Profesor javne politike: SAD "gube kontrolu" nad sukobom i ponašanjem Izraela

14.12.2023

22:49

0

Autor: M. Vu.

Profesor javne politike na Univerzitetu Hamad Bin Kalifa u Kataru, rekao je da SAD "gube kontrolu" nad sukobom

Profesor javne politike: SAD "gube kontrolu" nad sukobom i ponašanjem Izraela
Gvozdena kupola - Copyright Profimedia

Sultan Barakat, profesor javne politike na Univerzitetu Hamad Bin Kalifa u Kataru, rekao je da SAD "gube kontrolu" nad sukobom i ponašanjem Izraela.

„SAD su se suprotstavile ostatku sveta. Prvo su stavili veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti, a zatim su bili među manjinom od deset zemalja protiv ostatka sveta misleći da nema potrebe za prekidom vatre“, rekao je on, misleći na rezoluciju Generalne skupštine UN ranije ove nedelje.

„I mislim da im je veoma, veoma teško da prihvate ono što Izrael radi na domaćem i međunarodnom planu."

Barakat je rekao da bi Vašington želeo da Izrael ubije manje palestinskih civila i dozvoli veću pomoć u Gazi. Ali on je dodao da su sa više od 18.000 ubijenih Palestinaca SAD "već saučesnik" u onome što Izrael radi.

"Moraju barem pokazati ostatku sveta da su pokušali i poslati jasne poruke Izraelu", rekao je Barakat za Al Džaziru.

Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da ništa neće sprečiti Izrael da uništi palestinsku militantnu grupu Hamas uprkos pritisku međunarodne zajednice.

Zahvalio se Americi na podršci

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da se američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan sastao sa izraelskim ratnim kabinetom u Tel Avivu, dodajući da su on i Netanjahu „naglasili svoju posvećenost oslobađanju svih otetih koji su ostali u Gazi“.

Amir Cohen/Pool Photo via AP
 

Izraelski premijer je takođe izrazio zahvalnost SAD za snabdevanje Izraela oružjem i odupreo se pozivima na prekid vatre u Gazi u UN.

Obećao je da će nastaviti rat do „potpune pobede”.

U kratkim napomenama pre sastanka, Salivan je rekao Netanjahuu: „Imate podršku SAD dok ne eliminišete ovu terorističku pretnju".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike