RAT NA BLISKOM ISTOKU Broj ubijenih u Gazi premašio 14.000! Netanjahu: Privremeno primirje neće značiti kraj borbi protiv Hamasa

21.11.2023

22:04

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Broj ubijenih u Gazi premašio 14.000! Netanjahu: Privremeno primirje neće značiti kraj borbi protiv Hamasa
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 46. dan.

Prevremeno rođene bebe evakuisane iz bolnice Al Šifa stigle su u Egipat.

Rođaci talaca u Gazi apelovali da se ne sprovode smrtne kazne nad Hamasovcima

IDF saopštio je da je ispod džamije u Gazi pronađen Hamasov objekat za pravljenje raketa i objavio snimak uništenja tunela

*** UŽIVO ***

22.03 - Islamski džihad: Jedan talac je umro zbog izraelskog "odlaganja"

Portparol oružanog krila Islamskog džihada, Brigade Al Kuds, rekao je da su izrazili spremnost da iz humanitarnih razloga oslobode jednu ženu taoca, ali da je neprijatelj odugovlačio i da je to dovelo do njene smrti.

- Odričemo se svake odgovornosti za zarobljenike koje držimo zbog varvarskog bombardovanja svakog centimetra Pojasa Gaze - rekao je Abu Hamza u kratkoj izjavi objavljenoj na Telegramu.

21.43 - Netanjahu: Privremeno primirje neće značiti kraj borbi protiv Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da eventualni privremeni prekid vatre neće značiti kraj borbi protiv palestinske militantne grupe Hamas.

Abir Sultan/Pool Photo via AP
Netanjahu

- Pričaju se besmislice da ćemo, nakon što vratimo zarobljenike, obustaviti rat - rekao je Netanjahu uoči očekivanog glasanja članova vlade o dogovoru o zarobljenicima.

On je naglasio da je Izrael u ratu i da će nastaviti da bude u ratu dok ne postigne sve ciljeve.

- Uništićemo Hamas, vratićemo sve naše otete i nestale - poručio je Netanjahu, dodavši da će svaka eventualna pauza u borbama omogućiti izraelskoj vojsci da se "ponovno pripremi" za borbu.

20.50 - Najmanje 10 poginulih u izraelskom bombardovanju stambene zgrade u Kan Junisu

Najmanje 10 osoba je poginulo u izraelskom bombardovanju stambene zgrade u Kan Junisu, izvestili su lokalni mediji u Gazi.

20.42 - Izraelska vojska objavila fotografije tunela, tvrdi da ga je koristio Hamas ispod Al Šife

Izraelska vojska je na društvenoj mreži Iks objavila fotografije podzemnog prolaza, nazivajući ga “tunelom terorista”.

 

 

Portparol vojske Danijel Hagari rekao je da su fotografije dokaz da je Hamas koristio ustanovu i pacijente kao “živi štit”.

20.33 - Cela vlada Izraela razgovara o mogućem dogovoru o oslobađanju talaca

Svih 38 ministara Izraela trenutno razgovarao o sporazumu o oslobađanju talaca, prenose izraelski mediji.

Sastanak koalicije prati sednicu ratnog i bezbednosnog kabineta. Na ranijim sastancima nije bilo glasanja, javio je Kanal 12.

19.55 - Bela kuća: Nadamo se dogovoru za solobađanje talaca

Bela kuća je saopštila da se nada dogovoru o oslobađanju talaca i veruje da su Izrael i Hamas sve bliži sporazumu.

- Bliže smo nego što smo bili. Verujemo da smo sve bliže. Nećemo reći i ne želimo da kažemo ništa u ovim delikatnim satima što bi moglo dovesti do većeg rizika za dogovor - rekao je u utorak portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na brifingu za novinare.

Profimedia
Džon Kirbi

19.29 - Izraelska vojska: Presreli smo nekoliko dronova koji su doleteli iz južnog Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da su presrele nekoliko "sumnjivih vazdušnih meta, očigledno dronova", koji su ušli u izraelski vazdušni prostor iz Libana, nakon čega su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost u Zapadnoj Galileji.

Dodaje se da je opasnost završena, bez iznošenja više detalja, navodi "Tajms of Izrael". Ranije u toku dana su iz IDF saopštili da su napali antitenkovsku poziciju u južnom Libanu, napominjući da sada napadaju više Hezbolahovih pozicija.

19.04 - Parlament Južne Afrike glasao za zatvaranje izraelske ambasade

Južnoafrički poslanici glasali su za zatvaranje izraelske ambasade u Južnoj Africi i suspenziju svih diplomatskih odnosa sa Izraelom dok ne pristane na prekid vatre u Gazi.

Glasanje, koje je usvojeno sa razlikom od 248 prema 91, uglavnom je simbolično jer će na vladi biti da li će ga sprovesti.

18.52 - WAFA: Desetine ubijenih u izraelskim napadima širom Gaze

Izrael je bombardovao ceo Pojas Gaze u utorak, a u napadu na školu u kampu Bureij u centralnoj Gazi ubijeno je 20 Palestinaca, većinom žena i dece.

Novinska agencija Wafa je izvestila da su školu, u kojoj je sklonište pronašlo hiljade raseljenika, pogodila najmanje dva izraelska projektila.

U drugom izraelskom napadu poginulo je najmanje 19 ljudi, a mnogi su ranjeni nakon što je pogođena porodična kuća u Šudžajei, istočno od grada Gaze.

 

 

18.44 - Broj ubijenih u Gazi premašio 14.000

Vlada u Gazi objavila je da je najmanje 14.128 Palestinaca ubijeno od 7. oktobra, uključujći najmanje 5.600 dece i 3.550 žena.

Više od 33.000 ljudi je ranjeno, navodi se.

18.40 - Parlament Škotske poziva na prekid vatre u Gazi

Članovi Parlamenta u Škotskoj glasali su za usvajanje predloga da se podrže pozivi na trenutni prekid vatre u Gazi, nakon dirljive i uglavnom konsenzusne rasprave.

Devedeset zastupnika glasalo je za, 28 protiv, a sve stranke osim škotskih Torijevaca podržale su predlog.

18.37 - Hamas o razmeni zarobljenika: Okupator je na potezu

Halil Al Haja, član Politbiroa Hamasa u Kataru, navodi da je Hamas svoj odgovor o skorom dogovoru o prekidu vatre i razmeni zarobljenika za palestinske zarobljenike dostavio posrednicima Kataru i Egiptu.

AP Photo/Adel Hana
Al Haja

- Čekamo odgovor okupatora. Ako okupator ne želi ovo primirje, pred njega će biti postavljene stotine prepreka. Već mesecima se vodi dijalog i razmenjuju se predlozi pod pokroviteljstvom Katara i Egipta u vezi s primirjem - rekao je Al Haja.

18.25 - Lekari bez granica: Dvoje doktora ubijeno u napadu na bolnicu na severu Gaze

Lekari bez granica saopštili su da su "užasnuti" ubistvom dvojice svojih lekara i trećeg lekara iz Ministarstva zdravlja Gaze nakon, kako su rekli, napada na bolnicu Al Avda na seeveru Gaze.

 

 

Doktori Mahmud Abu Nudžaila i Ahmad Al Sahar bili su u bolnici kada su pogođeni treći i četvrti sprat, navodi se u saopštenju dobrotvorne organizacije. Drugo medicinsko osoblje, uključujući osoblje Lekara bez granica, takođe je teško povređeno, navodi se u saopštenju.

Više od 200 pacijenata je i dalje u Al Avdi i moraju hitno da se evakuišu u druge bolnice u Gazi koje i dalje funkcionišu

18.13 - Smotrič: Ne možemo da pristanemo da sporazum o oslobađanju dela talaca

Izraelska verska cionistička partija, koju predvodi ministar finansija Bezalel Smotrič, saopštila je da ne može da pristane na predloženi sporazum o oslobađanju nekih od talaca koji se drže u Gazi.

AP Photo/Maya Alerruzzo, file
Bezalel Smotrič

Stranka je u saopštenju opisala sporazum kao "loš za bezbednost Izraela, loš za taoce i loš za vojnike IDF", objavio je "Tajms of Izrael".

18.02 - Izrael i Hamas dogovorili su prekid vatre koji će trajati pet dana, prenosi Jerusalim post.

18.01 - UN upozoravaju na "tragičan porast" smrtnosti dece u Gazi koji se može izbeći

UN su upozorile da se u Gazi očekuje "tragičan potpuno porast" smrtnosti dece u Gazi koji se "može izbeći", gde u proseku jedno dete bude ubijeno svakih 10 minuta.

- Svakodnevno se ubije oko 160 dece; to je jedno na svakih 10 minuta - rekao je u utorak portparol Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Kristijan Lindmajer.

Obraćajući se novinarima u Ženevi, on je rekao da "svakih 10 minuta dvoje dece bude povređeno" i da deca i porodice umiru "u zastrašujućim okolnostima".

17.46 - Ubijeno 108 radnika UNRWA-e

Šef Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) rekao je da je skoro 67 objekata UNRWA-e pogođeno, od čega 17 direktno.

 

 

- Većina ih se nalazi u centralnim područjima i na jugu, gde je ljudima obećana bezbednost - rekao je Filipe Lazarini.

- Ne možemo zaštititi čak ni ljude pod zastavom Ujedinjenih nacija - dodao je on.

17.42 - Najmanje 52 novinara poginula od početka rata

Najmanje 52 novinara i medijske radnika ubijena su od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Novinarska grupa je ažurirala broj poginulih nakon vesti da su dvojica novinara libanskog kanala Al Majadin, povezanog sa Hezbolahom, navodno ubijena dok su radili na jugu Libana u utorak.

Broj žrtava sada uključuje 46 Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanca, kao i 11 povređenih i tri nestala novinara.

17.21 - BRIKS poziva na "trenutno" humanitarno primirje u Gazi

- Pozvali smo na trenutno, trajno i održivo humanitarno primirje koje će rezultirati prekidom neprijateljstava - navedeno je u izjavi čelnika grupe zemalja BRIKS.

Profimedia
 

17.15 - EU odobrava nastavak palestinske razvojne pomoći

Evropska komisija je saopštila da će nastaviti da pruža finansijsku pomoć Palestincima nakon što istraga nije pronašla dokaze da novac ide Hamasu.

Dana 9. oktobra nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael, izvršna vlast EU objavila je reviziju korišćenja razvojne pomoći vredne stotine miliona evra koja je trebalo da pomogne Palestincima u borbi protiv siromaštva.

16.41 - Bin Salman pozvao sve države da obustave izvoz oružja u Izrael

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman pozvao je danas sve države da obustave izvoz oružja u Izrael.

On je na vanrednom onlajn samitu samita BRIKS-a poručio da Saudijska Arabija zahteva "početak ozbiljnog i sveobuhvatnog mirovnog procesa za uspostavljanje palestinske države duž granica iz 1967. godine".

- Stav Kraljevstva je postojan i čvrst - nema načina da se postignu bezbednost i stabilnost u Palestini osim kroz sprovođenje međunarodnih odluka u vezi sa rešenjem o dve države - rekao je Bin Salman, prenosi Al Arabija.

16.38 - Libanski novinari stradali u izraelskom vazdušnom napadu

Libanski novinski kanal javio je da su dva njegova novinara ubijena u izraelskom vazdušnom napadu na jugu Libana, blizu granice sa Izraelom.

 

 

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da razmatraju incident.

- Upoznati smo sa tvrdnjom u vezi sa novinarima u okolini koji su poginuli od vatre IDF-a. Ovo je područje sa aktivnim neprijateljstvima, gde dolazi do razmene vatre. Prisustvo u oblasti je opasno. Incident se razmatra - navodi se u saopštenju.

16.27 - Jordan: Izrael naredio evakuaciju terenske bolnice

Jordan je saopštio da neće poslušati naredbu Izraela o evakuaciji jordanske terenske bolnice u Gazi.

Premijer Bišer Al Kasavneh takođe je rekao da, s obzirom na razvoj događaja u Gazi, jordanska vojska jača svoje prisustvo duž granice, preneli su državni mediji.

15.42 - PRCS: Četiri doktora ubijena u izraelskom granatiranju bolnice

Crveni polumesec objavio je da su četiri doktora ubijena u izraelskom granatiranju bolnice Al Avda u Džebaliji na severu Pojasa Gaze.

15.09 - Si Đinping pozvao na hitan prekid vatre

Leah Millis/Pool Photo via AP
Si Đinping

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je u utorak sve strane u sukobu u Gazi da odmah prekinu vatru, obustave sve napade na civile i oslobode zatočene civile kako bi izbegli veći gubitak života i patnje, prenose kineski državni mediji.

Takođe je važno obezbediti bezbedan i nesmetan prolaz humanitarne pomoći, proširiti humanitarnu pomoć ljudima u Gazi i zaustaviti prisilno preseljenje i prekid vode, struje i nafte koji ciljaju na ljude u Gazi, preneo je Rojters Sijeve reči sa na virtuelnog samita lidera BRIKS-a.

14.49 - Putin: SAD hoće monopol u rešavanju palestinsko-izraelskog sukoba

Situacija u Pojasu Gaze pokazuje da SAD pokušavaju da monopolizuju posredničke funkcije u palestinsko-izraelskom sukobu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na vanrednoj sednici zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).

- Stav Rusije o Pojasu Gaze je odsledan i nosi nekonjunkturni karakter. Moskva insistira na diplomatskom rešavanju problema - poručio je Putin u video-obraćanju učesnicima zasedanja.

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

14.28 - Portparol bolnice u Tel Avivu otpušten zbog kontroverzne konferencije za medije

Portparol medicinskog centra Ičilov u Tel Avivu Avi Šošan saopštio je danas da je otpušten zbog kontroverzne konferencije za medije održane 24. oktobra, na kojoj je oslobođeni talac Jočeved Lifšic kritikovala izraelske neuspehe i govorila pozitivno o svojim otmičarima.

14.19 - U racijama širom Zapadne obale uhapšeno 35 Palestinaca

Izraelske snage izvršile su racije u nekoliko gradova na okupiranoj Zapadnoj obali i uhapsile najmanje 35 Palestinaca, javila je libanska televizija Al-Majdin.

Racije su sprovedene u Dženinu, Nablusu, Al-Kalilu, Al-Kudsu, Vitlejemu i Ramali. 

12.28 - SZO: Planira se evakuacija tri bolnice u Gazi

Portparol Svetske zdravstvene organizacije Kristijan Lindmajer izjavio je da su tri bolnice u Gazi zatražile pomoć u evakuaciji pacijenata i dodao da je planiranje u toku. 

- Među njima su i bolnica Al Šifa, iz koje je grupa beba već spašena, kao i Indonežanska bolnica i bolnica Al Ahli - rekao je Lindmajer.

Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair)
 

11.11 - Majka i četvoro dece sa srpskim državljanstvom stigli u Srbiju

Pet osoba sa dvojnim državljanstvom, srpskim i palestinskim, napustilo je Pojas Gaze.

Majka i četvoro dece izašli su iz Pojasa Gaze na bezbedno područje u Egipat, a zatim produžili u Srbiju.

10.31 - IDF: Opkoljen grad Džebalija na severu Pojasa Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su opkolile grad Deabalija na severu Pojasa Gaze i da su spremne za sledeću fazu u ratu.
        
IDF je naveo da je izraelska vojska izvela napade na 250 ciljeva Hamasa tokom protekla 24 sata, koristeći borbene avione.

To je uključivalo napade na tri podzemna tunela Hamasa u oblasti Džabalije kada su ubijene na desetine terorista, ističe IDF.

10.20 - Izraelski ministar Ben Gvir:Sporazum sa Hamasom bi doneo katastrofu

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir pozvao je da se najavljeni sporazum sa Hamasom o taocima ne sklapa. 

- Veoma sam zabrinut jer se priča o nekakvom dogovoru. Glasine govore da će Izrael ponovo napraviti veliku grešku, na sličan način kao i 2011. godine - poručio je izraelski ministar.

On je poručio da je zabrinut zbog "sporazuma koji bi doneo katastrofu", navodeći moguće oslobađanje palestinskih zatvorenika i puštanje goriva u Pojas Gaze.
 

Koliko ima Palestinaca u izraelskim zatvorima?

  • Pre 7. oktobra, bilo je oko 5.200 Palestinaca u izraelskim zatvorima
  • Izraelske snage su od tada uhapsile najmanje 2.960 ljudi tokom racija na Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalimu
  • Među njima ima najmanje 95 žena i 37 novinara
  • Većina zatvorenika je u pritvoru bez optužnice i suđenja
  • Najmanje 200 dece je takođe zatočeno u izraelskim zatvorima

9.40 - IDF: Broj izraelskih vojnika poginulih u Gazi povećao se na 68

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su poginula još dva vojnika u borbama na severu Pojasa Gaze.

Time se ukupan broj izraelskih vojnika poginulih u kopnenoj operaciji protiv Hamasa povećao na 68.

Profimedia/IDF handout via EYEPRESS
Izraelski vojnici

9.00 - Izraelski Građanski front kritikovan zbog pesme o uništenju Gaze koju pevaju deca

Izraelska organizacija koja sebe naziva Građanski front izazvala je kritike na društvenim mrežama objavljujući pesmu koju pevaju deca, a u kojoj se slavi "uništenje" u Pojasu Gaze i govori da "tamo neće ostati ništa" za godinu dana.

Video je omaž klasičnoj izraelskoj pesmi "HaReut" ("Družina"), koju je napisao pesnik Haim Gouri o događajima iz rata za nezavisnost 1948. godine. 

8.58 - Izraelska vojska pogodila Hamasov lanser pored stambene zgrade

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći pogodila Hamasov raketni lanser sa kojeg je juče gađana teritorija centralnog Izraela.

8.51 - Kontakt grupa za Gazu razgovara danas u Moskvi o privremenom primirju

Kontakt grupa za rešavanje situacije u Pojasu Gaze razgovaraće danas u Moskvi o privremenom primirju i isporuci humanitarne pomoći Gazi, saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.

7.20 - Gaza: Najmanje 17 ljudi ubijeno u izraelskom napadu na izbeglički kamp Nuseirat

Najmanje 17 ljudi ubijeno je u izraelskim napadima na izbeglički kamp Nuseirat u centralnoj delu Pojasa Gaze, javili su jutros palestinski mediji.

Novinska agencija Vafa (Wafa) javila je da je ubijeno 17 ljudi u napadu u ponoć, dok je palestinski informativni centar naveo da je poginulo 15 osoba, dok se "veliki broj" još nalazi pod ruševinama. Bi-Bi-Si navodi da nije mogao da proveri podatke o žrtvama.

7.10 - Šef Hamasa: Izrael i Hamas se približavaju sporazumu o primirju

Šef politbiroa Hamasa Ismail Hanije tvrdi da se Izrael i ta palestinska militantna grupa približavaju sporazumu o primirju u ratu u Pojasu Gaze. U saopštenju objavljenom na Telegramu, Hanije, koji se nalazi u Dohi, prestonici Katara, naveo je da je Hamas dao svoj odgovor Kataru i drugim posrednicima, preneo je "Tajms of Izrael".

AP Photo/Hatem Ali
 

On nije izneo nikakve druge detalje. Zvaničnik Hamasa, Izat el Rešik, izjavio je jutros da su u toku razgovori između Hamasa i Izraela o privremenom primirju tokom kojeg bi se organizovao ulazak pomoći u Pojas Gaze i, pored toga, razmenili taoci i zatvorenici.

"Očekivani sporazum će uključivati oslobađanje izraelskih talaca - žena i dece - u zamenu za oslobađanje palestinskih žena i dece u okupacionim zatvorima", rekao je El Rešik za televiziju Al Džazira. Prema njegovim rečima, detalje o primirju objaviće katarski zvaničnici.

7.01 - Netanjahu: Povratak talaca "sveta i vrhovna misija"

Abir Sultan/Pool Photo via AP
 

Nakon sastanka sa porodicama Izraelaca koje militantna grupa Hamas drži kao taoce u Gazi, izraelski premijer Benjamin Netanjahu naglasio je svoju posvećenost obezbeđivanju njihovog oslobađanja, nazivajući to „svetom i vrhovnom misijom“.

- Nećemo odustati dok se ne vrate, a to je odgovornost mene i ratnog kabineta. Slušao sam o bolu porodica. Razgovarali smo iskreno. Podelio sam sa njima koliko sam mogao o diplomatskim, obaveštajnim i operativnim naporima koje vodimo danonoćno - rekao je premijer, prenosi Tajms of Izrael.

6.50 - Hamas optužio Netanjahua da izbegava dogovor o oslobađanju talaca

AP Photo/Ali Mahmud
 

Član Politbiroa palestinske militantne grupe Hamas Izat al Rišk izjavio je da izraelski premijer Benjamin Netanjahu izbegava dogovor o oslobađanju talaca i da odlaže njegovo postizanje.

- Onaj ko odgađa dogovor o oslobađanju talaca je izraelska strana, posebno Netanijahu, koji izbegava da ga zaključi - rekao je al-Rišk za kanal Al Džazira.

On je naveo da bi sporazum o oslobađanju talaca trebalo da obuhvati, pored prekida vatre, i isporuku pomoći, uključujući gorivo, za Pojas Gaze.

Prošle nedelje je Vašington post objavio da su Sjedinjene Američke Države, Izrael i Hamas blizu sporazuma o petodnevnoj pauzi u borbama u Pojasu Gaze u zamenu za oslobađanje talaca.

6.40 - Erdogan: Evropske lidere je zahvatila sramota zbog Holokausta

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Izrael koristi sva savremena sredstva ratovanja, uključujući pretnje bacanjem atomskih bombi na žene, decu i starce, dok zapadne zemlje oklevaju da upotrebe i izraz "prekid vatre", ocenjujući da je evropske lidere ''zahvatila sramota zbog Holokausta''.

Pogledajte kako je protekao jučerašnji dan u Izraelu i Pojasu Gaze.

Najvažnije činjenice 

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.400 ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 9.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.400 u Izraelu, među kojima i veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike