Od ubice sam se krio na simsu zgrade, držao sam se za fasadu! Svedok masakra u Pragu: Pucao je 20 minuta

22.12.2023

21:47

0

Pre krvavog pira ubica je u jednom selu udaljenom sat vremena od Praga upucao svog oca

Od ubice sam se krio na simsu zgrade, držao sam se za fasadu! Svedok masakra u Pragu: Pucao je 20 minuta
U pucnjaci u Pragu je stradalo 11 ljudi, uključujuć i napadača - Copyright AP Photo/Petr David Josek

Vaclav Štastni (21), student srpskog jezika i književnosti, jedan je od svedoka masakra na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu.

U najsmrtonosnijoj pucnjavi u istoriji Češke nastradalo je 15 osoba, a više od 30 ih je ranjeno.

Napadač David Kozak (24), inače student istorije na tom univerzitetu, nakon akcije policije je eliminisan, a motiv masovnog ubistva još nije poznat. Pre krvavog pira ubica je u jednom selu udaljenom sat vremena od Praga upucao svog oca.

Štastni ističe da ubicu nije lično poznavao, ali da zna da je Kozak bio student sa dobrim uspehom.

Twitter/Telegram/Mash
 

- Čuli smo nešto nalik pucnju, ali nismo znali o čemu se radi. Čuo se prasak i mislili smo da je nešto palo. Posle toga profesor je izašao iz učionice kako bi proverio šta se dešava. Nakon što se vratio, rekao nam je da je video neke ljude kako leže na podu, ali da ne zna da li su živi ili mrtvi. Zaključali smo učionicu, a ja sam odmah pozvao policiju - priseća se stravičnih scena sagovornik Kurira čija je slika obišla svet.

Kako kaže, pucnjava se čula otprilike 20 minuta.

- Pucnjava se čula između 15 i 20 minuta sigurno. To je trajalo kao večnost. On je toliko dugo pucao, a mi uopšte nismo znali šta se dešava, nismo ni znali da li je u pitanju jedan napadač ili više njih. Telefonirao sam i majci i devojci da im kažem da sam dobro i da će doći policija da nas izvuče. Nakon nekoliko minuta sam ponovo pozvao policiju i rekli su mi da je policija na fakultetu i da će uskoro savladati napadača - priča svedok i dodaje:

Printscreen Twitter
 

- U jednom trenutku se nešto začulo, ja sam pomislio da je ubica, uplašio sam se i pobegao kroz prozor na sims i držao se za fasadu. Posle sam pogledao kroz prozor u učionicu i video da je to bila policija i da su oni došli da nas izvuku... Laknulo mi je. Najužasnije mi je bilo kada smo izašli iz učionice i videli mnogo krvi. Videli smo i uplakane devojke, neke su i vrištale - uznemiren je Vaclav, koji je juče otputovao kući kod roditelja u selo Vnorovi.

Dodaje da su bili veoma uplašeni i da su samo razmišljali da izvuku živu glavu.

- Tek kasnije smo saznali šta se zapravo desilo, a broj žrtava je rastao iz minuta u minut. Žao mi je zbog mladih i ljudi koji su stradali, užasno je kad pomislim na to da su se mnogi pripremali za posetu roditeljima za Božić, a sada ih nema. Nas je sačuvao bog - zaključio je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike