Krio je tajnu 50 godina: Tek na samrtnoj postelji porodici otkrio šta je uradio, policija konačno razrešila jednu od većih misterija (VIDEO)

30.12.2021

13:16

0

Pedeset godina je bežao od zakona, a niko za to nije znao

Krio je tajnu 50 godina: Tek na samrtnoj postelji porodici otkrio šta je uradio, policija konačno razrešila jednu od većih misterija (VIDEO)
randel-konrad - Copyright Youtube/CBS Boston

Pre nego što je umro Tomas Randel, supruga, sa kojom je proveo skoro 40 godina, pozvala je njegove prijatelje i kolege da svrate u njihov dom.

Okupili su se da bi se oprostili od čoveka za koga su govorili da je "najfiniji na svetu" - posvećen otac, golfer koji nikada nije kršio pravila i dobar prijatelj.

Do njihove posete, rak pluća mu je već oduzeo glas, tako da su otišli kućama ne znajući da im nikada nije rekao koliku tajnu je krio.

Proteklih 50 godina, bežao je od zakona jer je izveo jednu od najvećih pljački banaka u Klivlendu. Šest meseci nakon pljačke, u leto 1969. godine, počeo je da živi u Bostonu pod novim imenom. Ni ćerka ni žena nisu za to znale dok im nije sve ispričao na samrtnoj postelji.

 

 

Tek sada je postalo jasno kako je uspeo da napusti jednu porodicu i stvori novi život.

Ted Konrad, kako se tada zvao, brzo je uvideo da banka u Klivlendu, u kojoj je počeo da radi kao blagajnik u januaru 1969. godine, nema solidno obezbeđenje. Svojim prijateljima je rekao da će biti lako opljačkati banku, otkrio je njegov najbolji drug iz srednje škole Rasel Metkalf.

Dan nakon 20. rođendana u julu 1969, Konrad je izašao iz banke sa 215.000 dolara (današnjih 1,6 miliona dolara). Kada je uočeno da novca nema, Konrad je već bio na drugom kraju zemlje.

U pismu devojci je naveo da bi mogao da se vrati kući kada predmet zastari, ali kada je podignuta optužnica, shvatio je da to neće biti slučaj.

Nakon toga, prekinuo je kontakt sa porodicom. Pojedini rođaci su verovali da je umro, ali je njegovoj sestri laknulo kada je kasnije saznala da živi srećnim životom.

Pljačka banke nije privukla veliku pažnju u državi, pa čak ni u Klivlendu. U to vreme, svi su bili fokusirani na istorijsko sletanje na Mesec.

Međutim, za zamenika maršala Džona Eliota, stvar je bila lična jer su Konrad i on bili iz istog kraja Klivlenda.

Eliot je prešao celu zemlju tražeći Konrada, a čak se i posle penzionisanja interesovao za slučaj, nakon što ga je nasledio sin Pit Eliot, današnji maršal Klivlenda.

Stariji Eliot je preminuo u martu 2020. godine tako da nije dočekao da zaključi ovu priču.

U novembru ove godine konačno je rešena misterija. Konradova, odnosno, Randelova porodica je policiji potvrdila da im je priznao šta je učinio.

Zašto je opljačkao banku je decenijama analizirano.  

- Nije se radilo o novcu. Uvek je želeo da impresionira ljude - rekao je Metkalf.

Istražitelji veruju da je bio inspirisan filmom "Afera Tomas Kraun" iz 1968. godine o bankaru koji je pobegao sa 2,6 miliona dolara, pretvorivši pljačku u igru.

Tokom sedamdesetih, Randel je radio u jednom kantri klubu nadomak Bostona gde je na kraju postavljen i za menadžera. Nedugo posle dolaska u taj grad upoznao je buduću ženu, a venčali su se 1982. godine.

Ipak, i dalje nije jasno šta se dogodilo sa novcem. Bračni par je čak 2014. godine podneo zahtev za zaštitu od bankrota.

Tokom svih ovih godina, niko nije mogao ni da pretpostavi da je bio begunac od zakona, a među brojnim prijateljima koje je stekao bio je i jedan agent FBI.

 

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike