Šta se do sada zna o Davidu Kozaku, koji je izvršio masakr u Pragu? Oduvek hteo da ubija, a jedna pucnjava u školi ga je inspirisala

22.12.2023

21:12

0

Kolege sa fakulteta opisale su ga kao mirnu i introvertnu osobu koja nije pokazivala želju da se druži sa drugima

Šta se do sada zna o Davidu Kozaku, koji je izvršio masakr u Pragu? Oduvek hteo da ubija, a jedna pucnjava u školi ga je inspirisala
Copyright Profimedia

David Kozak (24), koji je u četvrtak oduzeo sebi život nakon što je ubio 14 ljudi na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu, bio je poznat kao mirna i povučena osoba, pišu češki mediji.

Masovni ubica ranio je tokom krvavog pira 30 osoba, a policija je utvrdila da je takvo nešto odavno želeo da uradi.

Konačno je 21. decembra ostvario svoju želju, upao na fakultet i počeo nasumično da puca iz puške na one koji su se nalazili unutra, da bi posle izašao na balkon i počeo da puca na prolaznike.

Češka policija brzo je reagovala nakon dojave o pucnjavi na fakultetu smeštenom na Trgu Jana Palaha.

Akcija je kratko trajala, Kozak je brzo bio opkoljen, a kada je shvatio da je u bezizlaznoj situaciji, pucao je u sebe.

Ko je bio David Kozak?

Profimedia
David Kozak

Hladnokrvni ubica koji je samo želeo da ubija iz zadovoljstva bio je student na Institutu za svetsku istoriju Karlovog univerziteta.

Neposredno pre napada ubio je svog oca u selu Hostounj, 20 kilometara zapadno od Praga, a onda se uputio prema centru grada.

Kozak je bio nagrađivani student s diplomskim radom o revolucionarnim događajima u Krakovu iz 1846. godine.

Kolege sa fakulteta opisale su ga kao mirnu i introvertnu osobu koja nije pokazivala želju da se druži sa drugima.

- Bio je miran, introvertan. Nije mu bilo zabavno s nama. Slabo ga se sećam, bio je godinu dana stariji, ali uvek namršten i ni sa kim se nije družio - rekla je studentkinja koja je s njim studirala.

Stanovnik sela iz kog je David takođe je rekao da je bio introvertan, "kao i svaki drugi štreber" i da ga je najčešće viđao kad je išao da baci smeće.

Printscreen Twitter
 

Policija je otkrila da je napadač planirao da prisustvovuje predavanju u drugoj univerzitetskoj zgradi, ali je umesto toga krenuo prema glavnoj zgradi Filozofskog fakulteta s oružjem.

Nije poznato zašto se u međuvremenu predomislio i otišao u drugi objekat.

U porukama koje je ostavio na društvenoj mreži Telegram neposredno pre napada najavio je napad, a možda čak i samoubistvo.

Neposredno nakon masakra češki mediji su pisali da je odgovaran i za ubistvo muškarca i njegove dvomesečne bebe u šumi Klanovice.

Inspirisan pucnjavom u školi u Rusiji

Prema Kozakovim porukama na društvenim mrežama, na masovnu pucnjavu inspirisao ga je sličan događaj u inostranstvu, prema informacijama šefa policije Martina Vondrašeka.

Kako je u objavi pomenuo Alinu, logičan zaključak je bio da se radi o skorašnjoj pucnjavi u školi u Rusiji, prilikom koje je 14-godišnja Alina Afanaskina ubila dve osobe i ranila pet.

Profimedia
Alina Afanaskina

On je izrazio nezadovoljstvo zbog malog broja devojčicinih žrtava, rekavši da je napravila grešku jer nije ubila mnogo ljudi, što će, kako je naglasio, on "pokušati da ispravi".

- Mnogo mi je pomogla - napisao je napadač na Telegramu i dodao da je oduvek želeo da ubije nekoga i da su "masovna ubistva bolja od serijskih".

Njegove objave ukazuju na duboku emotivnu i mentalnu krizu, pošto je izrazio mržnju prema svima i naveo da želi prouzrokuje što više bola. Poslednju poruku objavio je 19. decembra.

Češka vlada proglasila je 23. decembar Danom žalosti, a istraga će pružiti dodatne informacije o pozadini i motivima napadača.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike