Objavljena mapa Evrope sa kritičnim tačkama: U crvenoj zoni i Srbija, zemlje u našem komšiluku označene kao posebno ugrožene

28.11.2023

18:12

2

Jug i istok naše države se crvene

Objavljena mapa Evrope sa kritičnim tačkama: U crvenoj zoni i Srbija, zemlje u našem komšiluku označene kao posebno ugrožene
Copyright Prinrscreen Instagram/europeancommission

Evropska komisija objavila je na Instagramu kartu Evrope na kojoj su označene crvene zone, tojest područja koja su tokom prošle godine bila najugroženija od šumskih požara izazvanih globalnim zagrevanjem.

Na njoj se vidi da se jug i istok Srbije crvene, dok su neke zemlje, poput Hrvatske, skoro cele označene kao crvena zona.

- Godina 2022. označena je kao druga najgora godina za šumske požare. Unutar Europske unije gotovo 900.000 hektara zemlje, površina veličine Kipra, bilo je pogođeno vatrenom stihijom, uz ozbiljne posledice po mnoge šumske ekosisteme. Očuvanje tih šuma postaje ključno ne samo za očuvanje njihovog biodiverziteta, nego i za održavanje ekosistema koji imaju ključnu ulogu u regulaciji klime - navodi se u objavi.

- Šumski požari, suša i drugi elementi ugrožavaju njihovu budućnost. Popunjavamo praznine u informacijama o evropskim šumama i stvaramo sveobuhvatnu bazu znanja o šumama u EU. Naš novopredloženi Zakon o praćenju šuma koristiće našu CopernicusEU satelitsku mrežu i lokalne podatke za kreiranje resursa za mapiranje, praćenje, prikupljanje i deljenje važnih informacija o evropskim šumama - dodaje se, uz objašnjenje da će to omogućiti zemljama EU, vlasnicima i menadžerima šuma da se suoče sa izazovima i zaštite ekološke i ekonomske funkcije šuma.

Prema ovoj karti, osim Hrvatske i Srbije, u 2022. godini posebno ugrožene zemlje u Evropi bile su Italija, Španija, Portugalija, Francuska, Velika Britanija, Makedonija, Crna Gora, Albanija, Rumunija i Ukrajina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike