Zapad počeo Ukrajini da sugeriše da je vreme za pregovore: Bliži li se rat kraju?

06.11.2023

21:12

0

Autor: N.P.

Kako se fokus pomerio na Izrael, Ukrajina je pala u zaborav

Zapad počeo Ukrajini da sugeriše da je vreme za pregovore: Bliži li se rat kraju?
Vladimir Zelenski i Džo Bajden - Copyright AP Photo/Evan Vucci

Američki i evropski zvaničnici su počeli diskretno da poručuju ukrajinskoj vladi da bi uskoro trebalo započeti pregovore sa Rusijom i šta bi oni mogli da podrazumevaju kako bi se konačno okončao rat, preneo je "NBC njuz".

Pozivajući se na aktuelne i nekadašnje zvaničnike SAD upoznate sa situacijom, medij je preneo da se Kijevu sugeriše čega bi mogao da se odrekne kako bi se postigao mirovni sporazum.

Navodno, pojedini razgovori su se održali prošlog meseca tokom sastanka sa predstavnicima više od 50 zemalja koje podržavaju Ukrajinu, uključujući članice NATO-a, što je poznato pod imenom Ukrajinska odbrambena kontaktna grupa.

Među zapadnim saveznicima vlada bojazan da je rat dospeo u ćorsokak i da su isporuke vojne i finansijske pomoći Ukrajini dovedene u pitanje. Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je zabrinuta da Ukrajina ostaje bez vojnika i resursa dok "Rusija izgleda ima beskonačne zalihe".

AP Photo
Pretpostavlja se da bi pitanje Krima bilo u fokusu pregovora

Takođe, Ukrajina se bori sa regrutovanjem, a u narodu vlada sve veće nezadovoljstvo prema odlukama predsednika Vladimira Zelenskog.

Rat Izraela i Hamasa je takođe odvukao veliku pažnju, tako da javnost počinje da zaboravlja da je do pre mesec dana bila zaokupljena Ukrajinom. Upravo zbog toga biće i sve teže opravdati dodatnu pomoć Kijevu.

Kako prenosi "NBC njuz", pojedini vojni zvaničnici SAD su počeli da govore da je rat u Ukrajini u ćorsokaku i da će se videti koja strana će duže održati svoju vojsku. Niko nije osvojio veće teritorije, a u Vašingtonu procenjuju da Ukrajina ima vremena do kraja godine, ili malo posle toga, pre nego što počnu mirovni pregovori.

- Sve odluke o pregovorima stoje na Ukrajini. Nastavićemo snažno da stojimo uz Ukrajinu dok brani svoju slobodu i nezavisnost - poručila je portparolka Nacionalnog saveta bezbednosti SAD Edrijen Votson.

Šta je ostalo od ukrajinske vojske?

Predsednik SAD Džo Bajden posebno se usredsredio na ukrajinsku desetkovanu vojsku, navode dva izvora upoznata sa situacijom.

- Broj vojnika je u fokusu američke administracije. SAD i saveznici mogu Ukrajinu da snabdevaju oružjem, ali ukoliko nema sposobnih trupa da ga koriste, to neće mnogo pomoći - rekao je jedan izvor za "NBC njuz".

AP Photo/Susan Walsh
Džo Bajden

Bajden je tražio od Kongresa da odobri dodatan fond pomoći za Ukrajinu, ali su se tome protivili republikanci. U jednom od poslednjih poteza, Bela kuća je povezala pomoć za Ukrajinu i Izrael, što je naišlo na podršku određenih republikanaca, ali su drugi istakli da će glasati samo za pomoć Izraelcima.

Nema sumnje da je rat u Izraelu odvukao ne samo pažnju medija i javnosti sa Ukrajine već i namere o slanju dodatnih paketa pomoći.

Ima li šanse za pregovore?

Iako je Moskva više puta ponovila da želi da sedne za pregovarački sto, što je moglo da se privede kraju još u aprilu prošle godine, nema naznaka da bi to moglo da se dogodi u skorijoj budućnosti.

Bajdenova administracija je uverena da predsednik Vladimir Putin nije spreman da pregovara sa Kijevom. Međutim, Zelenski je bio taj koji je doneo zakon kojim se zabranjuje pregovaranje sa ruskim liderom.

SAD su potrošile oko 44 milijarde dolara na bezbednosnu pomoć Ukrajini otkad je počeo rat u februaru 2022. Prema određenim informacijama, mogle bi da pošalju još pet milijardi pre nego što novca nestane. Navodno, ne bi ni toga bilo da iz administracije nisu saopštili da su otkrili "računovodstvenu grešku" od 6,2 milijarde dok su procenjivali svu pomoć koja je dosad poslata Kijevu.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
Vladimir Zelenski

U svakom slučaju, kako prenose američki mediji, napredak ukrajinske kontraofanzive je veoma spor, a nestala je skoro svaka nada će Ukrajina moći da načini neke značajnije uspehe na frontu.

Prema Galupovoj nedavnoj anketi, među Amerikancima opada podrška Ukrajini. Pre samo tri meseca, 24 odsto ljudi je smatralo da SAD čine previše za Kijev, a sada je ta brojka 41 odsto. Trideset i tri odsto ispitanika smatra da Vašington dovoljno odvaja za Kijev, dok 25 procenata ističe suprotno.

Podrška javnosti je počela da opada i u Evropi.

Dugo je vladalo mišljenje da je Ukrajini potrebno vreme da se bori na ratištu, pogotovo sa novom opremom, ali se sada stiče utisak "da je prekasno i da je vreme da se postigne dogovor".

Pogotovo je jasno da Kijev ne bi imao snage ni resursa za još jednu ofanzivu.

U međuvremenu, Zelenski je negirao da zvaničnici Zapada lobiraju da se sedne za pregovarački sto, rekavši da Kijev neće pregovarati sa Rusijom.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike