Trka s vremenom: Osmomesečnu bebu hoće da isključe sa aparata, roditelji očajni čekaju odluku suda, u pitanju su sati

10.11.2023

12:49

0

Saslušanje je zakazano za 13 sati, a naloženo je da se aparati isključe u 17 časova

Trka s vremenom: Osmomesečnu bebu hoće da isključe sa aparata, roditelji očajni čekaju odluku suda, u pitanju su sati
Mala Indi sa roditeljima - Copyright Privatna arhiva

Roditelji osmomesečne bebe Indi Gregori iz Velike Britanije suočavaju se s teškom odlukom o prestanku lečenja njihove ćerke, koja boluje od mitohondrijske bolesti.

Drama je usledila nakon što su doktori u britanskoj bolnici izjavili da više nemaju mogućnosti za dalje lečenje i pošto je doneta odluka da ona bude skinuta sa aparata za održavanje u životu.

Nakon saslušanja, sudija je odlučio da prestanak lečenja treba da se dogodi u bolnici ili hospicijumu, a ne u porodičnom domu, smatrajući da je lečenje kod kuće previše opasno.

Rok za prekid lečenja prvobitno je bio određen za četvrtak u 15 sati, ali je nakon žalbe roditelja pomeren na petak u 17 sati.

Roditelji su izrazili želju da beba bude premeštena u njihov dom, ali sudija nije odobrio tu opciju zbog potencijalnih rizika. Novi rok za prekid lečenja je odložen do petka u 17 sati, do kada će Indi ostati priključena na aparate za održavanje života.

U međuvremenu, roditelji su podneli žalbu, a saslušanje zakazano za petak u 13 sati razmotriće nove informacije i mogću italijansku intervenciju, a Indi neće biti skinuta sa aparata dok s ene dobiju nove instrukcije.

Profimedia
 

- Ne smeju da ga diraju do posle saslušanja. Indi ne zaslužuje da umre, zaslužuje da živi. Naš san je da je dovedemo u Italiju. Želim da zahvalim italijanskoj vladi i predsedniku koji su ponudili da se lečenje nastavi u bolnici u Rimu - rekao je Din Gregori, Indin otac, dodajući da je njegova ćerka borac.

Italijanska vlada je priznala Indi kao svoju državljanku kako bi podržala porodicu i omogućila joj lečenje, a Vatikanska dečja bolnica u Rimu je spremna da nastavi da je održava u životu.

 

Italijanski konzul u Mančesteru, na zahtev porodice, preuzeo je ulogu sudije za starateljstvo nad devojčicom i izdao hitnu meru za njeno prebacivanje u Rim. Takođe je imenovo posebnog staratelja koji će komunicirati sa britanskom bolnicom i upravljati situacijom.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike