim je predsedavao izraelski premijer Benjamin Netanijahu i nakon konsultacija sa Ministarstvom pravde, vojskom i nacionalnim savetom bezbednosti.

Postupci na sudu mogu da potraju godinama, ali neposredni cilj Izraela bi bio da spreči sud da izda privremenu naredbu za zaustavljanje vojne operacije u Gazi.

U podnesku za pokretanje postupka protiv Izraela prošle nedelje, JAR je navela da su akcije Izraela u Gazi "genocidnog karaktera jer imaju za cilj da dovedu do uništenja značajnog dela palestinske nacionalne, rasne i etničke grupe".

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike