Amal Kluni zastupa 400 Jazida koji tuže francuskog giganta: Kompanija finansirala Islamsku državu tokom strašnog genocida

18.12.2023

13:06

0

Predvodnik tužbe je Nadija murad kojoj su džihadisti ubili majku, četiri brata i druge rođake

Amal Kluni zastupa 400 Jazida koji tuže francuskog giganta: Kompanija finansirala Islamsku državu tokom strašnog genocida
Amal Kluni na dodeli Nobelovih nagrada za mir 2018. godine - Copyright Haakon Mosvold Larsen/NTB scanpix via AP, POOL

Više od 400 Amerikanaca Jazida, koje zastupa poznata advokatica za ljudska prava Amal Kluni, podnelo je tužbu u Njujorku navodeći da je francuski konglomerat "Lafarž SA" obezbeđivao sredstva za podršku terorističkim akcijama Islamske države (ID) protiv te etničke manjine.

Tužba, koju su u skladu sa Zakonom o borbi protiv terorizma podneli Amal Kluni i bivši diplomata Li Voloski, ima za cilj da se "Lafarž" proglasi odgovornim za "zločinačku zaveru" sa ID i da se obezbedi pravda za narod Jazida.

U saopštenju se navodi da je "Lafarž" priznao zaveru koja je pomogla ID, dajući milione dolara u gotovini toj terorističkoj organizaciji i cement za izgradnju podzemnih tunela i bunkera koji se koriste za skloništa i držanje talaca, uključujući zarobljene Jazide.         

Glavna tužiteljka u ovom slučaju je dobitnica Nobelove nagrade za mir 2018. i jezidska aktivistkinja za ljudska prava Nadija Murad.

Yoan Valat, Pool via AP
Nadija Murad i francuski predsednik Emanuel Makron

Svih 426 podnosilaca tužbe su američki državljani jezidskog i iračkog porekla, čije su "porodice preživele sistematski genocid nad narodom Jezida koji je počeo u Sindžaru u Iraku 2014. godine", ističe se u saopštenju.

Kluni je rekla u nedelju za CNN da je zaista šokantno da je "Lafarž" povećao svoju podršku ID nakon što je počeo genocid nad Jazidima u Iraku.       

Fabrika "Lafarža" u Siriji bila je udaljena samo oko 70 kilometara od Rake, koja je bila centar trgovine ženama i devojkama Jezidima.      

Kluni je istakla da će kompenzacija za žrtve omogućiti da se vrate svojim kućama u Iraku.

Ujedinjene nacije su u avgustu 2014. procenile da je više od 400.000 Jazida proterano iz njihovih domova u Iraku. 

AP Photo/Farid Abdulwahed
Sahrana brojnih Jazida u Iraku 2021. godine

      
Murad je rekla za CNN da joj je važno da podseti svet na užasne zločine koje je ID počinila nad Jazidima kako bi se sprečilo da se to ponovi.

Murad je rekla da su džihadisti ubili njenu majku, četiri brata i druge rođake.

"Lafarž", svetski proizvođač građevinskog materijala, ranije se izjasnio krivim 2022. godine za zaveru pružanja materijalne podrške stranim terorističkim organizacijama, u slučaju koje je pokrenulo Ministarstvo pravde SAD.

U tom slučaju, "Lafarž" je priznao da je platio gotovo šest miliona dolara ID i drugoj terorističkoj grupi Al-Nusra "u zamenu za dozvolu da upravlja cementarom u Siriji od 2013. do 2014. godine“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.        

"Lafarž" je pristao da plati oko 777 miliona dolara kazni SAD, a ništa od tih sredstava nije iskorišćeno za isplatu odštete žrtvama, navodi se u saopštenju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike