Danas se obeležava Međunarodni dan solidarnosti sa Palestincima: Zašto je izabran baš 29. novembar?

29.11.2023

09:12

1

Autor: N.P.

Ovaj dan se obeležava od sedamdesetih godina prošlog veka

Danas se obeležava Međunarodni dan solidarnosti sa Palestincima: Zašto je izabran baš 29. novembar?
Propalestinski skupovi održani su u Vašingtonu - Copyright AP Photo/Jose Luis Magana

UN svakog 29. novembra obeležavaju Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom, a ove godine je to u posebnom fokusu zbog rata u kome je Pojas Gaze praktično sravnjen sa zemljom.

Kao što znamo, palestinski Hamas je 7. oktobra napao jug Izraela i tom prilikom ubio 1.200 ljudi. Izraelska vojska je odgovorila žestokim bombardovanjem Pojasa Gaze i dosad je stradalo više od 15.000 ljudi.

Upravo zbog te neproporcionalnosti se širom sveta održavaju protesti u znak podrške Palestincima. Osim toga, Pojasu Gaze su uskraćene isporuke hrane, vode, goriva i struje.

Izraelska vojska je započela 27. oktobra i kopnenu ofanzivu na enklavu, a građanima je naložila da se evakuišu sa severa i krenu na jug. Međutim, i jug Gaze je konstantno bio na meti bombi.

U međuvremenu, u petak 24. novembra, prekid vatre je stupio na snagu tokom koga je Hamas počeo sa oslobađanjem talaca, a Izrael je pustio na slobodu određene palestinske zatvorenike među kojima su bili i maloletnici.

Međunarodni dan solidarnosti sa Palestincima je uspostavljen u skladu sa mandatima Generalne skupštine UN-a sadržanim u rezolucijama 32/40B od 2. decembra 1977. godine, 34/65D od 12. decembra 1979. godine i povezanim rezolucijama usvojenim u okviru agende "Palestinskog pitanja".

Pročitajte i ove detalje o ratu Izraela i Hamasa:

Zašto baš 29. novembar?

Inače, 29. novembar je izabran zbog njegovog značenja i značaja za narod Palestine. 

Tog dana 1947. godine, Generalna skupština je usvojila rezoluciju 181 (II), koja je postala poznata kao Rezolucija o particiji. Time je omogućeno osnivanje jevrejske i arapske države u Palestini, sa Jerusalimom kao zasebnom pravnom celinom pod posebnom međunarodnom ingerencijom. 

AP Photo/Emrah Gurel
Skup podrške Palestincima u Turskoj

Ipak, od dve države koje je trebalo da budu stvorene ovom rezolucijom, samo jedna je nastala, a to je Izrael. Tome je prethodilo masovno iseljavanje Palestinaca što oni zovu nakba (katastrofa na arapskom jeziku).

Palestinski narod, koji broji oko 12 miliona, živi prvenstveno na teritoriji okupiranoj od strane Izraela od 1967. godine, uključujući i Istočni Jerusalim, zatim u Izraelu, u okolnim arapskim zemljama i u izbegličkim kampovima u regionu.

Međunarodni dan solidarnosti podseća da pitanje Palestine i dalje ostaje nerešeno, i da narod Palestine tek treba da dobije svoja prava kao što su pravo na samoopredeljenje bez spoljnog mešanja, pravo na nacionalnu nezavisnost i suverenitet, i pravo na povratak u svoje domove.

AP Photo/Jose Luis Magana
Protesti u Vašingtonu

Sa posebnim problemima se suočavaju Palestinci na Zapadnoj obali jer ih izraelski doseljenici izbacuju iz kuća u kojima su njihove porodice živeli decenijama.

Specijalni sastanak će danas biti održann u Palati nacija u Ženevi kako bi se obeležio Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim narodom.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike