RAT NA BLISKOM ISTOKU Izrael i Hamas produžili primirje za još dva dana: Iran tražio trajni prekid vatre

27.11.2023

07:01

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Izrael i Hamas produžili primirje za još dva dana: Iran tražio trajni prekid vatre
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 52. dan.

Danas je poslednji dan četvorodnevnog primirja, a obe strane su zainteresovane za pruženje ukoliko će se oslobađati još talaca

Hamas je saopštio da je trećeg dana prekida sukoba s izraelskom vojskom oslobodio 13 izraelskih talaca, kao i četvoro stranaca - troje tajlandskih i jednog ruskog državljanina.

U poruci vojnicima, načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herci Halevi izjavio je da će se vojska odlučno vratiti borbi protiv Hamasa kada se okonča primirje u Pojasu Gaze i ostvariti cilj, a to je uništenje te terorističke grupe.

Pojedini nekadašnji francuski ambasadori pozvali na političko rešenje rata u Gazi, a izraelski plan da se eliminiše Hamas nazvali su "iluzijom".

20.37 - Galant: Kada Izrael obnovi sukobe s Hamasom,borbe će biti još jače

Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je večeras da će Izrael, kada bude nastavio sukobe s Hamasom, "udariti većom snagom i borbe će se voditi u celom Pojasu Gaze".

U obraćanju vojnicima pešadijske brigade Givati i oklopnih brigada, Galant im je poručio da treba da budu svesni da imaju nekoliko dana, posle čega će se vratiti na front, saopštila je kancelarija izraelskog ministra odbrane.

AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool
 

- Biće to istom jačinom, i jače nego što je bilo. Zapamtite da dok se organizujete, odmarate i istražujete, neprijatelj radi isto - rekao je Galant, preneo je Tajms of Izrael.

On je dodao da će se vojnici susresti sa spremnijim protivnikom.

- Stoga, Hamas će prvo dobiti bombe našeg ratnog vazduhoplovstva, a nakon toga, će dobiti granate od tenkova i artiljerije, i na kraju dolaze pešadijske trupe. Borićemo se u celom Pojasu - poručio je Galant.

Izrael i Hamas su u petak otpočeli četvorodnevno primirje dok se ne oslobodi deo talaca, s tim da je moguće produženje prekida vatre, ukoliko Hamas bude oslobađao po 10 talaca dnevno.

19.47 - Palestinski pokret Hamas saopštio je da je primio spisak od 33 palestinska zarobljenika koji bi trebalo da budu pušteni iz izraelskih zatvora u ponedeljak.

18.21 - Izrael i Hamas produžili primirje za još dva dana

17.23 - UN poziva na nastavak pregovora o primirju

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres rekao je da se "dijalog koji je doveo do sporazuma mora nastaviti" i ponovio svoj poziv na "potpuni humanitarni prekid vatre za dobrobit naroda Gaze, Izraela i šire regije".

AP Photo/Hadi Mizban
 

 

Guteres je ponovio pozive da se preostale taoce oslobodi "odmah i bezuslovno".

- Pozivam sve države da iskoriste svoj uticaj za okončanje ovog tragičnog sukoba i da podrže korake prema jedinoj održivoj budućnosti za regiju: rešenju sa dve države - s Izraelom i Palestinom koji žive jedni pored drugih, u miru i sigurnosti - rekao je Guterres.

15.02 - Borelj: Treba produžiti pauzu u ratu Izraela i Hamasa

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da treba produžiti trajanje pauze u ratu između Izraela i Hamasa da bi bila održiva dok se traži političko rešenje sukoba.

Borelj je na forumu Unije za Mediteran istakao da međunarodno humanitarno pravo važi za sve, u svakom trenutku i bez izuzetka.

AP Photo/Fred Sierakowski
Žozep Borelj

14.38 - Egipatski izvori: Pregovarači blizu dogovora o produžetku primirja

Egipatski, katarski i američki pregovarači blizu su postizanja dogovora o produžetku primirja Izraela i Hamasa koje ističe danas, rekli su danas egipatski bezbednosni izvori.

I dalje se razgovara koliko bi još primirje moglo da se produži i koji zatvorenici bi bili oslobođeni novim dogovorom.

AP Photo/Amr Nabil
Humanitarna pomoć stiže iz Egipta u Gazu

13.31 - Iran pozvao na trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa

Iran je danas pozvao na trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa. 

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani pozvao je da primirje postane stabilno i da se ne ponovi, kako je naveo, "okrutna agresija cionističkog režima na Gazu".    

13.29 - Izrael: Hamas i dalje drži 184 taoca

Portparol izraelske vlade saopštio je da je broj talaca koji se i dalje drže u zarobljeništvu u Gazi 184, među kojima je 14 stranaca i 80 Izraelaca sa dvojnim državljanstvom.

13.11 - Stoltenberg pozvao na produženje primirja između Izraela i Hamasa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas u Briselu na produženje četvorodnevnog primirja između Izraela i Hamasa kako bi se omogućilo oslobađanje još talaca.

AP Photo/Virginia Mayo
Jens Stoltenberg

12.35 - Ilon Mask je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom posetio uništeni kibuc Kfar Aza

11.06 - CNN: Više od 40 otetih talaca ne drži Hamas

Više od 40 talaca otetih 7. oktobra iz Izraela u Gazu ne drži Hamas, izjavio je neimenovani diplomatski izvor.

To stvara komplikacije jer se sporazumom o primirju Hamas obavezuje da preda taoce u zamenu za palestinske zatvorenike koje drži Izrael.

Hamas, dakle, mora da ima taoce koje bi trebalo da preda, prenosi CNN podsećajući da je ranije došao do informacija da oko 40 do 50 talaca drži Palestinski islamski džihad ili druge grupe ili pojedinci.

AP Photo/Adel Hana
Borci Hamasa

11.04 - Rus pobegao od Hamasa, ponovo ga uhvatili, pa oslobodili

Elena Magid, rođaka izraelsko-ruskog taoca Ronija Krivoja koga je Hamas oslobodio u nedelju, kazala je da je on uspeo da umakne militantima, a nakon što se krio sam u Gazi četiri dana, ponovo su ga uhvatili.

Navodno, Krivoj je rekao da se zgrada, u kojoj su bili zatočeni, srušila usled izraelskog bombardovanja. On je tada pobegao.

- Krio se nekoliko dana, a onda su ga meštani otkrili i vratili Hamasu - tvrdi Magid.

Koliko talaca je dosad oslobođeno?

  • Od početka primirja, u petak, sprovedene su tri razmene talaca i zarobljenika
  • Ukupno je oslobođeno 175 ljudi
  • Hamas je oslobodio 39 izraelskih državljana, u tri grupe od 13, kao i 17 Tajlanđana, jednog Filipinca i jednog Rusa
  • Izrael je oslobodio 117 palestinskih zatvorenika, u tri grupe od 39 ljudi
  • Netanjahu je rekao da bi primirje moglo da bude produženo ukoliko se bude oslobađalo više talaca, 10 dnevno 

9.19  - Ilon Mask doputovao u posetu Izraelu

Američki milijarder i vlasnik kompanija Iks (Tviter), Tesla i Spejs Iks, Ilon Mask, doputovao je danas avionom u Tel Aviv.

Prema pisanju Rojtersa Mask je započeo svoju posetu tokom koje će izraelski lideri nastojati da skrenu pažnju svetske javnosti na tešku situaciju talaca koje Hamas drži zatočene u ratom razorenom Pojasu Gaze i da istaknu pitanje rastućeg antisemitizma na internetu.

Profimedia
Ilon Mask

9.18 - Izrael i Hamas izrazili zabrinutost oko lista talaca koji treba da budu pušteni

Izrael i palestinski Hamas izrazili su zabrinutost povodom lista talaca i zatvorenika za koje se očekuje da budu oslobođeni poslednjeg dogovorenog dana primirja.

- Pojavio se manji problem s današnjom listom. Katarski medijatori sarađuju sa obe strane kako bi se izbegla odlaganja - saopštio je zvaničnik.

Tokom prethodna tri dana Izrael je dao imena žena i dece za koje je odlučeno da će biti pušteni iz zatvora, a Hamas je puštao imena talaca koje će osloboditi 12 sati unapred.

AP Photo/Fatima Shbair
 

7.40 - Bajden i Netanijahu razgovarali o taocima, primirju, humanitarnoj pomoći Gazi

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je s izraelskim premijerom Bendžaminom Netanjahuom o situaciji u Pojasu Gaze i složili su se da će nastaviti da sarađuju kada je u pitanju puštanje na slobodu preostalih talaca, saopštila je Bela kuća.

AP Photo/Stephanie Scarbrough
 

Bajden je pozdravio oslobađanje talaca od strane Hamasa u poslednja tri dana, uključujući i jednu američku devojčicu. Lideri su razgovarali i o privremenom prekidu vatre i neophodnosti dostavljanja više humanitarne pomoći u Pojas Gaze. Netanijahu je zahvalio Bajdenu na njegovom posredovanju u pregovorima s Hamasom, i složili su se da posao nije gotov, te da će nastaviti da sarađuju kada je u pitanju puštanje na slobodu preostalih talaca.

7.00 - Netanijahu: Spremni smo na produženje primirja, posle toga nastavljamo operaciju

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je večeras da je u telefonskom razgovoru rekao američkom predsedniku Džou Bajdenu da je otvoren za produženje primirja sa Hamasom, ali da je ponovio da će se, kada se ono završi, kopnena operacija Izraelskih oružanih snaga (IDF) u Pojasu Gaze nastaviti punom snagom.

AP Photo
 

- Doveli smo kući još jednu grupu talaca, dece i žena, i dirnut sam u dubinu srca, kao i cela nacija, kada vidimo da su se porodice ponovo spojile - rekao je on u video izjavi.

Netanijahu je naveo da je sa Bajdenom razgovarao o oslobađanju talaca, posebno devojčice sa američko-izraelskim državljanstvom Avigajl Idan.

6.50 - Izraelska zatvorska služba: Oslobođeno 39 Palestinaca

Izraelska zatvorska služba saopštila je večeras da je oslobodila 39 palestinskih zatvorenika.

Oni su pušteni u sklopu dogovora Izraela i Hamasa, pošto je prethodno Hamas oslobodio 14 izraelskih talaca i troje stranih državljana iz Gaze.

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan u Izraelu i Pojasu Gaze.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.400 ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 9.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.400 u Izraelu, među kojima i veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- Dogovoreni četvorodnevno primirje i razmena talaca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike