Mask: Hamas mora biti uništen, spreman sam da učestvujem u obnovi Gaze

27.11.2023

16:03

0

"Gazu treba učiniti prosperitetnom", rekao je milijarder

Mask: Hamas mora biti uništen, spreman sam da učestvujem u obnovi Gaze
Ilon Mask u poseti Izraelu - Copyright Profimedia/GPO Photo by /UPI

Američki milijarder Ilon Mask je u razgovoru uživo na platformi Iks sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom tokom posete Izraelu rekao da "nema izbora“ osim da se uništi teroristička grupa Hamas kako bi se donela bolja budućnost Gazi.

On se saglasio sa Netanjahuom da palestinska militantna organizacija ima "genocidne namere prema jevrejskom narodu".

Mask je rekao da bi želeo da pomogne u obnovi Gaze nakon rata, napominjući da je rehabilitacija teritorije važan korak ka sprečavanju budućeg sukoba.

- Ako želite sigurnost, mir i bolji život za stanovnike Gaze, onda morate uništiti Hamas. Prvo morate da se rešite otrovnog režima kao što je to urađeno u Nemačkoj i Japanu - rekao je Netanjahu, na šta je Mask odgovorio da nema drugog načina i dodao da želi da pomogne.

On je rekao da oni "koji imaju nameru da ubijaju moraju biti neutralisani". 

- Propaganda mora da prestane da obučava ljude da budu ubice u budućnosti. A onda, Gazu treba učiniti prosperitetnom. I ako se to desi, mislim da će to biti dobra budućnost - poručio je američki preduzetnik.

Mask je istakao da su civilne žrtve "neizbežne“ i da Izrael pokušava da ih izbegne u svom ratu protiv Hamasa.

On je ukazao na obnovu Nemačke i Japana od strane saveznika posle Drugog svetskog rata kao primere kako su napori za rekonstrukciju nakon velikog rata i jasne pobede pomogli da se obezbedi mir na duži vremenski period.

- Nadam se da ćete biti uključeni. A činjenica da ste došli ovde, dovoljno govori o vašoj posvećenosti da pokušate da obezbedite bolju budućnost - rekao je izraelski premijer Masku.

Mask danas boravi u Izraelu, tokom četvorodnevne pauze u borbama.

AP Photo/Fatima Shbair
Gaza je uništena u izraelskom bombardovanju

On je prošlog meseca optužen za podsticanje antisemitizma nakon što se saglasio sa objavom u kojoj se tvrdi da Jevreji podstiču mržnju prema belcima.

Netanjahu je u septembru pozvao Maska da uspostavi ravnotežu između zaštite slobodnog izražavanja i borbe protiv govora mržnje na društvenoj mreži Iks.


BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike