Bolnice omogućile nekrofilu da godinama skrnavi tela: Novi detalji otkrili kako je neometano ispunjavao svoje potrebe

29.11.2023

15:50

0

Osuđen je na doživotni zatvor, a novi detalji se i dalje saznaju

Bolnice omogućile nekrofilu da godinama skrnavi tela: Novi detalji otkrili kako je neometano ispunjavao svoje potrebe
Dejvid Fuler - Copyright Kent Police

Čovek za koga se veruje da je najgori nekrofil i ubica u britanskoj istoriji mogao je da zlostavlja tela više od 100 žena i devojaka tokom 15 godina zbog "ozbiljnih propusta" u bolnicama u kojima je radio, pokazala je istraga.

Dejvidu Fuleru, koji je priznao da je ubio dve žene i seksualno zlostavljao tela mnogih drugih koje je pronašao u mrtvačnicama, rečeno je 2021. da će ostatak života provesti iza rešetaka. Slučaj je podstakao pokretanje nezavisne istrage iz dva dela.

- Tokom godina, propuštene su prilike da se dovede u pitanje Fulerova radna praksa - rekao je rukovodilac istrage ser Džonatan Majkl kada je u utorak objavio prvu rundu nalaza.

- Rutinski je radio preko ugovorenih sati, obavljajući poslove u mrtvačnici koji nisu bili neophodni ili koje nije trebalo da obavlja neko ko ima hronične probleme sa leđima. Ovo nikada nije na pravi način dovedeno u pitanje - dodao je.

Tokom suđenja 2021. godine Fuler je priznao da je 1987. ubio 25-godišnju Vendi Knel i 20-godišnju Kerolajn Pirs u odvojenim napadima u Tunbridge Vells u Kentu. On je potom priznao da je seksualno zlostavljao tela mrtvih žena i devojčica starosti između devet i 100 godina dok je radio za fondaciju Mejdston i Tunbridž Vels između 2005. i 2020.

Kasniji zločini su otkriveni nakon što je policija upala u njegovu kuću i pronašla više od 800.000 slika i 500 video-snimaka njegovog zlostavljanja, kao i dokaze o njegovom „stalnom interesovanju“ za silovanje, zlostavljanje i ubistvo žena.

Kent Police
 

- Prestupi koje je Fuler počinio bili su zaista šokantni i on nikada neće biti pušten iz zatvora. Neuspesi menadžmenta, upravljanja, regulative, nepoštovanje standardnih politika i procedura, zajedno sa nedostatkom radoznalosti, sve je doprinelo stvaranju ambijenta u kom je on mogao da čini zlodela, i to neometano 15 godina - rekao je Majkl.

„Malo se obraćala pažnja“ na to ko je ulazio u mrtvačnicu, a Fuler ju je posetio 444 puta u jednoj godini, što je prošlo „neopaženo i bez provere“, rečeno je novinarima.

Rukovodilac istrage, bivši bolnički konsultant i izvršni direktor britanske Nacionalne zdravstvene službe, izneo je 17 preporuka osmišljenih da se pomogne u sprečavanju sličnih zločina. Među njima je bio i poziv da se kamere za video-nadzor postave u mrtvačnice i obdukcione sale i da osoblje za održavanje obavlja zadatke u tim prostorima u parovima.

Vlada je pokrenula istragu 2021. godine, a prva faza se bavila poslodavcem. Druga istraga je pokrenuta u julu kako bi se ustanovilo kako se zbrinjavaju ljudi koji su umrli širom zemlje, i fokusira se na zaštitu u privatnim mrtvačnicama, privatnim ambulantnim vozilima i direktorima pogreba. Ovaj izveštaj se očekuju 2024. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike