Deripaska: Sankcije protiv Rusije će izgubiti učinak za četiri godine i to zbog juana

06.12.2023

14:18

0

Ruski biznismen je i ranije kritikovao sankcije

Deripaska: Sankcije protiv Rusije će izgubiti učinak za četiri godine i to zbog juana
Oleg Deripaska - Copyright Profimedia

Sankcije SAD i EU protiv Rusije će izgubiti učinak za četiri godine zbog rasta obima globalne trgovine u kineskim juanima, ocenio je ruski biznismen i milijarder OIeg Deripaska.

- Izgleda da će obim trgovine u kineskim juanima premašiti obim trgovine u evrima u roku od četiri godine, a u tom trenutku su sankcije završena priča - napisao je Deripaska na svom Telegram kanalu.

On je uz svoju objavu zakačio link ka današnjem članku u Fajnenšel tajmsu (FT) ekonomiste kompanije Natiksis, Alisije Garsije-Erero, koja je analizirala korišćenje kineske nacionalne valute u spoljnoj trgovini. 

Garsija-Erero je u članku navela da je udeo kineskog juana u globalnim transakcijama ove godine porastao sa januarskih 1,9 odsto na 3,6 odsto u oktobru i da se očekuje njegov dalji rast.

Profimedia
 

Lideri G7 o novim merama u sklopu sankcija protiv Rusije

Lideri zemalja grupe G7 će na današnjem virtuelnom sastanku najaviti nove mere u sklopu sankcija protiv Rusije kao što je zabrana trgovine ruskim dijamantima, pooštravanje kontrole izvoznih cene ruske nafte  i prikupljanje prihoda od zamrznute imovine centralne Banke Rusije (BR).

Kako se očekuje, predvodnici G7 će produžiti indirektnu zabranu trgovine ruskim dijamantima do kraja ove godine i najaviti direktnu zabranu koja će stupiti na snagu 1. januara.

Zapadne zemlje su se složile da je uticaj organičenja izvozne cene ruske nafte na 60 dolara po barelu ove godine oslabio, dodaju izvori, a lideri G7 će razmatrati kako da ga ponovo ojačaju.

Evropska komisija (EK) će verovatno naredne nedelje predložiti način da se  prikupe prihodi od zamrznute imovine Banke Rusije, a koordinacija sa G7 je ključna s obzirom na to da su ta sredstva diverzifikovana u raznim valutama, zaključuju pomenuti izvori. 
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike