Južna Amerika na ivici rata! Brazil poslao vojsku na granicu, sukob dve zemlje preti da se rasplamsa (VIDEO/FOTO)

30.11.2023

16:04

0

Prema nekim izveštajima, vojnici Gvajane i Venecuele već su se sukobili

Južna Amerika na ivici rata! Brazil poslao vojsku na granicu, sukob dve zemlje preti da se rasplamsa (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Brazilsko Ministarstvo odbrane najavilo je raspoređivanje trupa na svojoj severnoj granici kao preventivnu „odbrambenu meru“ odgovarajući na eskalaciju tenzija između Venecuele i Gvajane.

Spor između dve nacije vrti se oko teritorije Esekiba, koja obuhvata površinu od 159.542 kvadratna kilometra i koja je bogata vitalnim prirodnim resursima poput nafte, gasa, ruda i pogodna je za hidrauličku i šumarsku industriju, a kojima upravlja Gvajana.

Režim Nikolasa Madura u Venecueli planira da sprovede referendum 12. decembra, isključujući lokalno stanovništvo, sa krajnjim ciljem aneksije sporne teritorije.

Brazilska vlada, zabrinuta zbog regionalnih sukoba koji uključuju susedne zemlje, poslala je svog najvišeg spoljnopolitičkog savetnika i bivšeg ministra spoljnih poslova Selsa Amorima da posreduje i spreči potencijalnu konfrontaciju.

- Ministarstvo odbrane prati situaciju. Odbrambene mere su pojačane u severnom graničnom regionu, što je doprinelo povećanju vojnog prisustva - navodi se u saopštenju brazilskog ministarstva u sredu uveče.

Administracija Lule da Silve naglasila je da su „pojačane odbrambene mere“ duž njene severne granice odgovor na teritorijalni spor.

 

 

Nedavno je Gvajana pokrenula mogućnost uspostavljanja „vojnih baza“ u Esekibu uz podršku Sjedinjenih Američkih Država.

- Nikada nismo bili zainteresovani za vojne baze, ali moramo da branimo svoje nacionalne interese - rekao je potpredsednik Gvajane Barat Džagdeo na konferenciji za novinare

- Zainteresovani smo za održavanje mira u našoj zemlji i na našim granicama, ali radimo sa saveznicima na obezđivanju sveobuhvatnog plana - dodao je on, najavljujući predstojeću posetu zvaničnika američkog Ministarstva odbrane sledeće nedelje.

Mobilizacija vojnih snaga Brazila podvlači sve veće strahove i proaktivne mere koje preduzimaju regionalne sile da ublaže eskalirajući sukob između Venecuele i Gvajane.

Prema nekim izveštajima, vojnici Gvajane i Venecuele već su se sukobili, ali ove informacije nisu zvanično potvrđene.

 

 

Pretenzije Venecuele na Esekibu, koje su bile izvor dugotrajnog teritorijalnog spora, ponovo su raspaljene poslednjih godina nakon što je Gvajana otkrila naftu i gas u blizini morske granice.

Najava da će Venecuelanci glasati na referendumu o "pravima" na Esekibu izazvala je buru i očekuje se da će Međunarodni sud pravde (ICJ) u petak doneti odluku o zahtevu Gvajane da se referendum poništi. Vlada Venecuele je rekla da će nastaviti da radi na tom pitanju bez obzira na sve.

Venecuela je protestovala zbog tendera za naftu koji je Gvajana raspisala u septembru, tvrdeći da su priobalna područja predmet spora i da kompanije kojima su dodeljena polja neće imati prava da ih istražuju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike