Slučaj prisluškivanja Zalužnjeg: Pronađen "ukrajinski trag"?

18.12.2023

12:22

0

Nova afera u ukrajinskom vrhu

Slučaj prisluškivanja Zalužnjeg: Pronađen "ukrajinski trag"?
Komandant oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji - Copyright Profimedia

Ukrajinski mediji nastavljaju da pišu o mogućem prisluškivanju glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnjeg, koji je, prema pisanju inostranih medija, u sukobu s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim. 

Prema novim informacijama, u toj aferi je pronađen "ukrajinski trag".

- Otkriću nešto o načinu rada na odgovornim državnim funkcijama. Tamo nema podrazumevanog poverenja, kao u braku. Zbog toga saradnici specijalnih službi imaju obavezu da prate da lice na dužnosti ne pričinjava štetu državnoj bezbednosti. Na primer, nosioci državnih tajni imaju ozbiljna ograničenja čak i u komunikaciji. Da, postoje kategorije ljudi s kojima se ne sme komunicirati bez zvanične dozvole i instrukcija. I rad na visokim funkcijama jeste a priori rad pod stalnom prismotrom, jer je to pitanje državne bezbednosti - napisala je u ponedeljak bivša zamenica ministra odbrane ukrajine Ana Maljar na Telegramu, komentarišući saopštenja o prisluškivanju.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Smatra se da Zalužnji nije u dobrim odnosima sa Vladimirom Zelenskim

Ona je ranije već govorila o tome da su vojne tajne u Ukrajini u više navrata dospele u javnost.

Lokalni mediji su u tome videli naznaku „ukrajinskog traga“ u aferi prisluškivanja Zalužnjeg. 

- Maljarova nagoveštava da je prisluškivanje u kabinetu Zalužnjeg moglo biti ukrajinskog porekla - piše "Strana.ua" na Telegram kanalu.

Služba bezbednosti Ukrajine je 17. decembra saopštila da je pronađen prislušni uređaj u jednoj od prostorija koje je Zalužnji mogao da koristi tokom rada. U saopštenju je navedeno da je pokrenut krivični postupak. 

AP Photo/Efrem Lukatsky
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski

"Ukrajinska pravda" je navela da su isti takvi uređaji pronađeni i kod generalovih saradnika.

Smatra se da se Zalužnji zamerio Zelenskom kada je u jednom intervjuu rekao da je ukrajinska kontraofanziva zapela i da ne postoji mogućnost napredovanja ukrajinskih snaga.

Zelenski je odgovorio da je vojska umorna.

"Strana.ua" je pozivajući se na izvore u ukrajinskim političkim krugovima pisala o da Zelenski želi da održi izbore u Ukrajini, ali da ih neće raspisati dok ne bude dobio garancije da Zalužnji neće učestvovati na njima.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike