Španska katolička crkva saopštila: Žrtve seksualnog zlostavljanja dobiće nadoknadu i u slučajevima koji nisu okončani

24.11.2023

19:45

0

Generalni sekretar Španske biskupske konferencije ističe da će sve "morati da bude ispitano od slučaja do slučaja"

Španska katolička crkva saopštila: Žrtve seksualnog zlostavljanja dobiće nadoknadu i u slučajevima koji nisu okončani
Katolički sveštenik/Ilustracija - Copyright Pixabay

Španska katolička crkva saopštila je danas da će nadoknađivati štetu žrtvama seksualnog zlostavljanja čak i u slučajevima koji nisu okončani. Takva odluka predstavlja pomak u odnosu na prethodno stanje, naročito u slučajevima nedovršenih postupaka ili onih kada dođe do zastarelosti slučaja ili je počinilac zlostavljanja preminuo, preneo je Rojters.

Generalni sekretar Španske biskupske konferencije Francisko Garsija Magan ističe da će sve "morati da bude ispitano od slučaja do slučaja". Naglasio je i da su španski biskupi jednoglasno odobrili plan reparacije žrtvama.

Britanska agencija napominje da je crkva do sada često odbijala da nadoknadi štetu u slučajevima kada je nasilnik preminuo. Katolička crkva suočila se sa ovom skandalom nakon velikog medijskog istraživanja 2021. godine, koje je razotkrilo rasprostranjeno zlostavljanje sveštenika u Španiji.

Rojters podseća i na brojne slične slučajeve seksualnog nasilja u Katoličkoj crkvi u drugim zemljama, poput Sjedinjenih Američkih Država, Irske i Francuske. Istraživanje objavljeno prošlog meseca, koje je deo izveštaja španskog ombudsmana za ljudska prava, pokazalo je da je 0,6 odsto od 8.000 ispitanika izjavilo kako su bili zlostavljani.

Agencija navodi i to da je ombudsman kritikovao katoličku crkvu zbog toga što ne sarađuje u potpunosti sa istragom, kao i da pokušava da minimizira ovu pojavu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike