Posle godinu dana istrage nije utvrđeno zašto je ogromni akvarijum eksplodirao: Postoje tri teorije

24.11.2023

15:53

0

Scenario o namernoj sabotaži odbačen je na samom početku istrage

Posle godinu dana istrage nije utvrđeno zašto je ogromni akvarijum eksplodirao: Postoje tri teorije
Copyright Profimedia

Tužioci u Berlinu saopštili su u utorak da su zatvorili istragu o pucanju ogromnog akvarijuma prošlog decembra nakon što ekspertski izveštaj nije utvrdio razlog zbog kog je rezervoar eksplodirao.

Akvarijum AkvaDom, koji je stajao u predvorju hotela u centru nemačke prestonice, eksplodirao je u ranim satima 16. decembra, ispustivši milion litara (264.000 galona) vode u zgradu i na ulicu.Tom prilikom Lakše su povređene dve osobe.

Inženjer Kristijan Bonten, koji je osmislio i napravio akvarijum, izneo je tri teorije, ali je rekao da nema jasnih dokaza koji bi potvrdili bilo koju od njih.

Hipoteze su bile da je lepljivi šav koji drži cilindar možda otkazao; da je rezervoar možda bio oštećen udubljenjem u njegovoj bazi kada je akvarijum modernizovan 2020. godine; ili da je rezervoar možda prekasno napunjen nakon te modernizacije, što je previše isušilo zidove od akrilnog stakla.

Tužioci su u saopštenju naveli da, pošto uzrok nije mogao da se utvrdi, nisu mogli da prate ko bi mogao biti odgovoran. istakli su i da nikada nije bilo sumnje da je to bio namerni čin.

Profimedia
 

Akvarijum je prvi otvoren 2003. i za sada nema planova za njegovu obnovu.

Vlasti su saopštile da je uginulo skoro svih 1.500 riba koje su bile unutra u trenutku pucanja, ali da je „nekoliko riba na dnu rezervoara“ spašeno. Oko 400-500 uglavnom malih riba iz odvojenog akvarijuma smeštenog ispod hotelskog hola evakuisano je u druge rezervoare u susednom akvarijumu koji nije bio oštećen.

AkvaDom, visok 25 metara, opisan je kao najveći cilindrični rezervoar na svetu i u njemu je bilo više od hiljadu tropskih riba pre incidenta.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike