Femicid koji je potresao Italiju: Danima su širom zemlje tragali za devojkom (22), a epilog je jeziv!

25.11.2023

23:34

0

Osumnjičeni Filip Tureta (21) sleteo je jutros na aerodrom u Veneciji, a očekuje se da će biti prebačen u zatvor u Veroni

Femicid koji je potresao Italiju: Danima su širom zemlje tragali za devojkom (22), a epilog je jeziv!
Đulija Čeketin - Copyright Printscreen/Iks/@KaceyKells

Nemačka je izručila Italiji njenog državljanina Filipa Turetu, koji se sumnjiči za ubistvo bivše devojke Đulije Čeketin. U Italiji je ove godine ubijeno 106 žena, od kojih su 55 bile žrtve partnera.

Osumnjičeni Filip Tureta (21) sleteo je jutros na aerodrom u Veneciji, a očekuje se da će biti prebačen u zatvor u Veroni, gde bi trebalo da odgovori na pitanja u okviru istrage o smrti njegove bivše devojke, prenose italijanski mediji.

 

 

Čeketin (22) nestala je nakon što se videla sa Turetom u jednom tržnom centru u blizini Venecije, samo nekoliko dana pre nego što je trebalo da dobije diplomu iz biomedicinskog inženjerstva. Njeno telo pronađeno je 18. novembra u jarku u blizini jezera u podnožju Alpa, a bilo je prekriveno crnim plastičnim kesama, prenosi AP.

Čak nedelju dana trajala je potraga širom zemlje.

Kako navodi Gardijan, ona je izbodena više puta. Tureta je uhapšen sledećeg dana u Nemačkoj.

Ubistvo Čeketin izazvalo je bes i tugu u zemlji, u kojoj se mnoge žene žale na i dalje ukorenjene patrijarhalne stavove.

 

 

U proteklih nekoliko dana održan je niz skupova i bdenja kako bi se odala pošta Čeketin, a demonstranti su i danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, izašli na ulice širom zemlje. 

"Za Đuliju nemojte držati trenutak ćutnje. Femicid je državno ubistvo jer nas država ne štiti. Femicid nije zločin iz strasti, to je zločin iz moći", kaže Elena, Đulijina seestra.

Oglasila se i Meloni

Đulijina smrt takođe je izazvala komentar premijerke Đorđe Meloni, čija je stranka bila među onima koji su bili uzdržani kad se u EU glasalo za ratifikaciju međunarodnog ugovora usmerenog na sprečavanje nasilja nad ženama.

- Svi smo se poslednjih dana nadali da je Đulija živa. Nažalost, naši najveći strahovi su se ostvarili. Svaka žena ubijena zato što je ‘kriva‘ jer je slobodna devijacija je koja se ne može tolerisati i koja me tera da nastavim putem kojim sam krenula da zaustavim ovo varbarstvo - dodala je Meloni, koja je prošle godine postala prva žena premijerka zemlje.

Prema podacima italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ove godine je u Italiji ubijeno 106 žena, od kojih su njih 55 bile žrtve partnera ili bivšeg partnera.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike