Zelenski traži oružje na kredit od Zapada, priznao: Borimo se za pažnju, bez nje nema pomoći

01.12.2023

17:16

0

Državna potrošnja Ukrajine u velikoj meri zavisi od zapadne pomoći i zajmova finansijskih institucija koje kontroliše Zapad

Zelenski traži oružje na kredit od Zapada, priznao: Borimo se za pažnju, bez nje nema pomoći
Vladimir Zelenski - Copyright Profimedia

SAD i druge zapadne zemlje trebalo bi da finansiraju ukrajinski plan za stvaranje samodovoljne vojske, ako je potrebno na kredit, predložio je predsednik Vladimir Zelenski.

Govoreći za Asošijejted pres u intervjuu objavljenom u petak, ukrajinski lider je predložio da strane zemlje ponude povoljne zajmove i ugovore koji bi pomogli Kijevu da postigne svoj cilj jačanja domaće proizvodnje oružja.

Takođe u petak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu procenio je da je Kijev u proteklih šest meseci izgubio preko 125.000 vojnika i 16.000 komada teške opreme. Potpuna vojna mobilizacija u Ukrajini i poplava doniranog zapadnog oružja „nisu promenili situaciju na bojnom polju“ i jednostavno su povećali cenu sukoba za Ukrajinu, tvrdi on.

Zelenski je rekao da je uputio apel američkim zvaničnicima za finansiranje kada je posetio Vašington u septembru. On svoj predlog vidi kao „izlaz“ iz sukoba, navodi AP, i tvrdi da Rusiju ništa ne plaši više od vojno samodovoljne Ukrajine.

Državna potrošnja Ukrajine u velikoj meri zavisi od zapadne pomoći i zajmova finansijskih institucija koje kontroliše Zapad, kao što su Međunarodni monetarni fond i Svetska banka, koja je ove nedelje odobrila zajam Ukrajini od 1,2 milijarde dolara, uz garanciju Japana.

AP Photo/Evan Vucci
 

Kijev se zalagao za pomoć Zapada u razvoju domaće proizvodnje oružja zbog nedostatka direktnih isporuka oružja. Ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je novinarima u sredu da je od milion artiljerijskih granata koje je EU obećala njegovoj zemlji ove godine do sada stiglo samo oko 300.000.

Neki zapadni odbrambeni izvođači, kao što je nemački Rajnmetal, najavili su planove za otvaranje radionica u Ukrajini. Moskva je upozorila da su sve fabrike oružja čiji je domaćin njen sused legitimne mete ruskih snaga.

Govoreći za AP, Zelenski je izrazio zabrinutost da će sledeće godine biti teže obezbediti dodatnu podršku, pošto izborna kampanja u SAD i rat Izraela i Hamasa na Bliskom istoku oduzimaju pažnju i resurse Zapada.

- Vidite, pažnja je jednaka pomoći. Bez pažnje neće biti ni pomoći. Borimo se za pažnju - izjavio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike