Ruske zveri kojima ništa ne može da promakne: Blokiraju sve sa zapada, sateliti samo znaju gde su, ali ne i koji sistem je u pitanju (FOTO)

01.12.2023

13:44

0

Čak su i poznavaoci zbunjeni

Ruske zveri kojima ništa ne može da promakne: Blokiraju sve sa zapada, sateliti samo znaju gde su, ali ne i koji sistem je u pitanju (FOTO)
Nebo-M - Copyright Profimedia

Satelitski snimci koji su prošle subote objavljeni na društvenoj mreži Tviter privukli su pažnju stručnjaka jer su otkrili neidentifikovani kompleks duž obale Krima, posebno u regionu Sevastopolja, prenosi bugarski portal Obektivno.

Ovi sistemi, evidentni na fotografijama nastalim 24. novembra, a koje je napravio satelit Sentinel-1 Evropske svemirske agencije, izazivaju znatne smetnje i ostavljaju analitičare u nedoumici, a čak su i materijal koji je napravio satelit učinili beskorisnim jer su fotografije koje je poslao veoma mutne.

Obim tih aktivnosti je impozantan, a ometajući signali primećeni su i u regionu Jevpatorije, što ukazuje na veliku snagu opreme. Misterija leži u otkrivanju toga da li prikazane fotografije predstavljaju sistem radio-elektronskog ratovanja ili radarski sistem visokog intenziteta.

Ono što je očigledno jeste da ovi sistemi jačaju odbrambenu strategiju protiv napada dronova i pomorskih bespilotnih plovila iz Ukrajine. Pretpostavlja se da su usmereni na jačanje zaštite osnovne infrastrukture i objekata na Krimu.

Moćni sistem

Iako postoji razumna verovatnoća da su ove smetnje povezane s novim ruskim radarskim sistemom, stručnjaci pozivaju na oprez.

Moguće je da je već postojeći radarski sistem nedavno integrisan u protivvazdušnu odbranu Krima.

Profimedia
 

Ova pretpostavka dobija na verodostojnosti s obzirom na nedavne napade na Sevastopolj, gde se nalazi sedište Crnomorske flote, zajedno sa nekoliko podmornica i brodova ruske flote.

Dva ruska radarska sistema, Voronjež-DM i Voronjež-M, zajedno sa sistemom Nebo-M, poseduju kapacitete za ometanje bilo kakvih pokušaja prisluškivanja ili praćenja satelita.

Voronjež

Voronjež-DM i Voronjež-M, koji rade u decimetarskom opsegu talasnih dužina, emituju moćne elektromagnetne talase koji mogu da poremete elektronske uređaje u radijusu većem od 150 kilometara.

Profimedia
Voronjež-M

Smetnje se prave radarskim prenosom visokofrekventnih radio-talasa, koji mogu da stvore elektromagnetna polja koja ometaju normalno funkcionisanje osetljive opreme

Voronjež-DM, na primer, radi u decimetarskom opsegu talasnih dužina i dizajniran je za otkrivanje i praćenje balističkih projektila na velikom dometu

Sa druge strane, radarski sistem Voronjež-M koristi se za otkrivanje i praćenje različitih tipova ciljeva, uključujući avione i balističke rakete.

Nebo-M

Slično tome, radarski sistem Nebo-M, mobilni trodimenzionalni sistem, ima domet 150 kilometara i poznat je po naprednim mogućnostima elektronskih protivmera.

Sposoban je da radi u različitim vremenskim uslovima i po naprednim mogućnostima elektronskih protivmera, koje mogu poremetiti satelitske snimke i otežati snimanje njegove tačne lokacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike