Oskar Pistorijus izlazi iz zatvora: Paraolimpijcu koji je ubio devojku odobrena uslovna sloboda

24.11.2023

13:14

0

Sportista, koji je nazvan "Blade Runner" zbog svojih protetskih nogu od ugljeničnih vlakana, uvek je tvrdio da je pucnjava bila greška, tvrdeći da je mislio da je Riva provalnik

Oskar Pistorijus izlazi iz zatvora: Paraolimpijcu koji je ubio devojku odobrena uslovna sloboda
Copyright Profimedia

Južnoafrićki paraolimpijac Oskar Pistorijus, koji je ubio svoju devojku Rivu Stenkamp, trebalo bi da bude pušten iz zatvora u januaru, posle deset godina iza rešetaka.

U petak mu je zvanično odobreno prevremeno puštanje iz zatvora na uslovnu slobodu.

Zatvorske vlasti su potvrdile da će biti pušten 5. januara.

Pistorijus je na u ranim satima na Dan zaljubljenih 2013. pucao u Rivu (29) više puta kroz zaključana vrata kupatila u svom domu.

Bivši sportista (37) odslužio je više od polovine svoje kazne u zatvoru u Južnoj Africi nakon što je osuđen na 13 godina i pet meseci.

Sportista, koji je nazvan "Blade Runner" zbog svojih protetskih nogu od ugljeničnih vlakana, uvek je tvrdio da je pucnjava bila greška, tvrdeći da je mislio da je Riva provalnik.

Profimedia
Riva i Oskar

Upucao ju je u glavu, kuk i ruku, a kasnije je na sudu tvrdio da je shvatio da je zapravo ona unutra tek kada je razbio vrata kupatila.

Pistorijusu je uslovna sloboda odbijena u martu, ali je Ustavni sud saopštio da je polovina kazne odslužena, nakon što je početak služenja kazne pomerena s 2017. na 2016. godinu.

- Nisam ubeđena da je Pistorijus rehabilitovan, budući da to podrazumeva da osoba bude u potpunosti spremna da se suoči s istinom njenog zločina i posledicama - izjavila je Džun Stinkemp, majka ubijene Rive.

Njen zastupnik Robert Metjuz istakao je da je bitno uzeti u obzir uticaj koji je Pistorijusovo zlodelo imalo na porodicu Stinkamp.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike