Severna Koreja upozorila SAD: Takav potez bismo tumačili kao objavu rata

02.12.2023

17:37

0

Izjave američke zvaničnice shvaćene su veoma ozbiljno

Severna Koreja upozorila SAD: Takav potez bismo tumačili kao objavu rata
Arhivska fotografija - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Pjongjang će svako mešanje u svoj nedavno lansirani satelit posmatrati kao objavu rata i na to će odgovoriti, upozorio je u subotu portparol severnokorejskog ministarstva odbrane.

Saopštenje je usledilo nakon komentara oficira za javne odnose američkih svemirskih snaga Šeril Klinkel kada je odgovarala na pitanje Radija Slobodna Azija o sposobnosti Vašingtona da se suprotstavi prvom severnokorejskom špijunskom satelitu.

- Kosmičke operacije združenih snaga mogle bi da uskrate protivničke svemirske i kontrasvemirske sposobnosti i usluge koristeći niz reverzibilnih i nepovratnih sredstava, smanjujući efikasnost i smrtonosnost protivničkih snaga u svim domenima - rekao je Klinkel.

Portparol severnokorejskog ministarstva odbrane upozorio je da će se „svaki napad na svemirsko dobro Demokratske Narodne Republike Koreje smatrati objavom rata njoj".

Satelit Pjongjanga Maligjong-1 je „teritorija DNRK, gde se sprovodi njen suverenitet“ u skladu sa međunarodnim ugovorima o istraživanju svemira. To znači da će se napad na letelicu tretirati kao napad na samu Severnu Koreju, ističe se u saopštenju.

Ako dođe do bilo kakvog mešanja u Malligjong-1, „nebrojeni američki špijunski sateliti koji svakodnevno lete iznad regiona Korejskog poluostrva, isključivo zaduženi za praćenje glavnih strateških tačaka DNRK, trebalo bi da se smatraju primarnim ciljevima za uništenje“, upozorava se.

AP Photo/Ahn Young-joon
 

- Otvorenim razotkrivanjem svoje šeme agresije za izvođenje vojnog napada na svemirska dobra druge suverene zemlje… SAD su pokazale pravo lice kao glavni počinilac zala, nastojeći da ostvare svoju divlju ambiciju da dominiraju svetom tako što će prostor svemira, zajedničko bogatstvo čovečanstva, da  pretvore u poprište rata - rekao je portparol Ministarstva odbrane.

Sevena Koreja je lansirala Maligjong-1 21. novembra, a Pjongjang tvrdi da je već uspeo da snimi Belu kuću, Pentagon i nekoliko američkih pomorskih baza.

Vašington je osudio lansiranje Severne Koreje, tvrdeći da je time prekršila međunarodnu zabranu korišćenja tehnologije balističkih raketa koja je uvedena Pjongjangu. Američko ministarstvo finansija u četvrtak je objavilo dodatne sankcije protiv Severne Koreje, usmerene na agente sa sedištem u inostranstvu, koje optužuje da pomažu zemlji da izbegne ograničenja.

Južna Koreja je u petak takođe postavila svoj prvi špijunski satelit domaće proizvodnje u orbitu, pošto se prethodno oslanjala na SAD na ovom polju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike