Nije lepo ni prihvatljivo: Nekrofilija postaje krivično delo u Holandiji

13.06.2023

23:42

0

Holandija će proglasiti nekrofiliju kažnjivom po zakonu, saopštile su danas ministarke pravde i bezbednosti Dilan Ješilgoz i unutrašnjih poslova Hanke Bruins Slot

Nije lepo ni prihvatljivo: Nekrofilija postaje krivično delo u Holandiji
Braća zatekla mrtvu sestru u stanu na Zvezdari: Ilustracija - Copyright Profimedia

Holandija će proglasiti nekrofiliju kažnjivom po zakonu, saopštile su danas ministarke pravde i bezbednosti Dilan Ješilgoz i unutrašnjih poslova Hanke Bruins Slot.

One su u pismu parlamentu navele da zabrana uključuje fotografisanje sa lešom i snimanje "seksi" fotografija istog.

"Smatramo da treba poslati jasan signal da ovo ponašanje, ali i drugi veoma radikalni oblici (fizičkog) skrnavljenja leša nisu prihvaćeni u našem društvu", istakla je Ješilgoz i dodala da to može da nanese veliku patnju preživelim rođacima, prenosi Tanjug.

Ješilgoz  je rekla da telo preminulog ima poseban pravni status koji nije u potpunosti zaštićen holandskim zakonom, kao i da pravni sistemi drugih zemalja "nude više zaštite od krivičnih dela" te vrste.

Pixabay
 

Kako je dodala, pravni sistemi Velike Britanije, Belgije, Francuske, Nemačke, Švedske i Sjedinjenih Američkih Država uglavnom su već kriminalizovali seksualno opštenje sa lešom.

Ona je upozorila da dosadašnji način kažnjavanja nekrofilije na osnovu člana 350, koji precizira da je uništavanje ili oštećenje tela kažnjivo, nije primeren patnji koja je nanesena preminulim srodnicima niti poštovanju koje pokojnik zaslužuje.

Ministri će stoga prilagoditi zakon tako da nekrofilija postane sama po sebi krivično delo.

"Ovo se odnosi na svo seksualno ponašanje, a ne samo na seksualnu penetraciju", objašnjava Ješilgoz.

Zakonom će biti regulisana i krivična odgovornost za proizvodnju ili posedovanje seksualnih slika koje uključuju leševe.

"Pravljenje slika seksualne prirode tela preminule osobe može izazvati ozbiljnu uznemirenost kod njenih rođaka, a slike se mogu doživeti kao šokantne i uvredljive. Ovo takođe može naštetiti ljudskom dostojanstvu preminule osobe", dodala je ministarka.

AP Photo/Andrii Marienko
 

U januaru je većina poslanika donjeg doma holandskog parlamenta, zatražila od ministarke da zabrani dela nekrofilije.

Istraživači Centra za naučno istraživanje i dokumentaciju (VODC) proučavali su nekoliko različitih oblika skrnavljenja tela, uključujući seksualne radnje sa lešom, kupovinu ili prodaju leša, pravljenje slika leša uključujući uzimanje otisaka prstiju i slično.

Oni su preporučili da se kriminalizuju namerno skrnavljenje leša i ekshumacija tela bez dozvole, doniranja tela radi profita, kao i da se uvede više procedura za izdavanje dozvola za organizacije koje žele da uključe leševe kao deo izložbe ili prezentacije.

"Važno je napomenuti da je studija pokazala da je, prema dostupnim podacima, broj incidenata za sva krivična ponašanja na godišnjem nivou ograničen", rekla je Ješilgoz, napominjući da nema mnogo poznatih slučajeva nekrofilije u Holandiji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike