Otac joj je na samrti priznao šta je uradio pre 50 godina: Odlučila je da ćuti, ali se onda pojavila policija

06.12.2023

09:14

0

Autor: N.P.

Konradov nestanak je istražitelje mučio decenijama

Otac joj je na samrti priznao šta je uradio pre 50 godina: Odlučila je da ćuti, ali se onda pojavila policija
Tomas Randel je 50 godina krio veliku tajnu - Copyright Youtube/ CBS Boston

Tomas Randel je umirao od raka pluća i imao je veliku tajnu.

U martu 2021, nakon prve hemoterapije, ćerki je priznao da je već pet decenija begunac od zakona.

Kada je imao 20 godina, opljačkao je banku u Klivlendu i odneo 215.000 dolara. Ime mu uopšte nije bilo Tomas Randel već Teodor Konrad.

Ćerku je zamolio da ne traži detalje njegovog slučaja. Međutim, Ešli Rendal posle ovakvog priznanja nije mogla da spava i učinila je ono što bi uradio bilo koji radoznali čovek.

- Sedela sam u svojoj sobi i guglala "Nestao Ted Konrad", a prvi rezultat koji je izašao je glasio: "Zaposleni opljačkao banku". I tada sam shvatila da je to moj otac. Bilo je stotine članaka o njemu - rekla je.

Youtube/CNN
Eši Randel sa svojim ocem

Tomas Randel je u Linfildu, u Masačusetsu, bio prodavac automobila i vrsni igrač golfa koji je obožavao suprugu i ćerku. Uplaćivao je donacije lokalnoj policiji, a satima je gledao seriju "NCIS" i druge kriminalističke programe.

Međutim, u Klivlendu je Ted Konrad važio za pljačkaša banke. Bio je inspirisan filmom "Afera Tomas Kraun", a ukrao je novac u današnjoj vrednosti od 1,7 miliona dolara.

Policajci iz Klivlenda, otac i sin, obećali su jedno drugome da će ga pronaći.

- Rekla sam mu da sam ga potražila na internetu, a on je 10 minuta samo ponavljao "O, bože! O, moj bože!" - kazala je Ešli.

Bio je opsednut filmom o pljački banke

Konradov nestanak je istražitelje mučio decenijama.

Pojedinci su ga upoređivali sa slučajem iz 1971. kada je D. B. Kuper iskočio iz aviona sa 200.000 dolara u kešu i zauvek nestao.

Konradova pljačka je takođe ličila na neku filmsku priču.

Tog 11. jula 1969. je došao na posao u Narodnu banku u Klivlendu. Bio je petak uoči njegovog rođendana, pa je tokom pauze kupio flašu viskija i kutiju cigareta. Krajem dana je otišao do sefa, u papirnu kesu stavio 215.000 dolara i otišao.

Da novca nema, saznalo se tek u ponedeljak.

Konrad je nekoliko dana kasnije poslao dva pisma svojoj tadašnjoj devojci, jedno iz Vašingtona, drugo iz Los Anđelesa, u kojima je poručio da mu mnogo nedostaje i da je voli.

Slučaj se hladio, a vlasti nisu mogle da ga pronađu.

Nedelju dana kasnije se posada Apola 11 spustila na Mesec i priča o misterioznom pljačkašu iz Klivlenda je zaboravljena. Meseci su se pretvorili u godine, a potom i decenije.

Ipak, istražitelji nisu odustajali. Dobijali su brojne dojave, ali nijedan trag nije vodio do Konrada.

U međuvremenu, Konrad je gradio novi život kao Randel u Masačusetsu. Nastanio se u predgrađu Bostona, gradu u kome je snimljen njegov omiljeni film.

Obožavao je film iz 1968. "Afera Tomas Kraun" u kome milioner, koga tumači Stiv Mekvin, pljačka bostonsku banku iz zabave i dosade. Gledao ga je nekoliko puta pre nego što je i sam opelješio banku.

Čak se hvalio kako se lako zaposlio u banci i koliko je zapravo lako uzeti novac.

Ešli smatra da je promenio ime u Tomas upravo zbog junaka ovog filma.

Kako je rekla, njen otac nije živeo baš kao da se krio od nekoga. Svakog dana ju je vozio u školu, a ponekad ju je pratio i na školskim izletima.

Ali, neke stvari su postale jasnije. Kao mlad je uvek bio uredno obrijan, a kasnije je imao bradu i retko kada je u javnosti skidao kačket.

Takođe, nikada nije napustio zemlju čak i kada su ga molile da ide sa njima u Francusku. Odbio je rekavši da ne voli prekomorska putovanja.

- Uvek je govorio da toliko stvari ima da se vidi u SAD - kazala je. Ipak, shvatila je da zapravo nije posedovao pasoš.

Tajni život Tomasa Randela

Porodica Randel posle njegovog priznanja nije više bila ista.

Ešli i njena majka su znale da mu je ostalo nekoliko meseci života, pa su odlučile da ne obaveste policiju.

- Mnogo te volimo, a ovo to neće promeniti. Ali, moraćemo da razgovaramo o tome - rekla je tada njena majka Keti.

Ešli se setila kako je jednom rekla ocu da neće promeniti prezime nakon udaje, ali se onda odjednom zapitala - da li je to uopšte njeno prezime?

- To je bilo bolno, da moje ime nije moje. Nalazi se na mojoj krštenici. Ali, bilo je lažno. Bilo je trenutaka kada sam pomišljala da ga promenim - istakla je.

Njen otac je preminuo u maju 2021, dva meseca nakon priznanja.

Ešli u novom podkastu "Smoke Screen: My Fugitive Dad" govori o borbi koju je imala dok je brinula o umirućem ocu koji je živeo život pun laži.

Ipak, verovala je da ga nije samo film podstakao na pljačku, pa je počela da istražuje.

Pronašla je neke njegove stare prijatelje i devojke. Rekli su joj da je tečno govorio francuski što ju je začudilo pošto joj nikada nije pomogao kada se mučila sa domaćim zadacima iz francuskog jezika dok je išla u školu.

- Želim da svet zna ko je bio moj otac. Ali, isto želim i ja da saznam ko je bio Ted Konrad, pljaškaš banke i Tom Randel - moj otac i gde se oni preklapaju - navela je.

Policija joj je zakucala na vrata

Ešli i njena majka su odlučile da tuguju godinu dana nakon njegove smrti i da onda obaveste policiju o svojim saznanjima.

Međutim, policija im je već u novembru 2021. zakucala na vrata. Rekli su im da neće podići nikakvu optužnicu.

Kada je preminuo od raka pluća, istražitelji su dobili prvi trag kojim su mogli da reše slučaj. Neko je njegovu umrlicu poslao jednom novinaru, uz poruku da bi preminuli Randel mogao biti Konrad.

Na umrlici je pisalo da je rođen 10. jula 1947, isto kao Konrad samo dve godine stariji, a i imena njegovih rodielja su bila ista, ali uz prezime Randel.

Kada su istražitelji proučavali dokumente Tomasa Randela, naišli su na jedan zahtev za bankrot iz 2014. čiji se rukopis slagao sa onim na Konradovoj prijavi za fakultet.

Među detektivima koji su otišli u Masačusets je bio i Pit Eliot, čiji je otac Džon veći deo karijere posvetio potrazi za ovim beguncem.

Džon Eliot je preminuo 2020, ali je njegov sin konačno uspeo da reši slučaj.

Pit je kazao da je njegov otac protraćio godine tragajući za Konradom koga je mrzeo jer je uzeo novac koji Džon nikada nije mogao da zaradi.

- Neki su Konrada posmatrali kao Robina Huda, ali je za mog oca bio običan lopov - rekao je Pit Eliot.

Kada je Ešli policajcima otvorila vrata, Pit je na osnovu njenog izraza lica zaključio da se slučaj konačno priveo kraju.

- Mislim da znate zašto smo ovde - poručio joj je tada Eliot.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike