Tajani žestoko odgovorio Sančezu: Španijom vladaju ekstremna levica i secesionisti!

30.11.2023

15:20

0

"Mi poštujemo vladavinu prava. Da li je isto u Madridu?"

Tajani žestoko odgovorio Sančezu: Španijom vladaju ekstremna levica i secesionisti!
Copyright Profimedia

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani u četvrtak je odgovorio na tvrdnju španskog premijera Pedra Sančeza da "u Rimu vlada krajnja desnica", izjavivši: 

- U Španiji vlada ekstremna levica. U Italiji smo je pobedili. Mi poštujemo vladavinu prava. Da li je isto u Madridu? - napisao je Tajani na Iksu, platformi koja je prethodno bila poznata kao Tviter.

Tajani je takođe dodao: "U Italiji vlada Evropska narodna partija, a u Španiji secesionisti".

Sančez je u četvrtak, u svom prvom intervjuu od povratka na vlast, izjavio:

- U Italiji je na vlasti ekstremna desnica: mi smo je ovde zaustavili. Svedoci smo napredovanja reakcionarnih vlada koje dovode u pitanje osnovne elemente, kao što su učešće žena u političkom, ekonomskom i društvenom životu ili koje trivijalizuju klimatsku hitnost, koja je jedan od glavnih problema koji se tiču čovečanstva, a ne samo Španije - rekao je on za RTVE, referišući se i na nedavnu pobedu desnice u Argentini i Holandiji.

- Stoga smo ovaj talas zaustavili glasom španskog naroda na izborima - zaključio je Sančez.

Profimedia
 

Podsetimo, dan nakon što je Pedro Sančez položio zakletvu i započeo novi mandat na mestu predsednik španske vlade, oko 170.000 ljudi marširalo je ulicama Madrida na do sada najvećem protestu protiv Sančeza i amnestije za katalonske separatiste, na koju su socijalisti pristali u zamenu za podršku katalonskih i baskijskih partija.

Demonstracije pod parolom "Ne u moje ime: ni amnestija, ni samoopredeljenje" održane su dva dana nakon što je španski premijer i lider socijalista Pedro Sančez u parlamentu dobio novi četvorogodišnji mandat uz podršku katalonskih i baskijskih nacionalističkih stranaka

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike